2016. október 25., kedd

Sarah Andersen - Felnőni kiábrándító



A Fumax kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Felnőni kiábrándító című Sarah’s Scribbles-gyűjtemény. Ennek örömére a Blogturné Klub 12 tagja bemutatja az őszinte, ámde annál viccesebb képregényt, mely olyan fontos problémákat feszeget, mint például a testkép, az öntudat, introvertáltság, személyes kapcsolatok és a melltartó-mosás gyakorisága.
Tartsatok velünk a 12 állomásos turnén, és vigyétek haza a Fumax kiadó által felajánlott regény két példányának egyikét.


Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító

Kiadó: Fumax
ISBN: 9786155514753
Oldalszám: 112 oldal
Fordító: Tót Barbara

Fülszöveg:
Úgy érzed, kilógsz a sorból? Szeretnéd kapcsolatépítéssel előremozdítani a karrieredet? A felnőttkor olyan új, izgalmas kihívás a számodra, amire érzésed szerint teljesen fel vagy készülve? Hát pfuj. Kérlek, tedd le ezt a könyvet.
Sarah Andersen, az elképesztően népszerű, ifjú brooklyni művész lezseren megrajzolt, tökéletesen célba találó rövid képregényei ugyanis nekünk, többieknek szólnak. Bemutatják, hogyan lehet teljes hétvégéket fenséges módon elszúrni az interneten, milyen elviselhetetlen kín egy jóképű sráccal kézen fogva végigmenni az utcán, vagy egész nap arról álmodozni, hogy végre hazaérünk és belebújhatunk a pizsamánkba. Más szavakkal: a modernkori fiatal élet horrorisztikus és kényelmetlen valóságát. Ja, és egyáltalán nem önéletrajzi mű. De tényleg!
A Felnőni kiábrándító a rajongók kedvenc képsorait tartalmazza tucatnyi új képregény mellett, amelyek csak ebben a kötetben olvashatóak. A képregény olyan fontos problémákat feszeget, mint például a testkép, az öntudat, introvertáltság, személyes kapcsolatok és a melltartó-mosás gyakorisága, és ezeket Sarah letisztult őszintesége varázsolja elképesztően viccessé - amellett, hogy mindenki magára ismerhet bennük.

Saját véleményem:
A Felnőni kiábrándító - Sarah's Scribbles-gyűjtemény remény korunk Robinson Crusoe-i számára! Megmutatja, hogy a világban élnek még hozzánk hasonló földi halandók, akiknek épp akkora és olyan gondokat okoz a felnőtt lét vagy az azzá válás, mint nekünk. Sarah pedig pontosan az a karakter, akivel száz százalékosan lehet azonosulni!
Na, de ne ugorjunk ennyire előre.
Amikor felmerült a turné ötlete, nem gondoltam volna, hogy benne leszek (azt meg végképp nem, hogy kampányfőnök is), mivel a képregények és a webcomicok műfaja távol áll tőlem. Aztán a lányok mutogattak néhány képet, és jelenetről jelenetre úgy éreztem, magamat és a hülyeségeimet látom viszont a képernyőn. Adtam hát neki egy esélyt.
És te jó ég, milyen jól tettem! Hiába nem egy önálló, kerek sztoriról van szó, hanem "csak" egy gyűjteményről, Saran Andersen pontosan azoknak az élethelyzeteknek, gondolatoknak ad vizuális formát, amiket jómagam is átélek. Megdöbbentő hitelességgel és humorral ábrázolja a hol kínos, hol pedig emberi dolgokat, amik mindegyikünk sajátjai. Egyszerűen megragadja azt a létállapotot, amivel legtöbbünknek nehéz mit kezdeni: a tudatot, hogy felnőttünk.

Mostanában én is egyre többször merengek azon, hiába vagyok 25 éves, belül ugyanúgy érzek, mint 8-10 évvel ezelőtt. Megragadtak bennem az akkori "szabályok", gondolatok, szokások, és egész egyszerűen nem tudok úgy gondolni magamra, mint felnőttre. Közben viszont azt látom, hogy az egykori osztálytársaim x gyerekes szülők, menyasszonyok, feleségek. Ilyenkor mindig arra gondolok, "úristen, de hisz még tini!", aztán rájövök, hogy nem. Ő felnőtt, saját lábára állt, és nekem is azt kéne csinálnom, de a fenébe is, én még nem akarok olyan lenni.
Sarah pedig pontosan ezt az érzést, gondolkodást adja vissza.

A gyűjtemény egyetlen hátránya a rövidsége, bár félek, ha háromszor ilyen vastag lenne, akkor is többet követelnék. Ezt leszámítva, zseniális görbe tükör saját magunkról. Na, meg megnyugtató bizonyítéka annak, hogy nem vagyunk egyedül. Más is képes:
 - azon parázni, hogy izzad a tenyere, miközben a párjával, sétál.
- félelmei ellenére végignézi a horror filmet, aztán el se mozdulni más mellől és villanyfénynél aludni hetekig.
- egy hétig mosatlan melltartóban közlekedni.
- otthonról elindulva úgy érezni, olyan szép és csinos, hogy akár a kifutó éke is lehetne, majd az utcán megpillantva egy másik nőt, szempillantás alatt toprongyos hegyi trollá vedleni.
- interneten csinálni a semmit munka helyett.
- csak még egy fejezetet olvasni, majd rádöbbenni, hogy hajnal van.
- megjátszani magát egy utált osztálytárs előtt.
- Murphy-ként közbeszóló női gondokkal küzdeni.
- stb.

Ami pedig a kivitelezést illeti, a rajzok egészen minimalisták, mégis beszédesek, és a szöveghez, szituációkhoz hasonlóan visszaadják a helyzet valódiságát. Sarah - a figura - mimikái, a lelkiismeret Nyuszi, vagy az önálló élőlényként megjelenő Méh, mind-mind zseniálisak, és a maguk egyszerűségében tökéletesek! S a szöveg is ugyanezt a tendenciát követi. Rövid, ámde annál frappánsabb és tűpontosabb.
Mindazonáltal a képi és írott világ kicsijei együtt teszik azzá ezt a kötetet (vagy, ha már itt tartunk Sarah's Scribbles univerzumot), ami: világsikerré.
Őszintén ajánlom mindenkinek, kortól, nemtől függetlenül (lehet, hogy kicsit nőiesebb vonalat képvisel, de szerintem pasik számára is élvezhető). Fergetegesen jókat lehet rajta nevetni, hahotázni, és bármikor előkapható, ha úgy érezzük, kéne egy falatnyi boldogság, vagy menekülés a felnőtt létből.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Sarah
Kedvenc jelenet: ragyogóan festek (indulás előtt) - ronda vagyok (utcán, emberek között), női táska
Negatívum: KÉREK MÉG!
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a képregényeké lesz a főszerep. Minden állomáson láttok egy képet vagy részletet egy közismert képregényből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből. Ha ez megvan, a képregény címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Azok között, akik mind a 12 állomással megpróbálkoznak, a kiadó jóvoltából kisorsolunk két példányt a Felnőni nehéz c. Sarah’s Scribbles-gyűjteményből.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/20 Olvasónapló
10/21 Bibliotheca Fummie
10/22 Always Love a Wild Book
10/23 Sorok Között
10/24 Deszy könyvajánlója
10/25 Dreamworld
10/26 KönyvParfé
10/27 Insane Life
10/28 Zakkant olvas
10/29 Függővég
10/30 Szembetűnő
10/31 Angelika blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése