2016. december 10., szombat

Kass Morgan - 21 nap



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Kass Morgan: Huszonegy nap című regényét, amely a The 100 sorozat második része és az azonos nevű amerikai tv széria forgatókönyvének alapjául szolgált. Folytatódik az évszázadok óta sugárfertőzött Földre száműzött fiatal “bűnözők” izgalmas és fordulatokban gazdag kalandja. Immár biztos, hogy a Föld lakható, és nem pusztult ki teljesen az emberiség. A túlélők viszont nem fogadják tárt karokkal az űrből érkezett fiatalokat. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.


Kass Morgan: 21 nap

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617541
Oldalszám: 340 oldal
Fordító: Őri Péter

Fülszöveg:
21 nap telt el, mióta a százak a Földre léptek – évszázadok óta az elsőkként –, és csak úgy élhetik túl a harcot az ismeretlen ellenséggel szemben, ha összetartanak. Izgalom, ármánykodás, harc, amely során titkok derülnek fényre, hitek rendülnek meg és a százaknak számos próbatételt kell átvészelniük.

Saját véleményem:
Atyaég, hát mi volt ez?! Már az első részt is nagyon szerettem, de ez... ez bőven túlszárnyalta azt. Bár a belőlem kiváltott reakcióhoz hozzátartozik az is, hogy továbbra sem láttam a sorozatot, és azt hiszem ez már így is marad. Más a könyv és más a film, méghozzá nagyon. Érdemes tehát eldönteni, melyikbe szeretnétek belevágni, mert a kettő együtt - szerintem - nem igazán működőképes, valamelyik bedarálja a másikat, és az negatív élményként marad meg. Jó példa erre a sok negatív értékelés a regényekről, ami zömmel a filmes közönségtől érkezik. Ha engem kérdeztek, én az írott verzióra szavazok, ugyanis nem csak, mint posztapokaliptikus disztópia állja meg a helyét, hanem a karakterdráma terén is jócskán brillírozik.
Kass Morgan hihetetlenül profin mozgatja, bogozgatja a szálakat, melyek olyan helyeken futnak össze, amikre az olvasó legvadabb álmában sem gondolna. Ilyen téren a 21 nap az egyik legkiemelkedőbb mű, amivel mostanában dolgom volt. Csavaros és meghökkentő.

Maga a történet onnan folytatódik, ahol abbamaradt. Glass és Luke a rossz oldalon rekedve egyre kevesebb levegőhöz jut, mely először tipikus utolsó pillanatokat idéző tettekre sarkallja őket, majd később, észbe kapva megpróbálják kivitelezni őrült, és meglehetősen öngyilkos akciójukat. Vagyis dacolva a veszélyekkel, igyekeznek átjutni a másik oldalra, hogy onnan elkötve egy űrkompot, Wellsék után meneküljenek.
Erőfeszítéseiket ezúttal is számos bonyodalom és akció kíséri, s általuk figyelemmel kísérhetünk egy, a Titanic végóráira meglehetősen hasonlító állapotot, mely a waldeni emberek egészen új, gyomorszorító oldalát mutatja be.
Az írónő nagyon jól átadta, milyen kétségbeesést, pánikot, erőszakot és fejetlenséget tud szülni egy katasztrófa felé gyorsan közelítő szituáció. Mind társadalmilag, mind emberileg érdekes szál ez. Ráadásul ott van Luke és Glass is, akik hol a múltjukkal, hol a jelenetükkel roppant intenzív érzéseket közvetítenek felénk. Ha emlékeztek, lappang köztük egy titok, egy nagyon súlyos titok, ami óriási teherként nehezedik a lányra.... De hogy a mi Rose és Jack párosunk sorsa mennyire követi az eredetiekét, azt nem árulom el.

Természetesen nem csak a Waldenen zajlik az élet, hanem a Földön is, ahol Bellamy és Clarke Octavia keresésére indul, míg Wells egymagában próbálja egybetartani a százakat - akik már nem is annyira százak, ugyanis az ellenséges földiek korábban gondoskodtak a létszám csökkentéséről. Ez pedig nem kis munka. A lázadozó csoportok és az általuk gerjesztett konfliktusok, na meg a magukról sokat képzelő srácok és lányok jócskán megnehezítik a dolgot. Ám az igazi bonyodalmat egy földi lány elejtése jelenti.
Vezetőként Wells egészen máshogy viszonyul Sashához, mint bosszúszomjas társai; egyedül a kígyómarást szenvedett és visszatért Clarke áll a pártjára.
A táborban tehát többszörösen érdekes szálak és konfliktusok alakulnak ki. Bellamy forrong az eltűnt Octavia miatti indulattól, a többiek Sasha vérére szomjaznak, Clarke küzd a démonaival, miközben igyekszik védeni az új lányt, és gyógyírt találni a sorra megbetegedő társai bajára, míg Wells megtapasztalja apja helyzetét - vagyis egyszerre próbál vezér és egyszerű srác lenni. És ha mindez nem lenne elegendő, a kapcsolati dolgok is rendesen összekuszálódnak.
Clarke amúgy is képtelen szabadulni Lily és a szülei elvesztésétől, ám amikor rájön valamire, akkor végleg összetörik; kihullik markából az a pici jó is, amire korábban lelt. És azt kell mondanom, ez olvasóként is nagyon fájdalmas - szörnyű belegondolni, miken mehet át. Szerencsére ott van mellette Bellamy, aki enyhíti vagy éppen fokozza a fájdalmát.
Bellamyról most nem beszélnék, mert bár Luke és Glass mellett továbbra is ő az egyik kedvenc figurám, most kicsit a háttérbe szorult - érthető okokból. Aki ellenben nagyon feljött, az Wells.
Wells mindig is szerethető, ámde kicsit Peeta szintű karakter volt, aki sok vizet nem zavart. Most azonban hirtelen olyan központi karakterré nőtte ki magát, akinél minden szál egybefut. Kifejezetten szerettem és vártam az ő fejezeteit, hogy még többet olvashassak arról, miként kezeli a tábori helyzeteket, jobban belepillanthassak az apjával való kapcsolatába, na, meg hogy figyelemmel kísérhessem a Sashával való kapcsolatát. De mivel nem szeretném lelőni, Sasha melyik oldalon áll, vagy pontosan milyen szerepe is van, így többet erről nem árulnék el.
Amire viszont mindenképp kitérnék, az a múlt. Már az első kötetben is hangsúlyos szerepe volt, és ez most sem változott. Némileg ugyan kevesebb lett a visszatekintés, de kivétel nélkül mindegyik nézőpontkarakternél a lehető legjobb helyre vannak beszúrva emlékmorzsák, mely egyes esetekben megdöbbentő csavarokkal szolgálnak, míg máskor az érzelmi töltetről gondoskodnak. És higgyétek el, ha ez a regény valamikben dúskál, akkor az a dráma és a csattanó. Utóbbi a végjátékra igencsak megszaporodik.

Mindent összevetve, sorozatszűzként úgy gondolom, a (Kiválasztott és a ) 21 nap egy rendkívül élvezetes és szerethető történet. Nem tökéletes, a szöveg sincs túlbonyolítva, mégis képes hatni az olvasójára, és számomra ez a lényeg. Kass Morgan engem megvett kilóra. Ide azt a folytatást, de gyorsan!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Glass, Bellamy, Wells, Clarke, Sasha
Kedvenc jelenet: rengeteg szép pillanat volt, de főleg a visszaemlékezések lettek kedvencek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: a 100 második része
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk azoknak szól, akik olvasták az első részt, és ismerik a könyves karaktereket! A feladat annyi, hogy egyetlen mondat alapján ismerjétek fel a keresett személyt, és írjátok be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A keresett személy: 
Halálos ítéletet szabtak ki Carterre a vallomása alapján.




Nézzetek be a többi állomásra is

12/06 Kelly és Lupi olvas
12/08 CBooks
12/10 Dreamworld
12/12 Deszy könyvajánlója
12/14 Sorok között

4 megjegyzés:

  1. Szia. Én ezt a könyvet keresem PDF formátumba, de egyszerűen sehol sem találom magyarul.Ha véletlenül neked, vagy tudnád, hogy hol találom meg, akkor elküldenéd nekem a következő e-mail címre? ( djfanni11@gmail.com ) Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Amit kérsz, az illegális. Mindemellett súlyos anyagi károkat jelent a kiadónak, kiadóknak, akik azért dolgoznak, hogy minél több könyvet hozzanak el nekünk, olvasóknak. Arról nem beszélve, hogy ezzel sárba tiprod az író munkáját is.
      Mindezek után, ahogy a GYIKban is áll: nem támogatom az illegális e-book kéregetéseket, és nem, nem küldök át semmit.

      Törlés
  2. Szia. Ha meglenne Én is ugyan azt kérném (juliettehiggins2005@gmail.com) Előre is nagyon szépen köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Amit kérsz, az illegális. Mindemellett súlyos anyagi károkat jelent a kiadónak, kiadóknak, akik azért dolgoznak, hogy minél több könyvet hozzanak el nekünk, olvasóknak. Arról nem beszélve, hogy ezzel sárba tiprod az író munkáját is.
      Mindezek után, ahogy a GYIKban is áll: nem támogatom az illegális e-book kéregetéseket, és nem, nem küldök át semmit.

      Törlés