2017. június 17., szombat

Leila Sales - This Song Will Save Your Life



A Könyvhétre érkezett a Menő Könyvek jóvoltából Leila Sales különleges regénye, a This Song Will Save Your Life, ami már tízezreket hódított meg világszerte. A különleges stílusban megírt minőségi ifjúsági regényről a blogturné csapata meséli el a véleményét. 
Tarts velünk, és nyerhetsz is egy példányt a műből a Menő Könyvek felajánlásában.


Leila Sales: This Song Will Save Your Life - Éld az életed!

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634033769
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: Rácz Kata

Fülszöveg:
Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni.
Azt hiszitek, hogy könnyű, pedig nem az.
Elise Dembowski nem riad vissza a kemény munkától. Sőt, kimondottan élvezi. Kivéve talán azt, amikor az addigi legfontosabb feladatra vállalkozik: népszerű lánnyá akar válni. Csakhogy rettenetesen mellélő, és minden a darabjaira hullik körülötte.
Elise helyzete még rosszabb, mint azelőtt - ha ez egyáltalán lehetséges. Egészen addig, amíg be nem téved egy underground szórakozóhelyre, és ezzel kinyílik előtte egy ajtó egy világba, amelyről azt sem tudta, hogy létezik. Egy olyan világba, ahol úgy tűnik, egy népszerűtlen középiskolásból egyik napról a másikra felkapott DJ válhat. Elise végre megkapja, amire mindig is vágyott: elfogadást, barátságot és talán a szerelmet is. Ám a valóság ismét fenyegetően közbelép.
Leila Sales üdítően eredeti és vicces stílusban mesél az egyéniségről, kapcsolatokról és a zene erejéről, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Saját véleményem:
A borítója miatt figyeltem fel erre a könyvre. Nem azért, mert annyira szép, inkább az egyedisége vonzott. Magáról a történetről viszont nem sok sejtésem volt, azt leszámítva, hogy fontos szerepet játszik benne a zene. És hát ki ne szeretné a zenét?
A fentebbiekből kiindulva némileg megdöbbentett és mellbe vágott a lelki értelemben kemény bevezetője, mely nem csupán az öngyilkosság és iskolai (verbális) bántalmazás témája miatt telepedett rám, hanem a depresszív hangvétele miatt is. Annyira, hogy a tettlegesség után félre is raktam a kötetet néhány napra, mígnem a határidők sürgetni kezdtek, s bármennyire is ódzkodtam tőle, kénytelen voltam ismételten fejest ugrani Elise életébe. És tudjátok, mi történt ezután? Az, hogy addig le sem raktam, míg az utolsó oldalra nem értem!

Elise az a fajta hősnő, akivel nagyon sok középiskolás lány (/fiú) azonosulni tud majd. Ő az a kirekesztett típus, aki hiába szeretne normális tini lenni, nem hagyják, mintha csak egy célkereszt lenne rajta. Semmivel sem jobb vagy rosszabb másnál, egycserűen csak rossz lapokat oszt számára a gimis élet.
Minden suliban, osztályban van egy Elise, sőt az is előfordulhat, hogy mi magunk vagyunk azok. Mindegy, hogy (ex)Elise-ként vagy kívülállóként olvassuk, a This Song Will Save Your Life életmentő lehet a mai tinédzserek számára, ugyanis remekül példázza, mit okozhat a kirekesztettség. Ezenfelül pedig megmutatja, hogy bármi történjék is, soha nem szabad lemondani magunkról, az álmainkról, legfőképpen az életünkről csak azért, mert másoknak nem akad jobb szórakozásuk, mint a napjaink megkeserítése.

"A világ az átlagosságot élteti."
 
A szerző csodálatosan elkapta ennek az állapotnak a lényegét. Azt, hogy milyen látható vagy láthatatlan sebeket tud okozni az élcelődés és az elutasítás, hogy ami valakinek poénnak tűnik, az valaki másnak egy életre szóló traumát jelenthet, valamint a folyamatot, ami a szenvedő alanyban lezajlik. S mind közül talán ez utóbbi a legmegrázóbb. Látni, átérezni, mennyire megölik az embert a komplexusok, milyen értéktelenné, önbizalom hiányossá, elszigeteltté teszik.
Leila Sales pedig a maga nyers valóságában tárja olvasója elé az igazságot, Elise-zel együtt lerántja a mélybe, majd, mintha maga a Sors lenne, szépen olyan ajtókat nyit meg előtte, lehetőségeket sodor az útjába, amik által láthatatlanul is egyre fentebb emeli, oda, ahova tulajdonképpen tartozik. Nem a szájába rágja, hogy igenis jó és értékes tagja vagy a társadalomnak, hanem megtapasztaltatja, és amikor már nyakig benne vagy, a képedbe vágja, te meg ráébredsz, hogy jé, tényleg.
Számomra ez volt a legnagyobb értéke a sztorinak. Hiába nem vagyok már középiskolás (hála az égnek), rengeteg olyan gondolattal találkoztam Elise önismereti útja során, ami elgondolkodtatott. A világ valóban az átlagosságot élteti, és aki - mindegy hogyan - egy kicsit is mer más, egyedi lenni, azt a társadalom kiveti magából. És ugyanez átültethető pl. a barátságokra is - amit egyébként az Éld az életed! ugyancsak körbejár.

Nem mondom, hogy a történetnek nincsenek hibái, mert az nem lenne igaz.
Míg a kirekesztettség és Elise barátok iránti vágya tök jól átjött, addig a Dj Elise-zé válás folyamatában igencsak nagy lyukakat éreztem. Hiába csak eszköz a zenélés, én például hiányoltam a tanulás kifejtését; jó lett volna részletesebben látni, miként is vált Elise-ből olyan fantasztikus dj. De ugyanezt mondhatnám a pasizásról is, amiben értékelendő, hogy Char olyan jellem, amilyen, mert a valóságban sajnos nem mászkálnak könyves álompasik az utcán, ám a főhősnő karakterével sehogy sem sikerült azonosítanom kettejük kapcsolatát.
Ami viszont a karaktereket illeti, maximális respect Leila Salesnek; végre egy olyan YA kötet, aminek minden tekintetben hétköznapi emberek a szereplői, legyen szó barátokról, osztálytársakról, családtagokról, vagy pasikról. Senki nem tökéletes, vannak jobb és rosszabb jellemzőik, néha elviselhetetlenek, ám ha vesszük a fáradtságot, hogy megismerjük őket, akkor bizony előfordul, hogy teljesen mást kapunk, mint eleinte hittük (pozitív és negatív tekintetben egyaránt). Vannak itt menő csajok, pletykaéhes lúzerek, nagyszájú rocker lányok, csinosak, helyes vagy éppen kocka pasik, kiöregedett rockerek, meleg biztonsági emberek, és még sorolhatnám... de hogy valójában kik ők? Ahhoz meg kell ismerni őket.

Úgy gondolom, a This Song Will Save Your Life egy igazán gondolatébresztő olvasmány, minden tini kezébe odanyomnám. Főként nekik ajánlom, ám korosztálytól függetlenül azok is élvezetes szórakozásra lelhetnek benne, akik szeretik a zenével átitatott életszagú történeteket. De a nyomozás szerelmesei is egészen nyugodtan vethetnek rá egy pillantást.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Vicky, Elise, Mel
Kedvenc jelenet: Vicky & Elise shopping
Negatívum: Elise anyukájának és mostohaapjának egy bizonyos tette, és ahogy Elise az apjához viszonyult
Borító: 5/5
Sorozat:  önálló




Ajánlott zenék


Blur: Girls and Boy
The breeders: Cannonball
Bruce Springsteen: Dancing in the Dark
Clash: Train in Vain
The Cure: A Letter to Elise
The Cure: Just Like Heaven
The Cure: It's Friday I'm in Love
Depeche Mode: Just Can't Get Enough
The Kinks: Victoria
Phoenix:1901
The Smiths: Panic
The Smiths:This Charming Man
The Stone Rose: Elephant Stone
The Verve: Bitter Sweet Symphony
The Who: Baba O'Riley
Suede: Beautiful Ones
New Order: Temptation
New Order: Blue Monday
New Order: Bizarre Love Triangle
Justice: D.A.N.C.E.
Pulp. Mis-Shapes
The Pixies: Debaser
Nirvana: Smells Like Teen Spirit
Cut Copy: Lights & Music




Nyereményjáték


A könyv hősnője, Elise mindig is imádta a zenét, így nem is meglepő, hogy DJ-nek állt. A mostani játékunkból kiderül, hogy ti mennyire ismeritek a dalokat. 
A játék során megmutatunk pár olyan dalt, amit az írónő is ajánl, nektek pedig a feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a dalszöveg alapján, hogy mely dalokról van szó. 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!


Long ago life was clean
Sex was bad and obscene
And the rich were so mean
Stately homes for the Lords
Croquet lawns, village greens
Victoria was my queen
Victoria, Victoria, Victoria, 'toria




Nézzetek be a többi állomásra is

06/14 Könyvvilág
06/16 Dreamworld
06/18 Deszy könyvajánlója
06/20 Kelly & Lupi olvas
06/22 CBooks
06/24 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése