2017. június 2., péntek

Jenna Evans Welch - Love & Gelato



A Maxim kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jenna Evans Welch bemutatkozó regénye, a Love & Gelato - Firenzei nyaralás. A Blogturné klub hét bloggere ennek örömére bemutatja a sodró lendületű történetet, melyben egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket.


Jenna Evans Welch: Love & Gelato - Firenzei nyaralás

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632618531
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Vincze Judit Andrea

Fülszöveg:
Egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket – ezt ígéri nekünk az írónő sodró lendületű bemutatkozó regényében.
Lina az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet.
Aztán a kezébe kerül egy napló, amit a mamája az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi a mamájáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is.
Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és az olasz fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

Saját véleményem:
Szerelem és fagyi. Mi kell még?
Éppenséggel önmagában már ennyi is elegendő egy üde, szórakoztató regényhez, de ha mindehhez hozzávesszük a romantikus toszkán vidéket, akkor megkapjuk minden romantikus könyvmoly álmát. Jenna Evans Welch pedig nem okoz csalódást, pontosan azt nyújtja, amit a cím és borító vidám szertelensége kínál: egy szerelembeesős-kalandos, érzelmekkel dúsított nyalánkságot, amit lehetetlenség nem szeretni. A Love & Gelato eszméletlenül aranyos, ízig-vérig nyári könyv - a tartalmas fajtából.
Bár bevallom, a szomorú prológus majdnem elrettentett, megijedtem, hogy valami olyasmibe tenyereltem, amibe nem akartam. Merthogy a történet szerves részét képezi a gyász. Az elmúlás, a változás, az új kezdet, és az emlékek.

Jenna Evans Welch regénye rendkívül összetett, mégis habkönnyű. Az írónő olyan fantasztikusan olvasztott egybe három történetet, mintha az egyik nem létezhetne a másik nélkül.
A legfőbb szál középpontjában Lina, a fiatal lány áll, aki noha nem régiben vesztette el édesanyját, akarata ellenére máris egy új kontinensen találja magát, rádöbbenve, hogy van egy apja Firenzében, aki tizenhat évig rá se hederített. Így hát megérkezése pillanatától azon kezd ügyködni, minél előbb hazatérhessen, csakhogy közben előkerül anyukája régi naplója, tele súlyos titkokkal, ráadásul találkozik egy fura sráccal is. A naplónak hála Lina előtt kibontakozik a nő eddig még nem ismert toszkán nyaralása, melynek legfőbb meglepetése egy titkos románc. A lányban feléled a vágy, hogy kiderítse, egykor hogyan jött össze édesanyja és Howard, miért váltak el útjaik, és hogy az asszony miért utalt Mr X-ként a férfira. A nyomozásban pedig hű társra lel a félig olasz-félig amerikai Renben.
És ezzel meg is érkeztünk a sztori másik két szálához, a romantikához, valamint a napló által előttünk is kibontakozó múltbeli eseményekhez.
Megjegyzem, a romantika, mint olyan nem hangsúlyos, nincs túlerőltetve a fiatalok közti szerelem; instant láv helyett a tettek beszélnek, s teszik a dolgukat szépen csendesen, a háttérben munkálkodva.

A múlt. Jenna Evans Welch baromi érdekesen tárja fel Lina anyukájának történetét, ami amolyan történet a történetben jellegű. Egyfelől a naplórészletekből rengeteg alapdolog derül ki a nőről - érzések, élmények -, másfelől gondoskodik egy jóadag nyomozásról, ami izgalmat, fordulatokat, rejtélyeket hoz a képbe, ugyanakkor arra ösztönzi Linát - és vele együtt minket -, hogy ismerje meg Firenzét.
Firenze... *sóhaj* Firenze azóta piszkálja a fantáziámat, hogy láttam a Da Vinci démonai és a Medici: Masters of Florence sorozatokat, mégis Ren, Howard és Lina kellett ahhoz, hogy végérvényesen beleszeressek. Még úgyis, hogy a romantika példáját követve, nincs túlerőltetve, hosszas részletezés helyett mindenféle apró mozzanat, ősi babona vagy legenda segít megragadni az adott helyszín/épület leglényegét. És ez az, ami elvarázsolja az olvasót, amitől közelebb kerül hozzá érzelmileg. Az olyan apró hangulatelemek, mint az olasz szavak, mondatok, mentalitás, helyi ételek, fagyi pedig méginkább ráerősítenek az itáliai atmoszférára. Ebbe pedig tökéletesen belesimul a tizenhét évvel korábbi románc.
Lina édesanyjának története szertelen, mint a külföldi kalandok, mégis mélységesen megható. Keményen megtornáztatta az érzelmeimet; egyik pillanatban szerettem, nevettem, szárnyaltam, hogy aztán darabokra törjek, majd reménykedjek. Gyönyörű, de egyben felkavaró mese szerelemről, döntésekről és következményekről.
Végül, de nem utolsó sorban nagyon szerettem az ötletet, hogy Lina a napló lapjainak fogyatkozásával párhuzamosan, édesanyjának hála fedezte fel Firenzét, és keveredett mindenféle kalandba. Mintha az asszony vezette volna.

Egy szó, mint száz, tiszta szívből ajánlom ezt a nyárízű, édes történetet. A Love & Gelato olyan, mint a szerelem és a fagyi: ellenállhatatlan. Valóságos gyöngyszem a romantikus lelkületű könyvmolyoknak.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Howard, Lina, Ren
Kedvenc jelenet: lehetetlen választani, de talán Howard és Lina nagy beszélgetése, illetve a finálé
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: önálló
Tetszett? Vidd haza!




Helyszínek


Duomo - firenzei dóm

A firenzei dóm, olaszul Cattedrale di Santa Maria del Fiore, Firenze főtemploma. Építését 1294-ben kezdték meg, a kupolát 1436-ban fejezték be, felszentelését IV. Jenő pápa végezte



Ponte Vecchio

Az olaszországi Firenze belvárosában, az Arno folyón átvezető, aranyművesek boltjaival beépített híd.
Jellegzetességei – melyeknek hírnevét is köszönheti – a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek, ahol egykor mészárosok, ma ötvösök, aranyművesek dolgoznak-árusítanak, ezért az aranyművesek utcájaként emlegetik e hidat.



Firenzei Amerikai Temető



Porcellino

A legenda szerint, ha valaki pénz dob a szobor alatti kútba és megsimogatja a vadkan orrát, az visszatér a városba.



Piazza Signoria

A Piazza della Signoria Firenze egyik központi tere, amihez szinte a város összes jelentős politikai eseménye hozzákapcsolódik. Ezenkívül a tér a város egyik turisztikai központja is, számos jelentős épülettel és köztéri szoborral.



Piazzale Michelangelo

A Piazzale Michelangelo Firenze egyik kilátóhelye. Az Arno bal partján lévő dombon mesterségesen kialakított park tetején kiépített tér, kilátóterasz.



Titkos Pékség (Via del Canto Rivolto)

A történetben valóságos kis legenda övezi ezt a pékséget, nagyon nehéz rábukkanni... És az az igazság, hogy valóban nem könnyű. Nem kevés nyomozásomba került, mire ráakadtam.
Ha Firenzében járva szeretnétek felkutatni, akkor egy üvegajtót keressetek az utcában, amire angolul van kiírva az utasítás. A pékség szokatlan módon éjjel fél 2-2 körül nyit, és hajnali 5-ig vannak ott. A nutellás finomságaikat állítólag vétek kihagyni.



Space Electronic Disco







Nyereményjáték


Firenze hosszú múltra tekint vissza, ezért mostani játékunk során olyan épületeit, műalkotásait és helyszíneit fedezzük fel, melyek Ren és Lina kalandjaiból kimaradtak.
Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, valamint egy képet, mely alapján ki kell találnotok az adott feladvány nevét. Ha minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.


“Firenzei palota a Via Ginori, a Via Cavour és a Piazza San Lorenzo tér sarkán.
A palota először a Medici-családé volt, 1440 és 1460 között épült.”



Nézzetek be a többi állomásra is

06/03 Dreamworld
06/04 Könyvvilág
06/05 Szembetűnő
06/06 Deszy könyvajánlója
06/07 Zakkant olvas
06/08 Kelly & Lupi olvas
06/09 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése