2017. december 13., szerda

Jennifer L. Armentrout - Stay with Me



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelenik Jennifer L. Armentrout Várok rád sorozatának 3. része a Stay With me - Maradj velem című könyve. A Blogturné Klub bloggerei 8 napon keresztül december 4. és 13. között várják az olvasókat a turné állomásain.


Jennifer L. Armentrout: Stay with Me - Maradj velem

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634570257
Oldalszám: 600 oldal
Fordító: Császár László

Fülszöveg:
Nem menekülhetsz a múltad elől –mindegy, milyen messzire szaladsz.
A huszonegy éves Calla nem sok mindent csinált eddig életében. Soha nem csókolózott, nem látta a tengert, és nem volt vidámparkban sem. Fiatalabb korában azonban olyan dolgokat látott és élt meg, amiket egyetlen gyermeknek sem volna szabad. Máig hordozza testi és lelki sebeit, melyeket többszörösen függő anyja, Mona hagyott rá – olyan titkokat, amiket nem oszt meg senkivel, még a legközelebbi barátaival sem.
Azonban a biztonságos kis burok, amit Calla maga köré épített, egy nap darabokra hasad, amikor felfedezi, hogy anyja ellopta a tanulmányaira félretett pénzét és hatalmas adósságot halmozott fel a nevében. Kénytelen hát visszatérni a kisvárosba, amit annak idején örökre elhagyott. Amikor megérkezik anyja kocsmájába, Monát sehol sem találja, ám megismerkedik a száznyolcvan centis Jackson Jamesszel, aki nem csupán a pultban áll, de szemlátomást az egész kocsma lelke is. És maga tömény érzékiség.
A vonzó és lehengerlő Jax az első pillanattól részt követel magának Calla életéből; munkát ad neki és segít felkutatni Monát. A pillantása pedig csupa vágy…Mielőtt azonban Calla túlzottan közel engedné, még le kell győznie magában a múlt árnyait – és néhány alávaló embert is, akik azzal fenyegetik, hogy rossz vége lesz, ha nem keríti elő nagyon gyorsan az anyját.

Saját véleményem:
A Stay with Me egészen különleges darabja a sorozatnak, mondhatni alig kapcsolódik hozzá. Új helyszín, új szereplők, drámain új cselekményszállal. Egyedül Jennifer stílusa, valamint a sérült, családi problémákkal küszködő fiatalok karakteri háttere az, ami ismerősnek tűnhet korábbról. Illetve, ha olvastátok az előző részt, akkor talán emlékezhettetek a szürke kisegér Callára, de minthogy a Légy mellettem nálam kimaradt, így számomra az újdonság varázsával hatott a csendes lány felbukkanása.

Calla egy sokszorosan hányattatott múltú egyetemista, aki nem csak lelkében viseli a múlt sebeit, hanem testén is. Emiatt jóval visszahúzódóbb, bátortalanabb, mint társai; az a típus, aki fejben nagyon pörög, ontja a szarkasztikus vicceket, álmodozik, de a tettek mezején kudarcot vall. Szerintem sokan fognak tudni azonosulni vele.
És éppen ezen tulajdonságai miatt volt jó döntés Armentrout részéről a sorozatbeli éles váltás. Calla problémái jóval túlmutatnak azon, amit egy egyetemi környezet elbírna, kell hozzá egy erős, a maga módján mégis szűkebb közeg, hogy kibontakozhasson. Meg persze egy ellentétes, szószátyár, határozott elképzelésekkel rendelkező, kitartó pasi, aki képes átlendíteni őt a holtpontokon. És a ráutaltságról sem szabad elfeledkezni, ugyanis egy Calla kaliberű csaj, aki nem képes bízni önmagában, szorong és gátlásai vannak, soha az életben nem kötne ki egy Jax szintű pasi mellett, ha a szerző virtuálisan nem bilincselné össze őket, s kényszeríteni együttműködésre párosukat.
Mindez gyönyörűen visszaköszön a Maradj velemben, akárcsak a lassan kibontakozó szerelem. Jax és Calla kapcsolata viszonylag hosszan, apró lépésekből tevődik össze. Ezzel önmagában nincs gond, legalábbis addig, míg átlagos hosszúságú regényről beszélünk. Csakhogy a Stay with Me kereken hatszáz oldalas, ami a New Adult műfajban irreális, ennyi időn keresztül lehetetlen izgalmas, nem rétestésztaszerű, eseménydús történetet tálalni. Jennifernek sem igazán sikerült. Bármennyire is szerettem Jaxéket, vagy élveztem az akciót, sokszor kedvem lett volna húsz-harminc oldalakat lapozni, egészen egyszerűen azért, mert untam. Holott igenis adott volt egy nagyon jó kis háttér kisvárosi és alvilági elemekkel tüzdelve.
Bizony, jól látjátok, ebben a részben Jennifer alvilági vizek felé evez, ami rengeteg körömlerágós pillanatot tartogat.

A történet dióhéjban annyiból áll, hogy miután Calla rájön, alkoholista édesanyja lenyúlta minden pénzét, amit félretett elkövetkezendő szemesztereire, s pluszban megannyi hitelt vett fel lánya nevére, Calla hazautazik, hogy előkerítse Monát. Ám a kisvárosba érve jóval nagyobb problémával szembesül, kiderül, hogy az asszony az ital mellett immár drogokat is használt, ráadásul hetekkel korábban felszívódott, hátrahagyva otthonát és a családi kocsmát. A legnagyobb gondot mégis azok az alvilági alakok jelentik, akik felbukkanva jussukat követelik. Callának nincs más lehetősége, el kell fogadnia a Jax által ajánlott állást, és az azzal párosuló segítséget, ha élve és nem hitelek tengerében akar kikeveredni az egészből. Helyzetét viszont nehezíti családja múltja, egy sok évvel korábbi tragédia, melynek szemmel is látható nyomai azzá tették, akivé: önbizalomhiányos kisegérré.
Mindezek összessége miatt Calla viszont nagyon szerethető hősnő, könnyű vele azonosulni, megérteni. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy szexuális tapasztalatlansága ellenére nem az a szende jókislány, aki még gondolni sem mer tizennyolc karikás dolgokra. Ó, nem! Callanak igenis vannak vágyai, álmai, és azt hiszem, ez így reális. Végtére is ki ne ábrándozna olyan félistenről, akinek gödröcskés mosolya, igézően barna szeme van, ráadásul pultos, jó a zenei érzéke, és talpig macsó? Jax ízig-vérig Armentrout ivadék... khm, álompasi.

Összességében bár a Maradj velem nem hibátlan, néhol túlnyújtott, máshol túl áradozós, mégis hozza az Armentrout-féle papírformát. Szenvedélyes, szexi, humoros és fordulatos. Sok újdonságot nem nyújt (a sokadik NA olvasmány után), de laza kikapcsolódáshoz tökéletes.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jax, Calla, Cam, Ollie
Kedvenc jelenet: Jax és Calla első találkozása, plusz Ollie teknősös jelenete
Negatívum: hosszúság, ivászat erőszakolása
Borító: 5/5
Sorozat: Várok rád sorozat 3. kötete, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Jax karaktere nagy kedvencünk, így a turnéhoz tartozó játék a munkájához kapcsolódik. Az állomásokon olyan könyvekből találtok idézeteket, vagy borító részleteket, amelyekben a főszereplők egyike pultos vagy felszolgáló. Találjátok ki melyik könyvről van szó és írjátok be az író nevét és a könyv címét a megfelelő rafflecopter mezőbe.


“Másnap többször is eszembe jutott Hamupipőke. Hogy lehet az, hogy soha nem állt a sarkára, és nem vágta gonosz mostohája és mostohatestvérei arcába, hogy menjenek a pokolba? Máshogy alakult volna az élete, ha a köténye alá egy baseballütőt rejtett volna, és nem lett volna szüksége arra, hogy a herceg eljöjjön érte, és kiszabadítsa?”




Nézzetek be a többi állomásra is

12/05 Deszy könyvajánlója
12/06 Angelika blogja
12/07 Insane Life
12/08 CBooks
12/09 Könyvvilág
12/11 Sorok között
12/12 Kristina blogja
12/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése