2017. december 2., szombat

Colleen Hoover - Confess



Idén ősszel két csodálatos Colleen Hoover könyv is megjelent a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. A Velünk véget ér után most a Confess - Vallomás c. könyvével invitálunk titeket egy nyolc állomásos turnéra. Tartsatok Ti is velünk, ha szeretnétek jobban megismerni Auburn és Owen olykor fájdalmas, olykor mosolyt fakasztó történetét!


Colleen Hoover: Confess - Vallomás

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634572428
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Mi ​mindent érdemes kockára tenni a szerelemért?
Auburn Reed huszonegy éves korára már mindent elveszített, ami valaha fontos volt neki. A lány azért küzd, hogy újra felépítse romba dőlt életét, így csakis kitűzött céljaira összpontosít, és nem engedheti meg magának a hibákat. De amikor munkát keresve belép egy dallasi műterembe, váratlanul éri az erős vonzalom, ami elfogja az ott dolgozó titokzatos művész, Owen Gentry iránt.
Most az egyszer Auburn mer kockáztatni, és a szívére hallgat, ám hamarosan felfedezi, hogy Owen súlyos titkot rejteget. Múltjának árnya tönkretehet mindent, ami fontos Auburn számára, és a lány egyedül úgy teheti sínre az életét, ha kizárja belőle a fiút.
Ahhoz, hogy megmentse a kapcsolatukat, Owennek nincs más dolga, csak vallomást tenni. Ám ebben az esetben a vallomás sokkal ártalmasabb lehet, mint maga a bűn.
A csodálatos és kivételes stílusú Colleen Hoover egy újabb mélyen megható történetet mesél arról, hogy az igaz szerelem és a család olyan köteléket jelent, amit semmi sem szakíthat el.

Saját véleményem:
Két Colleen Hoover könyvet olvasni egyetlen év leforgása alatt, mazochizmus; három pedig felér egy lelki öngyilkossággal. Ám amíg róla van szó, nem érdekel, hányszor törik össze a szívem, szorul össze a gyomrom, és érzem azt, hogy felrobbanok a túlcsorduló érzelmeimtől, mert tudom, hogy életreszóló ajándékot kapok. Colleen történetei bevésődnek az ember lelkébe, nyomot hagynak benne. Mindegyik kötete olyan, mint egy szenvedélyes, mély szerelem emléke. Sosem múló, feledhetetlen.
Hoover azon kevés szerzők egyike, aki úgy közvetíti karakterei érzelmeit, hogy az olvasó a sajátjaként éli meg azokat. Mindegy, hogy szerelemről, vágyról, dühről, kétségbeesésről vagy fájdalomról van szó, az épp úgy a miénk lesz.
Ez ebben az esetben sincs másképp.
A Confess egy gyönyörű, érzelmekkel teli utazás az élet tengerén, tele könnyfakasztó, gyötrő, szertelen, szerelmes, boldog pillanattal és vallomással.

A cím nem véletlen, ugyanis a vallomásoknak több szempontból is komoly jelentőségük van.
Owen, a férfi főszereplő névtelen vallomásokat gyűjt, melyek közül azokat, melyek különösen inspirálóan hatnak rá, meg is festi. Lakás-műhelyének ajtaján bárki becsúsztathatja papírra rótt titkát anélkül, hogy az napvilágra kerülne. Ez az egész pedig annyira szokatlan, hogy bárki felkapná rá a fejét, nem csoda hát, hogy a magába roskadt, reménytelen Auburn sem tud szabadulni tőle.
Nem is gondolná az ember, mekkora erő lakozhat egy vallomásban; mindegy, hogy aprócska titokról, boldog pillanatról, sötét gondolatról vagy tragikus beismerésről van szó, kivétel nélkül mindnek súlya van. Elképesztő, mennyi kimondatlan, mások elől elkendőzött gondolat, gond kering bennünk - társadalmunkban tényleg sok mindent rejtegetünk. 
A Confess részben erről szól. Rávilágít arra, mit nyomunk el magunkban, mennyit tűrünk félelemből. Hogy ezt Colleen érzékeltesse, regényében valós, névtelen vallomásokat is elénk tár, melyeket olvasói küldhettek neki. A hideg futkorászik rajtam, ha csak rágondolok némelyikre...
A társadalmi görbetükör funkciója mellett azonban mindez érzelmileg is remekül idomul mind a történet hangulatához, mind Owen művészetéhez, illetve ha elolvassátok a könyv elejét, látni fogjátok, miként tölti ki a kezdet és vég adta keretet. És ez úgy unblock igaz az egész sztorira. Az utolsó mondatokkal válik teljessé a Vallomás - s egyben rengeteg tett, érzelem nyer új értelmet. (Itt jelezném, ha azt hiszitek, mindent tudtok előre, nem véletlen,  a lényeg, a sorsdöntő tett - legyen bármilyen apró is -, csak a legvégén derül ki.)

A vallomások önmagukban természetesen közel sem elegendőek ahhoz, hogy regénnyé álljanak össze, kell egy váz, amire épülhetnek. Ez a váz pedig Owen és Auburn (mondtam már, mennyire imádom a nevét?) kapcsolata, mely igazán kivételes. Annál is inkább, mert egy olyan párosról van szó, akik hét találkozás alatt több dolgot, mélyebb érzelmeket tapasztalnak meg együtt, mint mások évtizedek alatt. 
Hívhatjuk tündérmesének, a másik felünk megtalálásának, vagy sorsnak, a tény attól még tény marad: Owenék között első találkozásuk alkalmával eltéphetetlen kötelék alakul ki. Néhány óra elteltével vonzalomból érzelmek, érzelmekből szerelem, szerelemből pedig valami annál is mélyebb érik. Kettejük esetében nem az a lényeg, hogy egymásba gabalyodjanak, hanem az, hogy a lelküket emésztő titkok, a múlt és jelen démonai lehetővé teszik-e számukra a happy endet. Olyan kérdésekre kell felelniük, mint: a szerelem felülírhatja-e a családot? Feláldozható-e minden az egyéni boldogság oltárán?
Gyötrelmes, lehetetlen szerelem az övék, telis tele olyan szituációkkal, ahol az ész és a szív száll harcba. Colleen viszont még ezen is tud csavarni úgy, hogy a szív icipici diadala közben végig jelen legyen az ész győzelme. 
Ismeritek az érzést, amikor tudjátok, hogy a pillanatnyi boldogság másnap pokolian fog fájni, és hogy az a pokol az örökkét jelenti? Na, kb. ilyen érzések tarkítják a Confesst. 

Mindent egybevetve, nem csalódtam Colleenban. Ezúttal is felültetett a legdurvább érzelmi vasútra, miközben hol képen törölt, gyomron vágott, hol pedig cseppfolyósította a szívemet. Apropó... Akarok egy Owent!
A Confesst szívből ajánlom minden CoHo rajongónak, illetve gyakorlatilag bárkinek, aki nem fél az emberi érzelmektől és szeretne egy igazán szép történetet olvasni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Owen, Adam, Auburn szobatársa
Kedvenc jelenet: az éjszaka, Auburn és Adam búcsúja
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: önálló




Nyereményjáték


A történetben nagyon fontos szerepet kapnak Owen festményei, aki a galériájának ajtaján bedobott vallomások alapján készíti el képeit. A mostani nyereményjátékunkban is a festményeké a főszerep, ráadásul nagyon különleges képeket kell felismernetek, ugyanis a játékban szereplő festmények alkotói hírességek, celebek voltak. A feladatotok természetesen az, hogy megfejtsétek az alkotó nevét, és beírjátok a rafflecopter dobozba. Segítségül a képek alatt adunk némi információt a képek készítőjéről.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Golden Globe-díjas amerikai színész, Tim Burton Ollókezű Edward-jának címszerepe óta, Hollywood egyik legkeresettebb tehetsége.


a Rafflecopter giveaway


Nézzetek be a többi állomásra is

11/26 Könyvvilág
12/02 Dreamworld
12/03 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése