2017. december 13., szerda

Janet Evanovich & Lee Goldberg - A nagy meló

A Maxim Kiadó jelenteti meg Janet Evanovich és Lee Goldberg sorozatának harmadik részét A nagy meló címmel. Újra akcióban a kedvenc sármos svindlerünk és FBI okos és talpraesett nyomozó nője! Nick és Kate egymásra van utalva egy új akció miatt, ám ahhoz, hogy egymást segítsék nem csak az évszázad átverését is végre kell hajtaniuk, hanem el kell bánniuk egy maroknyi rossz fiúval, egy szadista testőrrel is, egy kegyetlen drogbáróval, miközben házaspárt játszanak. Nem egyszerű igaz?
A Blogturné Klub 4 bloggere nyomon követi az izgalmas akciót, ami most sem egyszerű. Ám ha figyelsz a nyomokra, és nem hagyod magad átverni, akkor a turné végén te is megnyerheted A nagy meló egyik példányát.


Janet Evanovich & Lee Goldberg: A nagy meló

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617510
Oldalszám: 300 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Az FBI egyetlen feladattal bízta meg Kate O’Hare különleges ügynököt és a szélhámos Nicolas Foxot: kapják el a világ legveszélyesebb és legvédettebb bűnözőit. Új célpontjuk egy globális kábítószer-kereskedő birodalom brutális vezetője. Az FBI-nak fogalma sincs, hogyan néz ki, hol rejtőzik, és miként lehetne megtalálni. Nick azonban pontosan tudja, milyen különleges ínyencséggel csalhatják lépre a csokoládébolond drogbárót. Így hamar üldözőbe veszik a gonosztevőt, Nashville utcáitól Lisszabon belvárosáig, Isztambul tetőitől a Temze közepéig. A küldetést nehezíti, hogy Nicknek és Kate-nek el kell játszaniuk, hogy házasok. Vajon mi lesz nehezebb: kibírni egymás társaságát, vagy ellenállni a kísértésnek, hogy végre egymás karjaiba vessék magukat?
Miután szembe találják magukat egy pszichopata testőrrel meg egy portugál orgazdával, aki egy levágott fejtől kér tanácsokat, a páros úgy dönt, hogy ideje bevonniuk néhány különleges szakértelmű embert: egy szomáliai kalózt, egy egocentrikus színészt, egy Oscar-díjas vizuáliseffektus-készítőt, valamint Kate édesapját, az egykori katonai elit osztagost. Ez a kis csapat segíthet Foxnak és O’Hare-nek elérni eddigi legnagyobb sikerüket… már ha egyáltalán túlélik az akciót.

Saját véleményem:
Janet Evanovich és Lee Goldberg harmadszor is hozza a formáját; A nagy meló a jól bevált receptből dolgozik. Ami nem baj, hisz mostanra úgy a Fox és O’Hare-sorozat védjegyévé vált a főszereplő páros szexuális feszültséggel átitatott civakodása, mint az országokon átívelő hajsza, vagy a válogatott különcök csapatának bevetése. A felsorolás azonban nem lenne teljes a szövevényes cselekményszál nélkül.

A harmadik kötetben egy ál-Nick teszi kockára a valódi bűnözői hírnevét, s repíti a körözési listák élére azzal, hogy pimasz módon értékes műtárgyakat lop el meglehetősen hanyagul, méghozzá Fox arca mögé rejtőzve. Az elkövető ugyanis mindig ügyel arra, hogy Nicknek tűnjön.
A hatóságok újfent megbízzák Kate-et, kapja el a szélhámost, és bár a különleges ügynök tudja, hogy nem a sármőr áll a lopások mögött, belevág a nyomozásba, hisz épp annyira szeretné kideríteni, ki és miért akarja Nickre kenni a dolgot, mint maga az érintett. Ám ahogy az lenni szokott, a történet koránt sem áll meg a leleplezésnél, az csupán a bevezető, az eszköz valami nagyobb horderejű ügyhöz.
Mindazonáltal a "Ki akar Nicknek ártani?" kérdéskör jóval nagyobb hangsúlyt kap... pontosabban jobban elhúzódik, mint általában. Önmagában ez még nem lenne gond, a rejtély kellő izgalmat szolgáltat és humorból sincs hiány, de nekem az akció rész hiányzott, túl sok volt a duma és a mélázás... Egészen a leleplezésig, amikor is megindul a lavina, és a Fox-O'Hare párosnak az eddigi legkeményebb ügyükkel kell szembenéznie.

Nick és Kate ismételten olyan helyzetben találja magát, amikor az FBI hatáskörén túllépve kettejük erényeire van szükség: a férfi svindler múltjára és az ügynöknő képzettségére. Ám csapatuk nem lenne teljes, ha - újakkal kiegészülve - nem bukkanna fel a jól bevált osztaguk, akikkel karöltve előkészíthetik az évszázad legagyafúrtabb kelepcéjét.
Evanovich és Goldberg ezen a téren is a szokásos alapokkal operált: adott egy rosszfiú, akit Nick módszereivel és a furcsa segítők bevonásával kell elkapni, lehetőleg úgy, hogy Kate kimozduljon a komfortzónájából. Mégis működik. Újra és újra. A szerzőpárosnak elég néhány elemet megváltoztatnia a képletben és máris olyan izgalmassá válik az egész, mintha először élnénk át. Főként úgy, hogy részről részre emelik a tétet, s egyre veszélyesebb ellenfeleket sodornak Nickék útjába. Ezúttal például kifejezetten durvának mondható az ellenség. De Nickék kelepcéje is meglehetősen nagyszabású.

A megszokott recept szerves része a humor, ami A nagy meló esetében is jelen van. A már jólismert mellékszereplők hozzák a tőlük elvárható poénokat, míg a Fox-O'Hare páros egy egészen sajátos színt ad. Annál is inkább, mert bár kettejük kapcsolata lassú víz partot mos elv alapján épülget részről-részre, egyre inkább érzékelhető az eredmény. Főleg Kate esetében látványosabb a változás, aki a kötet legelejétől jobban ingadozik érzelmileg, mint eddig; Nick mellett repedezik a páncélja. Aggodalomra természetesen semmi ok, Kate továbbra is az a tökös, elvhű, munkamániás ügynök, aki volt, de egyre formálhatóbb.
Esetében kifejezetten érdekes gondolatoknak, önvívódásnak lehetünk tanúi, ahogy a maga módján viaskodik a Nick Fox iránti érzéseivel és elveivel. Remekül működik köztük a rabló-pandúr játék... annyira, hogy olvasóként egyre többre és többre vágynék, holott tudom, hogy a nagy összeborulás hiánya miatti feszültségtől működik ez az egész annyira.

Mindent egybevetve, A nagy meló méltó darabja a sorozatnak. Akciódús, pörgős, humoros, tele van fordulatokkal, és szebbnél szebb tájakra kalauzol. Szívből ajánlom a sorozatot mindenkinek, aki szeretne egy olyan önfeledt, szórakoztató regényt olvasni, ahol a romantika helyett a kalandoké a főszerep.


Pontszám: 5/4,75
Kedvenc szereplő: Kate, Nick, Boyd, Jack, Willie
Kedvenc jelenet: képtelenség egyet kiemelni
Negatívum: egy picit hosszú lett a felvezető
Borító: 5/4
Sorozat: Fox és O’Hare-sorozat harmadik kötete
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A nagy meló című kötetben sok hihetetlen és egyben zseniális műkincs rablás történik, aminek Nick Foxhoz van köze. A férfi nem csak a világ legőrzöttebb múzeumába tud bejutni feltűnés nélkül, még a fricskát sem hagyja ki az akciói végén.
Most a te feladatod az lesz, hogy egy fotóról és a rendőrségi beszámolók alapján felismerd a turnéban résztvevő blogokon az ellopott festményeket. Indulhat a vadászat? Lássuk mennyire vagy műértő!
A megfejtést írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Hogyan és mikor?
Az 1990-es bostoni műkincsrablás egyik legértékesebb áldozata ez a festmény volt. Hollétéről azóta sem tudni semmit.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése