2018. június 13., szerda

Colleen Hoover - Ugly Love


Colleen Hoover képes arra, amire nem sok szerző: újra meg újra megújul ugyanabban a zsánerben, és olyan egyedi ötletekkel képes folyton kedvenc szereplőket alkotni, ami egyszerűen elképesztő.
Most egy korábbi regénye érkezik végre magyarul, ami tökéletesen illik a sorba. Colleen Hoover felemel, meglep, megríkat - de az biztos, hogy nem hagy érzelem nélkül.
Ismerd meg Te is Tate és Miles történetét a Blogturné állomásain, és ha ügyesen játszol, Te is megnyerheted a könyv egy példányát.


Colleen Hoover: Ugly Love - Csúf szerelem

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571100
Oldalszám: 326 oldal
Fordító: Barthó Eszter

Fülszöveg:
Ha meg akarod szegni a szabályokat, készülj fel rá, hogy összetörik a szíved.
Amikor Tate Collins találkozik Miles Archer pilótával, tudja, hogy ez nem szerelem első látásra, sőt, még barátságnak is kevés. Az egyetlen, ami összeköti őket, a tagadhatatlan, kölcsönös fizikai vonzalom. Amikor a vágyaik felszínre törnek, rájönnek, hogy tökéletes párt alkotnak. A férfi nem akar szerelmet, a nőnek pedig nincs ideje rá, így nem marad más, csak a szex. A kapcsolatuk meglepően jól működik, amíg Tate betartja Miles két szabályát:
Ne kérdezz a múltról!
Ne várj semmit a jövőtől!
Eleinte úgy tűnik, tudják kezelni a helyzetet, de aztán gyorsan ráébrednek, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint hitték. A szív érzelmekkel telik meg. Az ígéretet megszegik. A szabályok összekuszálódnak. A szerelem csúf fordulatot vesz.
Az őszinte szerelem, a testi vágy és titokzatos múlt örök harcának története.
Vesd bele magad!

Saját véleményem:
Colleen Hoover és Nick Bateman rajongóként az Ugly Love mindig is a hőn áhított olvasmány képében tetszelgett előttem, alig vártam, hogy magyarul is megjelenjen, és végre rávethessem magam.
A milliócsillagos élmény mellett tűzijátékra, konfettire és egyéb, hasonlóan nagy volumenű robbanásra számítottam, olyan katartikus élményre, amilyennel még Colleen egyik regénye során sem találkoztam... ami alapvetően baromság, hisz Hoover minden alkalommal olyan magas érzelmi- és tartalmi szinten mozog, amit képtelenség ekkora mértékben megugrani. Még számára is.  
Oké, oké, az elvárásaimnak talán volt némi - tényleg csak egy iciripici - köze az elkészült trailerhez... és a pilótaruhás Nickhez is, de hát az vesse rám az első követ, aki még soha nem járt így. 
Az Ugly Love ennek ellenére mégsem vett meg kilóra. Pontosabban: nem egészen. Lassan hömpölygő, fokozatosan erősödő regény ez, ami az én olvasatomban a kelleténél kicsit később nyúl ki az olvasóért - ámbár tagadhatatlan, hogy akkor aztán nagyon. 

A történet két szálon halad, az egyik a jelen, a másik a múlt eseményeit mutatja be, két ellentétes végpontról közelítve a közös találkozási pont felé. Az előbbit a női hősnő, Tate szemszögén keresztül ismerhetjük meg, míg a múltban Miles a narrátorunk. Ám a fejezetek ennél több különlegességgel is szolgálnak. Míg a Tate fejezetek minden részletükben megfelelnek a New Adult zsánerének, addig a Miles szemszögéből íródottak nem csupán YA hangulatúak, de formailag is kilógnak a sorból, ugyanis olyanok, mintha slam versek lennének, sok-sok tőmondattal tűzdelve. Különleges forma, annyi szent, mégis remekül passzol a karakterek életútjához.
A jelenben Tate és Miles két felnőtt idegen, akik között a friss ismertség igen hamar szenvedélybe csap át. Miles Archer azonban nem bonyolódik párkapcsolatokba, utálja, ha a múltját firtatják, és jövőt sem kínál. Számára egyedül az itt és most létezik. Tate azonban olyannyira megrengeti az életét, hogy a hosszú évek óta cölibátusban élő pilóta felajánl hölgyeményünknek egy csak szex és más semmi típusú viszonyt. A lány természetesen beleegyezik, hisz őrülten kívánja Milest, de titkon abban reménykedik, hogy idővel megmásíthatja a kettes szabályt.
Ahogy fentebb említettem, a cselekmény lassan bontakozik ki, párosunk is lassan jut el az alkuig, mely aztán fülledt szexcsatákat eredményez, számomra mégis hiányzott valami. Valami, ami lélekkel tölthette volna fel azt a bizonyos vonzalmat, amitől megértettem volna, miért is vesznek meg annyira a másikért. Talán háromnál több párbeszéd, tett... vagy konkrétan bármi, ami indítékul szolgált volna.
Ez a fajta sterilitás egyébként a múltbéli részeket is megfertőzte, melyekben Miles még nyílt, életvidám kamaszfiúként az első szerelmet élte meg - azt, ami később olyanná tette, amilyenné.

A történet egyébként rendkívül jól felépített, olvasmányos, sodorja magával az embert - én se igazán tudtam letenni, szájhúzogatás ide vagy oda -, a hooveri jegyek egytől-egyig visszaköszönnek benne.
Colleen félelmetesen jól ért a karakterek érzelemvilágának ábrázolásához, és az olvasó szívének, lelkének megtépázásához. A regény második fele ennek szellemében hol sistergően szenvedélyes, hol pedig könnyfakasztó. Ha el tudnék feledkezni a kezdeti ürességtől, biztosan maximum pontszámmal jutalmaznám a Csúf szerelmet, mert eszméletlenül intenzív érzéseket váltott ki belőlem. A szereplőkkel együtt szerettem, gyűlöltem, haragudtam, vágyakoztam, sírtam és reménykedtem, miközben nem tudtam eldönteni, hol kezdődnek ők, és hol én. Miles múltja, a sebei, Tate álma és mindaz, amit nőként kibírt miatta, lett légyen az bármilyen megalázó is...
Az írónőnek tehát újfent sikerült húsbamaróan reális témákat találnia, s mindezt úgy, hogy azok jócskán túlmutassanak egy átlagos regény ábrázolásmódjánál.

Mindent egybevetve, bár az Ugly Love nem a legjobb CoHo mű, amivel valaha találkoztam, mégis szerettem. Nem százszázalékosan, de szerettem. A hibái ellenére kirántott a hétköznapok világából, és olyan katarktikus érzéseket csiholt bennem, melyekre Colleenon kívül semelyik szerző nem képes. Ő mindig eléri, hogy teljes gőzzel szeressek, hogy néhány napig mindent elsöprő szerelmet érezzek.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Miles, Kapitány
Kedvenc jelenet: hálaadás
Negatívum: a kezdeti üresség
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Mostani játékunkban Colleen Hoover előtt szeretnénk tisztelegni, és eddigi kedvenceinkből válogattunk nektek össze idézeteket. A feladat könnyű: csak arra vagyunk kíváncsiak, melyik Hoover regényből származik az idézet. Írjátok be a megfelelő sorokba a könyv címét, és már indultok is a 3 db Ugly Love - Csúf szerelem példány egyikéért.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.


– Három kérdés van, amire egy nőnek igennel kell válaszolnia, mielőtt elkötelezné magát – vág bele. – Ha bármelyikre is nemmel felelnél, akkor jobb, ha gyorsan odébbállsz.
(…)
– Az első kérdés, hogy mindig tisztelettel bánik-e veled. A második, hogy ha tudod, hogy húsz év múlva is éppen olyan lesz, mint most, akkor hozzámennél-e feleségül. A harmadik pedig, hogy általa jobb emberré válhatsz-e. Ha találsz valakit, akivel kapcsolatban mindhárom kérdésre igen a válasz, szerencsésnek érezheted magad.




Nézzetek be a többi állomásra is

06/01 Sorok között blog
06/03 Deszy könyvajánlója
06/05 Könyvvilág
06/07 Kristina blogja
06/09 CBooks
06/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése