2018. június 23., szombat

Rachel Van Dyken - The Matchmaker's Playbook



A Könyvmolyképző Kiadónál a könyvhétre megjelent a várva várt új Rachel Van Dyken regény, az imádnivaló The Matchmaker's Playbook - A csábítás szabályai - amiből film is készült Nick Bateman főszereplésével.
A Blogturnén végigkövetheted a könyv értékeléseit, és a szerencsések között három példányt ki is sorsolunk a könyvből a kiadó felajánlásában.


Rachel Van Dyken: The Matchmaker's Playbook - A csábítás szabályai

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Sándor Alexandra Valéria

Fülszöveg:
Minden ​szabályt megszeg, hogy övé legyen a lány.
Miután egy baleset véget vet profi sportolói karrierjének, Ian Hunter visszatér az egyetemre – és készen áll arra, hogy egy újfajta játékban vegyen részt. Az ő agyából pattan ki a Szárnysegéd Bt. gondolata, ami, szájról szájra terjedő sikeres és titokzatos szerelmi tanácsadó szolgáltatást nyújt a szerelemre éhes lányoknak. Amikor Blake Olson jelentkezik, hogy igénybe vegye a Szárnysegéd Bt. szolgáltatásait, Ian megismeri minden idők legreménytelenebb ügyfelét.
A slampos sportruhákban és tangapapucsban pompázó Blake-nek csodára van szüksége ahhoz, hogy megszerezze a kiszemeltjét. Csak egy profi randiguruval van rá esélye. Ian tudja, hogy a tanácsai és az átváltoztató munkája nyomán Blake is sikerrel járhat. Ám ahogy a lány lassan átváltozik, Ian rájön, hogy komoly veszély fenyegeti az első számú alapszabályát… Ne ess bele az ügyfélbe!
Frappáns és szenvedélyes szerelmi történet, amiből az olvasó a fejét fogva döbbenhet rá a férfi és a női gondolkodás különbségeire.
Bájos, pajkos, humoros.

Saját véleményem:
Az eredeti borító fotózása óta figyelemmel kísértem ennek a könyvnek az útját, úgyhogy nagyon megörültem, amikor kiderült, jön magyarul is - halkan megjegyzem, Van Dyken fordító- és kiadóváltásának nem kevésbé.
A The Matchmaker's Playbook egyébként tipikusan az a humorbomba limonádé, amiről tudod, hogy egy képtelen - jó értelemben vett - baromság az egész, mégis élvezed. Tele van szürreális, valótlannak tetsző jelenetekkel és reakciókkal, olykor erőltetetten rájátszott poénokkal, illetve a szerző barokkos körmondataira se lehet panasz, ám mindennek ellenére működik. Épp úgy, mint azok a vígjátékok, amiket egy laza kikapcsolódás reményében tolunk be a lejátszóba.

A történet narrátora Ian, az egyetemista, Robin Hood komplexusos Stifler (Amerikai Pite), aki minden - számára - értéktelen csajt meghúz, míg a többieket pedig Mike Chadway (Csúf Igazság - Gerard Butler) módjára terelgeti kiszemelt álompasijuk karjába. A srác ugyanis legjobb haverjával, Lexszel egy titkos céget üzemeltet, mely arra érdemes lányoknak kínál szerelmi tanácsadást... némi extrával.
Ian pontosan tudja, hogyan kell úgy a legjobb formájukat kihozni a csajokból hogy azok alapjaiban ne változzanak, mint ahogyan azzal is tisztában van, miként hívhatja fel rájuk az általuk áhított pasi figyelmét. Segítségére Lex, néhány teszt és szabály van, melyek összessége hibátlan működést eredményez... Legalábbis addig, míg fel nem bukkan ügyfelei listáján a kisvárosi Blake, aki nem csupán úgy öltözködik, mint egy pasi, de fogalma sincs arról, mi az a kámaszutra, ráadásul soha életében nem csókolózott még (hogy a tangapapucsáról ne is beszéljünk).
A randiguru mentor-ügyfél kapcsolat témája ugyan sablonos (nem kevésbé kiszámítható), ám nem is ez a lényeg. Rachel Van Dyken Ian személyében egy röptében a legyet típusú, egoista, nagymenő figurát teremtett, ugyanakkor olyan, fiktív tulajdonságokkal is felruházta, amiket mi, csajok, szeretnénk, ha a valóságban is visszaköszönnének: úgy néz ki, mint egy félisten, mégis megbecsüli az összes nőt súlytól, típustól, habitustól függetlenül. Merthogy Ian bizony azt az elvet képviseli, hogy mindegy hány kiló, milyen magas vagy dögös egy csaj, igenis értékes tagja a társadalomnak, és megérdemli a boldogságot. Mindez a sztori több pontján is visszaköszön, mintha Ian az olvasót is terelgetné egy kicsit. A csábítás szabályai tehát amellett, hogy szórakoztat, ízig-vérig női lélektuning is.

Mindent egybevetve én végig remekül szórakoztam a könyvön. Nem mondom, hogy életem regényét tartottam a kezemben, mert azért Rachel Van Dyken távol áll a tökéletes szerzőtől, a stílusa kicsit darabos, soraiból hiányoznak a komolyabb érzelmek (és itt most nem a nyálra és csöpögésre gondolok, hanem általánosságban mindenre), de kikapcsolt. Megnevettetett, önbizalmat és megszívlelendő tanácsokat adott.
Azért pedig minden elismerésem, hogy a szerző nő létére be merte vállalni, hogy az egész történetet egy egoista szépfiú szemszögéből narrálja végig. Meglehet, hogy Ian gazdagodott némi feminim jelleggel, ugyanakkor remekül átjött a női-férfi szemléletmód és érzelemvilág közti különbség, az, hogy mennyire más dolgok fontosak egy nő és férfi számára, és hogy mennyire másként kezeljük a szituációkat.
Elsősorban tehát azoknak ajánlom A csábítás szabályait, akik szeretik a könnyed, humoros, szenvedélyes történeteket, és a kikapcsolódáson kívül nem várnak világmegrengető élményeket. De nyári hőségben is ideális választás lehet.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ian, Lex, Gaby
Kedvenc jelenet: melltartó vásárlás
Negatívum: hiányzott az érzelmi oldal (minden téren), a két kicsi lego poén (bocs, nem bírom Flourt)
Borító: 5/4 (nem rossz, de nem ehhez a könyvhöz)
Sorozat: Szárnysegéd Bt. #1




Nyereményjáték


A Passionflix jóvoltából film is készült Rachel Van Dyken regényéből! De kik is szerepeltek benne? A mostani játékunk kissé talán nehéz lesz, de tudjuk, hogy megoldjátok! Minden állomáson találtok egy képet az egyik színészről, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter dobozba a színész nevét, és hogy mely karaktert alakította. Például: Mekk Elek - Jakab Sok sikert!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.






Nézzetek be a többi állomásra is

06/10 Kelly & Lupi olvas
06/12 Angelika blogja
06/14 Deszy könyvajánlója
06/16 CBooks
06/18 Kristina blogja
06/20 Könyvvilág
06/22 Dreamworld
06/24 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése