2018. augusztus 29., szerda

Harry Potter - Mézesfalás


Egy igazán különleges kötettel indul most négy állomásos turnéra a Blogturné Klub: ez a könyv ugyanis nem csak csillog-villog, nem csak harsány színekben pompázik, hanem rögtön illatozik is! És nem is akármilyen ingerek érik az ember orrát: a Harry Potter kötetek varázsvilágának édességeit van lehetőségünk megszaglászni!

Tartsatok velünk Ti is, és ha ügyes az orrotok, no meg képben vagytok nem csak a Mézesfalással, hanem más Harry Potter üzletekkel is, akkor a könyvet is megnyerhetitek!


Harry Potter - Mézesfalás
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634373131
Oldalszám: 24 oldal
Fordító: Wohl Anita

Fülszöveg:
A Harry Potter-filmek tele vannak lenyűgöző és ínycsiklandó édességekkel. De nem kell a Mézesfalásig menned, hogy megismerd ezeket a finomságokat: kapard le a védőréteget a lapokról, és már érezheted is az édességek illatát!
Éld át újra Harry Potter történetének ínycsiklandó pillanatait ezzel a gyönyörű, illatosított könyvvel, amelytől mindenkinek összefut a nyál a szájában!

Saját véleményem:
Akár Harry Potter rajongó az ember, akár nem, tagadhatatlan, hogy Rowling olyan aprólékosan kidolgozott univerzumot teremtett a varázsvilág köré, ami egészen egyszerűen elképesztő.
Emlékszem, amikor kislányként az első részt faltam, minden vágyam az volt, hogy a bizarr ízei ellenére megkóstolhassam a Mindenízű drazsét és a csokibékát. (Jelentem: sikerült, a Mikulás mindkettővel meglepett.) Aztán, ahogy jöttek a filmek, az édességek többé már nem pusztán nyálcsorgatásra késztető szavakból álltak, hanem vizuális megtestesülést is kaptak. Akkoriban persze nem jutott eszembe, hogy milyen jó lenne meg is szaglászni őket, érezni azt a megannyi finom vagy taszító illatot, ám a Mézesfalás megjelenése rávilágított arra, mennyivel különlegesebb élményben lehetne része az embernek, ha a szaglásunkat is bevonnánk a játékba. Nagyjából így landolt nálam ez a kötet is.

A Mézesfalás viszonylagos rövidségét tökéletesen ellensúlyozza a kivitelezése: dombornyomott, keményfedeles borítás, minőségi papír, és a cukorkaboltokat idéző színkavalkád, amit filmes illusztrációk, rövidke leírások, valamint az illatminták egészítenek ki. Ami tehát a külsőségeket illeti, nem lehet rájuk panasz, és tulajdonképpen a beltartalomra sem. Végtére is ez egy illatos könyv, ami elsősorban a szagmintákra fókuszál. Ilyetén számomra teljesen rendben van, hogy az egyes finomságokat/undormányokat nem akarja elnyomni a szöveg. A rövidke leírások egy-egy jellegzetes szituációval vagy ismertetővel, a lényegre szorítkozva mutatják be az adott aromát, amit a kijelölt hely dörzsölésével varázsolhatunk elő. És bár a könyv kaparást ír, bőven elegendő, ha az ember az Avon vagy Oriflame katalógusokhoz hasonlatosan épp csak megdörzsöli a papírt. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne egyszerre akarjuk az összes oldalt tesztelni, mert könnyen fejfájás és émelygés lehet a vége. Na meg csalódás.
Jómagam lelkesen, egyik mintát a másik után dörgöltem, ami bizony nem csupán azt eredményezte, hogy egy idő után minden illat egyformának tűnt, ráadásnak rosszul is lettem tőle, annyira, hogy órákig nem sikerült kiszellőztetnem se a nózimat, se a fejemet. Ha jót akartok, vártok és lassabban haladtok, két-három oldalanként.
Kezdeti traumám egyébként olyannyira elvette a kedvemet a szaglászástól, hogy hosszú napokig-hetekig rá sem bírtam nézni a könyvre, mígnem a tévében pont el nem csíptem a Félvér herceget, melyben Harryék olyan jóízűen kortyolgatták a vajsörüket, hogy egyből nyúltam is a Mézesfalásért. Eszméletlenül jó érzés volt nézni és érezni! Mintha én is ott lettem volna (már csak a kóstolás lehetőségét hiányoltam, szóval kedves kiadók, íme egy újabb piaci rés...).
Ezt követően, immár rutinosabban, óránként megszaglásztam néhány oldalt, és az eredmény egészen megdöbbentett. Eltűntek a kellemetlen, egykaptafára emlékeztető, papírral vegyülő illatok, helyüket jellegzetes, hol kellemesebb, hol szükségszerűen kellemetlenek vették át. Nagyon nem mindegy hát, milyen ütemben és miként haladunk, könnyű túlesni a paci túloldalára, aminek pedig óriási csalódás lesz a vége.

A Mézesfalásra ugyan csak 3,5 pontot adok, ami leginkább az ár-érték arányra vonatkozik, ám ettől eltekintve örülök, hogy a polcomon tudhatom, és csak remélni tudom, hogy évek múltán is érezhetem az illatokat.
Egy biztos: Izgalmas élmény a Mézesfalással a kezemben Harry Potter filmeket nézni vagy könyveket olvasni. Azt pedig mindenki maga döntse el, mennyit ér neki ez az interaktív játék.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc illat: vajsör, jégkrém
Negatívum: ár-érték arány
Borító: 5/5
Sorozat: Harry Potter univerzum




Nyereményjáték


Mostani játékunkban természetesen a varázslóvilágba invitálunk titeket. Ebben a könyvben megismerhetjük a Mézesfalás rejtelmeit, de akadt még azért izgalmas varázslóüzlet a Harry Potter könyvekben.
A blogturné minden állomásán találtok egy-egy rövid leírást valamelyik üzletről, a feladatotok csupán annyi, hogy beírjátok az üzletek neveit a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Némi pénzmagra van szükséged a vásárláshoz? Vagy épp ellenkezőleg: nagyobb összeghez jutottál, és jobb szeretnéd biztos helyen tudni? Itt a helyed!





Nézzetek be a többi állomásra is

08/23 Deszy könyvajánlója
08/25 Spirit Bliss Sárga könyves út
08/27 Sorok között blog
08/29 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése