2018. november 3., szombat

Mary Balogh - Az útitárs


A Túlélők Klubjának újabb tagja mutatkozik be főszereplőként Mary Balogh történelmi romantikus sorozatának 3. részében. Az útitárs című könyvben Sir Benedict Harper és Samantha McKay találnak egymásra és szórakoztatják az olvasót. Tartsatok velünk, ismerjétek meg őket, a turné végén pedig vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.


Mary Balogh: Az útitárs

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634521778
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Bánki Vera

Fülszöveg:
A napóleoni háborúkat követően Sir Benedict Harper nehezen tudja újrakezdeni az életét, és mind a lelkének, mind a testének szüksége lenne arra, hogy valaki begyógyítsa a sebeit. Nem is sejti, hogy a segítség egy gyönyörű, ám sok megpróbáltatást elszenvedő asszony képében érkezik majd. Miután Samantha McKay megözvegyül, zsarnoki apósa és sógornője igencsak megkeserítik az életét. Egészen addig, amíg egy napon a vágyálma, hogy önálló életet élhessen, a Walesben megörökölt ház révén a beteljesedés ígéretével nem kecsegtet. Noha Ben és Samantha meglehetősen veszélyes körülmények között ismerkednek meg, hamarosan mindketten vonzódni kezdenek a másikhoz. Az asszony kész arra, hogy kövesse azt az utat, amelyet a végzet jelölt ki számára, Ben pedig úriemberként ragaszkodik hozzá, hogy elkísérje őt a sorsfordító utazásra. De mégis mit adhat egymásnak ez a két sebzett lelkű ember? Lehet egyáltalán közös jövőjük? Elképzelhető, hogy a válaszra épp egymás karjában találnak rá?
Mary Balogh a Túlélők Klubjának legújabb kötetében, a vágyakozás és a beteljesülés megindító regényében egy reményekkel teli özvegy és egy új életre vágyó katona sorsának összefonódását tárja elénk.

Saját véleményem:
A Túlélők Klubja sorozat hét, a napóleoni háborúk során valamilyen traumát elszenvedett barát történetét meséli el egy-egy kötetben. A Lánykérésben Lord Trentham által a lelki sebek egy formáját ismerhettük meg, míg Az egyezségben Vincent, Darleigh vikomtjának vaksága révén a testit.
Azok, akik figyelemmel követték a sorozatot, tudhatják, hogy Vincent vakságával csupán egyetlen fizikális sérülés vetekszik, méghozzá Az útitárs főszereplőjéé, Bené.

"- Az ember hajlik rá, hogy feltételezze, hogy mások élete könnyebb, mint a sajátja - mondta. - Gyanítom, hogy csak ritkán van így. Úgy vélem, az életet nem könnyűnek szánták."

Sir Benedict Harper halott lenne - vagy legalábbis alsó végtagok nélkül tengetné életét -, ha nem makacsolja meg magát, s ragaszkodik annyira életéhez és szétroncsolódott lábaihoz. Ám a férfi, aki egykoron úgy döntött, minden józanságot és papírformát mellőzve, nem engedi végtagjainak amputálását, mi több, célul tűzte ki, hogy egy napon táncolni fog, most mindezt feladni látszik azzal, hogy beletörődik rokkantságába. Döntésében óriási szerep jut túlféltő családjának, akik nem csupán megfojtják túlzott kedvességükkel, de sebesülései okán még úgy is kezelik, mint egy fogyatékos gyereket, megfosztva őt - rangjával járó - feladataitól.
Ben számára viszont az kell, hogy újra hasznosnak érezhesse magát, hogy ne csak egy mankókon vonszolódó szerencsétlennek tűnjön. És hát mi lehetne nemesebb feladat annál, mint segíteni egy bajba jutott hölgynek?

"Időnként jó lehet mindenről megfeledkezni, és egyszerűen a pillanatnak élni. Időnként valóban csak a pillanat számít."

Samantha fiatalon súlyos hibát vétett, az egyenruha imponálása miatt hozzáment egy csapodár hadnagyhoz. Boldogsága mindössze négy hónapig tartott, a férfi előbb megcsalta, majd olyan sérüléseket szenvedett, melyek miatt évekre ágyba, s felesége ápolására kényszerült. Ám a megözvegyült Samantha megpróbáltatásai férje halálával sem érnek véget, ahelyett, hogy végre szabad lehetne, kénytelen behódolni férje családjának, akik vaskalapos nézeteket vallanak a nők özvegységéről-rangjáról, s már-már megfullasztják őt. Szinte szó szerint.
Azzal már eddig is tisztában voltam, hogy a nőknek anno nem sok beleszólásuk volt sorsukba, mindig alárendelődtek egy férfi vagy idősebb rokon akaratának - erre számos példa létezik a történelmi romantikus műfajában, elég csak az elrendezett házasságokra gondolni -, de Mary Balogh minden korábbi olvasmányomnál húsbavágóbban nyúlt a témához. Samantha révén hátborzongatóan valóságos képest fest arról, miket kellett némán eltűrniük az asszonyoknak-lányoknak, és őszinte leszek, olvasóként nehéz volt hozzájuk hasonló tehetetlenséggel szemlélni a McKay família húzásait.

"Az ember néha átadhatja magát a boldogságnak. Abból úgyis olyan keveset kínál az élet."

Az útitárs lassan bontakozó, érzelmes utazás két szabadulni vágyó emberrel a főszerepben, akiket gúzsba köt a család, s szellemként lebeg mellettük a múlt. Ben és Samantha mindketten sokat szenvedtek, s olyan terheket cipelnek, amikre a másik jelentheti a gyógyírt, még akkor is, ha ezt olykor nehéz beismerniük önmaguk számára. A kötet hangulata ebből kifolyólag kissé melankolikus, ugyanakkor ambivalens módon árad belőle az életigenlés, az életöröm, az, hogy igenis küzdeni kell az álmainkért. Ez az üzenet, illetve a főszereplők útja pedig fontosabb is, mint maga a romantika. Természetesen abból sincs hiány, mindössze nagyobb hangsúly kerül a karakterek lelkifejlődésére-összeérésére, amihez jó táptalajt kínál egy walesi faluban megörökölt ház - vagyis maga a kiút. 
Gyönyörű történet, csodaszép tájak, remek karakterek és egy cuki kutyus - hát kell ennél több egy ötcsillagos élményhez? Kötve hiszem.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ben, Samantha és Borzas
Kedvenc jelenet: az egész könyv
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Túlélők Klubja #3, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Mary Balogh történelmi romantikus műfajban sok olvasó szívét hódította már meg. Játékkal ismertetjük meg veletek korábban magyarul megjelent történeteit. Fülszövegekből találtok részleteket a turné állomásain. A rafflecopter dobozba kérjük írjátok be az adott blogon található Mary Balogh könyv címét. A játék végén a General Press Könyvkiadó felajánlásának köszönhetően egy példányt sorsolunk ki Mary Balogh Az útitárs c.könyvből.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Az egyik fényűző bál után elrabolják, és másnap Amberley grófjának ágyához kötözve ébred.”




Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése