2019. május 7., kedd

Böszörményi Gyula - Szer'usz világ


A magyar rajongók legnagyobb örömére újabb Ambrózy-kötet érkezik a Könyvfesztiválra Böszörményi Gyula tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A Szer’usz világ történetében a báró és Mili után most egy újabb detektív lép színre, nem más, mint kedvenc komornánk, Mück Mária személyében. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Márikának vajon sikerül-e kihoznia Milit a fogságból, és Richárd felépül-e a sérüléséből, akkor kövessétek a blogturné állomásait, és játsszatok a könyvért, hiszen három példányt nyerhettek belőle!


Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576310
Oldalszám: 360 oldal

Fülszöveg:
1901. márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa.
Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.
A rajongásig szeretett Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába.

Saját véleményem:
Az én leányszívem mán csak olyan, hogy muszáj néki szerelmesnek lennie az Ambrózy báró esetei sorozatba, méghozzá oly' elvadult mértékben, hogy egy vakló buzgóságával vágjak bele az ötödik kötetként fémjelzett Szer'usz világba, mit sem törődve tudásbéli hiányosságaimmal. Merthogy biz', szégyenszemre leragadtam a második résznél. Pontosabban a második résznél, a novelláknál, valamint a Nász és téboly utolsó két mondatánál.
Hitvány jány vagyok, tudom, ez alól még jövőbeni, pótlásra vonatkozó terveim sem mentesítenek. Mindazonáltal, amikor megláttam és beleolvastam Mück Márika kötetébe, nekem szer'usz világ vót... eldöntöttem, hogy én mostan az ismeretlen kútjába ugrok, lesz, ami lesz; és láss csodát, jól döntöttem!
Bizony, hogy jól, a Szer'usz világ tökéletesen megállja a helyét önmagában is. Nem mondom, hogy nem szükségeltetik hozzá legalább némi alaptudás, hisz jó, ha az olvasó tisztában van Mili,  "morc" Ambrózy báró, Tarján Vili és Agáta grófnőmama nevével, de ennyivel már vígan élvezhető Márika szédítő ámokfutása.

"Mert biz' az lettem én, alig látható árnyalak, aki a falak mentén oson (...)."

1909. márciusában járunk, amikor is Ambrózy báró meglőve, eszméletlenül fekszik a Rókusban, újdonsült felesége pedig el sem mozdul ágya mellől, egészen az esti kitoloncolásig. Így történik ez azon a sorsdöntő estén is, amikor is Mili cserfes társalkodónője, az egykori tabáni zsebtolvaj, Márika megkapja élete első levelét, azt, melyben Tóni nénje megzsarolja, s másnapi találkozóra hívva, pénzt követel tőle egy frissen talált ládikáért cserébe, melyben a kislány szüleiről készült fotók lapulnak néhány csecsebecse kíséretében. Ám midőn a kis komorna dögrovásra jut (értsd: megrándul a bokája), a bárónéra hárul a feladat, hogy elhozza a ládikát, ezzel végzetes lavinát indítva el. Milit börtönbe zárják gyilkosság vádjával, szolgálóit lesittelik, a kórházban fekvő bárót pedig rendőrök őrzik. Helyzetük, a terhelő bizonyítékok fényében kilátástalannak látszik, csakhogy a frissen szabadult Márika ki nem állhatja a gondolatát, hogy újdonsült családját fellógassák, így hát újra magára ölti tabáni ruháját és jasszkáliként beleveti magát a nyomozásba.


"(...) mi hárman – a Milike, a báró úr meg én – éppeg úgy vagyunk egymással, mint Frantisek szabó volt az ollójával, tűjével, gyűszűjével. Bármelyik is veszett volna el, a varróműhelynek azon nyomban szer’usz világ (...)."

Márika minden kétséget kizáróan a sorozat legviccesebb figurája; eszméletlen dumája van, majd' minden megszólalásánál a könnyeimet törölgettem. Hihetetlen energiabomba, állandóan pörög, éles nyelvű megjegyzéseket tesz mindenre és mindenkire, a maga furcsa szlengjével teletűzdelt módon. Mégsem tűnik soknak. Sőt! Remekül tompítja azt a fajta komorságot, mely nyomozása színtereinek hangulati velejárója - merthogy a csacska kislány útja a századfordulós Budapest alvilágibb részeibe vezet, oda, ahol balsorsú jányok riszálják magukat, míg a tüdőbaj vagy szifkó el nem viszi őket, ahol "Sokat kell (...) fázni, éhezni és főleg bujdokolni, settenkedni, grattolni, sőt, olykor még pofozkodni is", és ahol még ennél is rosszabb alakok fordulnak meg. És bár szegény Márika elismert társaskodónő lévén először azt se tudja (oké, ez így nem teljesen igaz), hol kezdje a nyomozást, némi segítségnek hála, végül egész jól belejön a dologba; simán elviszi a hátán a kötetet.
Márika jelenlétének mindössze egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy minden mást, ami átlagos, elhalványít.
Böszörményi Gyula mestere a századfordulós hangulat megteremtésének, csak és kizárólag inni lehet a szavait. Hiába használ korhű nyelvezetet vagy alkalmaz hosszas leírásokat, azok nemhogy unalmasak, egyenest' izgalmasak lesznek. Itt sincs másként, annyi különbséggel, hogy Márika szájából a környezetleírás némiképp szárazabbnak hat sziporkázó mondatai közepette.

Összességében tehát nagyon szerettem ezt a részt, a cserfességét, üdeségét, mely éles kontrasztot alkotott a nyomozással, jó volt újra elmerülni Ambrózy báróék világában, találkozni régi és új szereplőkkel, megismerni a monarchia azon részét, melyről általában nem sok szó esik, és figyelni, Mili és Márika miként boldogul nyomozóként.
És bár Szer'usz világban Márikáé a főszerep, szeretett Milimet sem feledjük, aki ezúttal nem csupán a rács mögött kénytelen ténykedni, hanem egy teljesen új szerepkörben is helyt kell állni: az ifiasszonyéban, aki kezdő bárónéként csetlik-botlik Agáta grófnőmama figyelő tekintete alatt.


Pontszám: 5/4,75
Kedvenc szereplő: Mili, Márika
Kedvenc jelenet: az este, amikor Márika levelet kap; Márika kihallgatása
Negatívum: néha - picikét - unatkoztam
Borító: 5/5
Sorozat: Ambrózy báró esetei #5




Nyereményjáték


Hogy kihozza Milit fogdából, a könyvünkben Márika komornából detektívvé avanzsálja magát, ez ihlette a nyereményjátékunkat is. Minden állomáson megtaláljátok egy híres irodalmi detektív leírását, a dolgotok pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok kiről van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"1841 áprilisában, A Morgue utcai kettős gyilkosság földerítésével mutatkozott be a közönségnek, minden detektív őse, Edgar Allan Poe teremtménye. Megjelenésével új műfaj született, a detektívtörténet, amely ellentétben a pitavalokkal és törvényszéki tudósításokkal nem egyszerűen leírta, hanem részletekbe menően ábrázolta azt a folyamatot, melynek során fényt derítenek a bűncselekmény elkövetőjének kilétére."




Nézzetek be a többi állomásra is

04/23 Könyvvilág
04/27 Zakkant olvas
04/28 Sorok Között
04/29 Szembetűnő
05/12 Deszy könyvajánlója
05/03 Sorok Között - Idézetek
05/05 A Szofisztikált Macska
05/07 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése