2019. május 23., csütörtök

Mary Jo Putney - Menekülés a háremből



A General Press jóvoltából megjelent Mary Jo Putney Jó útra tértek testvérisége című sorozatának harmadik kötete, a Menekülés a háremből. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere hajóra száll a képzelet tengerén, hogy bemutathassa nektek Rory és Gabriel fordulatokkal teli kalandjait, melyekből a kalózok sem hiányozhatnak.


Mary Jo Putney: Menekülés a háremből

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634522454
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Bánki Vera

Fülszöveg:
A független, szabad szellemű Lady Aurora Lawrence épp a görögök földjét fedezné fel az unokatestvérével, amikor is kalózok ütnek rajtuk, és fogságba ejtik a két hölgyet meg a hajójuk teljes legénységét. Rory retteg attól, hogy a hátralévő életét egy háremben kell töltenie. Az egyetlen reménye egy bátor és tettre kész hajóskapitány, aki azért érkezik a berberek földjére, hogy a kiszabadulásuk feltételeiről tárgyaljon - és akibe első látásra beleszeret.
Gabriel Hawkins, egy büszke hajós dinasztia sarja egy sajnálatos esemény miatt kénytelen otthagyni a királyi haditengerészetet. A férfit azonban kemény fából faragták: saját hajóra tesz szert, amellyel bejárja a világot, és megtanulja, miként boldoguljon az életben. Elképzelni sem lehetne nála alkalmasabb embert a feladatra, hogy Lady Lawrence megmentésére siessen.
A lány által megigézett kapitány merész tervet eszel ki: megegyezik a kalózok vezérével, és egy kalandos, megannyi fordulattal, kihívással teli utazásra indul a kalózok és a saját legénységével, valamint a két angol hölggyel. Vajon az összezártság miként hat majd a két fiatal közt bimbózó érzelmekre? Képesek lesznek ellenállni a vágy csábításának? És ha sikerül kiszabadítaniuk a hölgyeket, vajon miféle jövő várhat rájuk?
Mary Jo Putney a Jó útra tértek testvérisége című sorozatának harmadik kötetében megmutatja, milyen is az, amikor két szabad szellem útjai találkoznak és végleg összefonódnak a szenvedély, a szerelem égisze alatt.

Saját véleményem:
A Jó útra tértek testvérisége sorozat néhány halálra ítélt, majd közös rabságuk ideje alatt szövetségessé kovácsolódott férfi egyéni életútját mutatja be részről részre. A harmadik kötetben az ősi hajós dinasztiából származó, egykor a királyi haditengerészetnél szolgáló, ám mára kitagadott Gabriel Hawkins válik főszereplővé, aki oly' sok viszontagság után, végre saját hajója kapitányaként lát el különféle megbizatásokat - legyen szó kereskedelemről, csempészetről, blokádtörésről vagy éppen mentőakcióról. Sorsa így fonódik össze Lady Aurorával, Rory-val is, akit felfedező útjáról hazafelé tartva, berber kalózok ejtenek foglyul unokatestvérével s legénységével egyetemben, váltságdíjat követelve értük. Rory édesanyja az összeg felével, titokban felbérli a férfit, hogy szabadítsa ki gyermekét, s mentse meg attól, hogy háremhölggyé váljon.

Gabriel Rory-t megmenteni érkezik arra a helyre, melyet meglehetősen jól ismer, azzal azonban nem számol, hogy nem csupán egy hölgyet, hanem egyből kettőt és egy teljes legénységet kell kimenkítenie, meglehetősen hátrányos tárgyalási helyzetből indulva, mindezt úgy, hogy Malek kapitány sem ismeretlen számára. Gabriel végül meglepő alkut köt a kalózzal, olyat, melyben nem csupán egzotikus állatokat, berber kalózokat és úrihölgyeket kell szállítania Konstantinápolyba, hanem újabb embereket kell megmentenie. A történetet ez a szürreális utazás, valamint a vele járó bonyodalmak teszik igazán izgalmassá, mindazzal a háttérben lappangó titokkal fűszerezve, mely Gabriel titkából, s az egzotikus világgal való kapcsolatából fakad.

"- (...) A képzelet másik előnye, hogy csak nagyon kevés dolog lep meg engem, mert én már olyan sok lehetőséget megvizsgáltam."

Mary Jo Putney ezúttal merőben új, egyben sokkalta egzotikusabb terep felé kalauzolja olvasóit, miközben a Menekülés a hárembőlben a történelem sem jut akkora szerephez, mint korábban a francia, vagy angol és amerikai háborúk. Ám nem ez az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti az eddigi részektől. Gabriel és Rory története meseszerű, már-már némileg sztereotipizált, akárcsak a régi történelmi romantikusok, melyekben minden kissé eltúlzott, instant. Ez részben a helyszíneknek köszönhető, részben pedig a karakterek jellemének, valamint a köztük szárba szökkenő azonnali romantikának.
Rory egyszerre korát meghazudtoló, szabadszellemű kalandor és álmodozó lány, aki unokatestvérével karöltve merész, bátor hősnőkről sző regényeket. Alakját leginkább a Jégvarázs Annájához tudnám hasonlítani: nyílt, érdeklődő, szeleburdi természet, hatalmas fantáziával és tettvággyal fűszerezve; olyan, aki szomjazik a kalandokra. A regény egyik legimádnivalóbb része, ahogy történeteket alkotnak Constance-szal; a maga nemében roppant bájos és mókás. Főképp azután, hogy Gabriel képében testet ölt meséik legújabb hőse.

Kalózok, tenger, egzotikus állatok és világok, rejtélyek, s szárba szökkenő heves románcok alkotják Mary Jo Putney legújabb történetét, mely instantsága ellenére szórakoztató. A Menekülés a háremből ugyan nem a kiadótól megszokott történelmi romantikus, néhol elnagyolt, máskor túlzó vagy éppen meseszerű, de könnyed szórakozást ígérő mű.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Gabriel, Rory, Kísértet, Constance, Mr. Landers
Kedvenc jelenet: Rory-ék történetei
Negatívum: nagyon instant
Borító: 5/4
Sorozat: Jó útra tértek testvérisége #3, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


A Rory-t fogvatartó kalózkapitány vádalkujában kiemelt szerepet kap néhány különleges állatfaj. Így hát mostani játékunkban övék lesz a főszerep.
Minden állomáson láthattok egy fotót és némi információt az állatokról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevüket, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. De vigyázat, nem elég annyi, hogy “kecske”, ha az állat valójában “törpe kecske”.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Átlagosan 70-75 centiméter magasak, 
bolyhos szőrzetük hossza viszont eléri a 25-30 centimétert is.





Nézzetek be a többi állomásra is

05/17 Betonka szerint a világ…
05/21 Insane Life
05/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése