2020. január 1., szerda

2019 legjei


Az év könyve: Holly Black -A gonosz király

Megválasztani az év könyvét még sosem tűnt annyira nehéz feladatnak, mint idén. Alapvetően kapásból A tűz örökösét írtam volna, de minthogy arról nem született bejegyzés, kiesett (minden évben csak és kizárólag olyan címek versenyeznek, amikről az adott évben született itt bejegyzés). Maradt tehát Az utolsó Namsara, A századik királyné, az Egy birodalom végzete, valamint A gonosz király
Noha mindegyiket imádtam, a kalózok és szirének világa felé pedig különösen húzott a szívem, mégis A gonosz király mellett döntöttem. Holly Black valami egészen elképesztően zseniálisat alkotott, olyat, amire nincsenek szavak. Egyértelműen övé a cím.


Az év legrosszabb könyve:
Abbi Glines - Beléd esve

Összecsapott, gyerekes, kidolgozatlan.




Legjobb női főszereplő: Márika (Böszörményi Gyula - Szer'usz világ)

Évről évre egyre erősödnek a női karakterek, akik talpraesettségükkel, bátorságukkal jócskán maguk mögé utasítják a srácokat. De hiába a vérszomj, a fegyverforgatásban szerzett jártasság, furmányosság, erő és elszántság, ha ott áll mellettük egy felvágott nyelvű, csacska, energiabomba társaskodónő. Ebben a felállásban még jó, hogy szer'usz világ mindenkinek! Márika a legjobb!


Legjobb férfi főszereplő: Luc (Jennifer L. Armentrout - A legsötétebb csillag)

Meglepő módon 2019-ben a férfi főszereplők (sajnos) nem hagytak bennem mély nyomot, valahogy megmaradtak a háttérben... egyet kivéve. Lucöt senki sem ültetheti a sarokba! Eszméletlen dumája és kisugárzása van, ő az én mini maffiózóm.


Legjobb női mellékszereplő: Maram (Somaiya Daud: Mirage - A tökéletes hasonmás)

Maram a regény legjobb karaktere. Kellően összetett és árnyalt. Lenyűgöző, ahogyan a kegyetlen hercegnőről hagymaként hullanak le a rétegek, és egy végtelenül illékony kapcsolatba lép az egyszerű parasztlánnyal, a hasonmásával. Nem csupán kidolgozott, valós figura, de a kezdet és vég között is gyönyörű ívet ír le a fejlődése.


Legjobb férfi mellékszereplő: Árnyék (Kristen Ciccarelli - Az utolsó Namsara)

Valószínűleg sokat elárul rólam, hogy egy sárkányt választottam a kategória győztesének, de nagyon szerettem őt, a hősnővel való viszonyát, az egész lényét és úgy nagyjából minden megnyilvánulását.




Legjobb szerelmespár: Ro és Jack (Leylah Attar: A Serengeti köde)

Az egyik leggyönyörűbb szerelmi sztori! A történet két főhősét, Ro-t és Jacket kontinenseken átívelve egy tragikus délután eseményei kötik össze, és sodorják közös kalandba Afrika vadregényes tájain.


Legjobb barátság: Elian és a Szaád legénysége (Alexandra Christo: To Kill a Kingdom - Egy birodalom végzete)

Ha egy legénység olyan hűséges, hogy holmi mesék miatt képesek a halálba is követni a kapitányukat, akkor egyértelműen dobogón a helyük. Ráadásul Elian és a legénysége között lévő kapcsolat jóval szorosabb kapitány-beosztottnál. Imádtam az összetartásukat.


Legjobb szerelmi háromszög: Benvolio - Rozalin - Escalus herceg (Melinda Taub: Still Star-Crossed - Elátkozott szerelmesek)

Szerencsére (vagy sem) kezdenek lecsengeni a szerelmi háromszöges sztorik, talán Melinda Taub regénye az egyetlen, amiben ilyennel találkoztam 2019-ben. Ugyanakkor Benvolio, Rozalin és a herceg viszonya rettentő izgalmas, csavarokkal és érzelmekkel teli.


Legjobb főgonosz: Gorr (Jason Aaron - Thor: A mennydörgés istene)

Árnyalt, nagyhatalmú és mindenre elszánt - kissé fanatikus - karakter, aki kellő indokkal rendelkezik ahhoz, hogy véghez vigye a célját.




Legjobb nyitókötet: Emily R. King - A századik királyné

"Elvarázsolt az arab világ színessége-sejtelmessége, az indiai és sumer hitvilág spiritualitása, mely úgy idomult a fantasy vonalhoz, mintha mindig is onnan eredt volna; miközben élvezettel lubickoltam a bhuták utáni nyomozás izgalmaiban, és borzongással vegyes lelkesedéssel szemléltem a sok kegyetlenséget. Tetszett, hogy a szerző nem félt kegyetlenkedni, brutalitást és lélekfacsaró kihívásokat csempészni a művébe."


Legjobb zárókötet: Emma Chase - A királynő férjet keres

"A királynő férjet keres magasan a legjobb része a sorozatnak. Szerelem, barátság, gyász, család és kötelesség vegyül benne léleksimogatóan szép, helyenként szomorkás vagy éppen megmosolyogtató, máskor perzselő vagy épp megbotránkoztató pillanatokat tartogatva az olvasó számára."


Legjobb standalone: Alexandra Christo: To Kill a Kingdom - Egy birodalom végzete

Kalózok, szirének és sellők, kincskeresés, A kishableány egy újragondolt, dark retelling formájában. Kell ennél több? Nekem nem.


Legjobb magyar borító: Melinda Taub: Still Star-Crossed - Elátkozott szerelmesek

Kicsit újraértelmeztem a kategóriát, mivel az utóbbi években sajnos egyre kevesebb magyar szerzős regényt olvasok, és azok borítói... hát nem mindig sikerülnek jól. Úgyhogy idén minden olyan regény beszállt a küzdelembe, aminél újra lett tervezve a borító.
A Still Star-Crossed letisztult, meseszép borítója első látásra megnyert magának. Illik a történethez, az eredeti sztorihoz, visszafogott, mégis megragadja az ember tekintetét.


Legjobb eredeti borító: A gonosz király, Stepsister, A századik királyné

Nos, ez megint nehéz döntés volt. Szerencsére a külföldi tervezők lélegzetelállító fedlapokkal rukkolnak elő, főleg a fantasy regények esetében. Ennek az lett az eredménye, hogy sehogy sem tudtam választani A gonosz király, a Stepsister és A századik királyné közül, de még simán idesorolhatnám Az utolsó Namsarát is. Mindegyik fantasztikus!




Legjobb kitalált világ: Tündérfölde (Holly Black - A gonosz király)

Annyira komplex, a legapróbb részletekig kidolgozott világgal, mint Tündérfölde, nem is tudom, mikor találkoztam utoljára. Egészen elképesztő, egyben lélegzetelállító a Holly Black által nem csupán megteremtett, de le is festett világ.
Tündérfölde él, lélegzik és figyelmet követel.


Legjobb díszlet: Stepsister (Jennifer Donnelly)

A jól ismert Hamupipőke világ gótikus, már-már horrorrfilmszerű elemekkel, félelmetes, nyuszikat marcangoló Tündérkirálynővel, sorsszövő párkákkal, Sansz márkival és különleges mutatványos csapatával. Szürreális, sötét, mégis meseszerű.


Legjobb harcjelenet: Lira és Elian kardpárbaja (Alexandra Christo: To Kill a Kingdom - Egy birodalom végzete)

Az egymással szembenálló, egymásra vadászó szirén és sziréngyilkos játékos kardpárbaja pergő, akciódús, egyben humorral fűszerezett.


Legdrámaibb pillanat: A robbantás (Leylah Attar: A Serengeti köde)

Testközelből, a szereplők narrációjában átélni egy terrortámadást, mely több ember tragédiájával végződik, gyomorszorító.


Legviccesebb pillanat: Fallon és Ben első találkozása (Colleen Hoover - November 9.)

Imádtam, ahogy az apjával kínos csevejt folytató Fallon mellé hirtelen lehuppant a vadidegen, jóképű Ben, és mindenkit meglepve, a pasijának adta ki magát. Mi több, olyan elegánsan oltogatta a lányát bántó, seggfej apukát is, hogy öröm volt olvasni.


Legjobb akciójelenet: Aréna küzdelem (Kristen Ciccarelli: Az utolsó Namsara)

Nehéz erről spoilerek nélkül beszélni, mindenesetre az én szívem végig a torkomban dobogott.




Legjobb Young Adult: Holly Black -A gonosz király



Legjobb New Adult: Colleen Hoover - November 9.



Legjobb történelmi romantikus: Julia London - A vad skót



Legjobb fantasy: Kristen Ciccarelli - Az utolsó Namsara



Legjobb kalandkönyv: Leylah Attar - A Serengeti köde



Legjobb gyerekkönyv: Matt Haigh - Az Igazmondó Glimpi



Legjobb ismeretterjesztő: Alastair Fothergill & Keith Scholey - A mi bolygónk



Leghumorosabb könyv: Böszörményi Gyula - Szer'usz világ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése