2020. szeptember 27., vasárnap

Julie Johnson - Like Gravity


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából végre a magyar olvasók is a kezükbe foghatják Julie Johnson A szerelem vonzásában című nagysikerű debütáló regényét, amelyben végigkövethetjük, hogy egy pimasz zenész hogyan bontogatja le egyenként egy sebzett lány maga köré húzott falait. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


Julie Johnson: Like Gravity - A szerelem vonzásában


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576600
Oldalszám: 424 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
„Minden érzelemhez megvan a hozzáillő dal, Bee. Minden könnycsepphez, minden mosolyhoz, minden szívfájdalomhoz és minden győzelemhez…”
A húszéves Brooklyn „Bee” Turner számára a gyász régi ismerős. Miután hatévesen szemtanúja volt édesanyja brutális meggyilkolásának, Brooklyn zárkózott, sebzett és – mindenki szerint – egyenesen kiállhatatlan lett. És a lánynak tökéletesen meg is felel, ha elviselhetetlennek tartják, hiszen így senkit sem kell közel engednie magához.
Ezért aztán teljesen felkészületlenül éri, hogy miután – szó szerint – belebotlik Finn Chambersbe, az egyetem hírhedt szoknyapecérébe, aki az egyik helyi együttes énekese is, a fiú makacs elszántsággal igyekszik összebarátkozni vele, Brooklynban pedig veszélyes vonzalom támad iránta.
Tudja, hogy ami köztük van Finn-nel, az több lehet szexnél.
Talán több barátságnál.
És talán több még szerelemnél is.
Ám amikor felbukkan a múltjából egy fenyegető árny, és minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja őt, Brooklyn eléri a töréspontját. Tizenöt év után először kénytelen szembenézni a gyászával és az emlékeivel, miközben halálos macska-egér játékba bonyolódik egy láthatatlan ellenséggel.
Mert néha más démonokkal is szembe kell néznünk, nem csak azokkal, amik bennünk rejtőznek… Ismerd meg titkait és az elkerülhetetlen sorsát!

Saját véleményem:
A mai világban, amikor megjelenések tucatjai záporoznak ránk  mindenfelől, talán meggondolatlanság lehet pusztán a borító miatt belevágni egy olyan regénybe, amiről jóformán semmi egyebet nem tudunk. Néha viszont az ilyesfajta tudatlanság megadja annak a lehetőségét, hogy az adott mű tiszta lappal indíthasson nálunk - a Like Gravity-nek pedig kiemelten szüksége van erre.
Szerencsére én még anélkül élhettem át Bee és Finn szívet melengető történetét, hogy bármilyen százalékok vagy vélemények befolyásoltak volna, ergo nem kellett azzal az indokolatlan lehúzás-cunamival szembesülnöm, ami egyéb platformokon kíséri.

"Talán legbelül mindenki meg van törve egy kicsit."

A Like Gravity egy csodálatos, semmi mással nem összehasonlítható történet, mely a továbblépésről és a gyászfeldolgozásról szól. Miután Brooklyn gyerekként szemtanúja lesz annak, hogy anyját lelövik, zárkózottá válik, s áthatolhatatlan falakat épít maga köré. Az események hatására teljesen megváltozik, fájdalmát kiállhatatlan viselkedéssel leplezi, és nem érdekli, mit gondolnak róla. Aztán egyszer csak betoppan az életébe a suli legmenőbb zenésze, Finn, és mindent a feje tetejére fordítva olyan érzéseket ébreszt Bee-ben, amiktől korábban igyekezett elhatárolódni.

Hogy klisés-e a történet? Igen. Ám mindez semmit se von le az élvezeti értékéből - abból az értékből, ami csak és kizárólag Julie Johnsontól fakad, és nem abból, hogy emberek más, nagyhírű szerzők műveihez hasonlítgatják. Mert a Like Gravity egy önálló lábakon álló, szerethető történet, olyan, ami a sablonosságon felülkerekedve érzelmileg is hat az olvasóra. Persze ezek az érzelmek lehet, hogy nem mindig pozitívak, de Bee és Finn sztorija és karaktere sem az. A szerző hús-vér emberekről, és azok hibáiról ír, olyan sérült fiatal lánnyal a főszerepben, akinek gyerekként végig kellett élnie, hogy édesanyját meggyilkolják a háta mögött, majd ezt követően újabb és újabb megpróbáltatásokon átesnie. 
Bee karaktere nagyon is hihető és emberi - azzal együtt, hogy nem mindig erkölcsös vagy logikus. Ő egy végtelenül megtört, elcsesződött lány, aki komoly terheket cipel, miközben a démonjai újból és újból hatalmukba kerítik... egészen addig, míg meg nem érkezik Finn. 
A köztük kialakuló érzelmek, az egész kapcsolatuk, és az, ahogy és amilyen utat megtesznek együtt, gyönyörű, egyben rendkívül emocionális. 
 
Mindezt figyelembe véve, én nagyon bízom benne, hogy minél többen rátaláltok erre szép, kissé borongós hangulatú, thrillerszállal átszőtt történetre, ami megmutatja, hogy az élet közel sem olyan rózsaszín és hibátlan, mint ahogyan azt sokan képzelik.  
A Like Gravity gyönyörűen megírt, érzelemdús történet gyászról, fájdalomról és a szeretet erejéről.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő:Finn
Kedvenc jelenet: volt pár
Negatívum: Bee egy-két megnyilvánulása
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyekben a főszereplő lány egy zenészbe zúg bele. A rafflecopter dobozba kérjük írjátok be az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“– A lehető legrosszabb dolog, amit tehet az ember az életben, ha félelemből nem használ ki egy lehetőséget.”




Nézzetek be a többi állomásra is

09/16 Könyvvilág
09/18 Veronika’s Reader Feeder
09/20 Dreamworld (extra)
09/22 Csak olvass!
09/24 Fanni’s Library
09/26 Dreamworld
09/28 Veronika’s Reader Feeder (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése