2020. szeptember 12., szombat

Agócs Írisz - Rajzolj egy krumplit!



Agócs Írisz az egyik legismertebb magyar illusztrátor és mesekönyvíró, aki a Pagony kiadóval összefogva egy rendkívül kedves, kreativitást fejlesztő kötetet jelentetett meg, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Bloggereink is lelkesen rajzolgatták a különböző krumplikat, s alkottak belőlük medvéket, lajhárokat, elefántokat. Tarts velünk, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!


Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Kiadó: Pagony
ISBN: 9789634106524
Oldalszám: 64 oldal
Illusztrálta: Agócs Írisz

Fülszöveg:
„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.
Rajzolásra fel!

Saját véleményem:
Azt, hogy mi, emberek mennyire vagyunk képesek hatni egymásra, ez a könyv remekül példázza, tekintve, hogy a krumpli-jelenség egészen addig elkerült, míg a Blogturné Klubos lányok fel nem hozták. Egy ponton túl pedig rám is átragadt mérhetetlen lelkesedésük, és hirtelen nagyon kíváncsi lettem rá, mit is tud Agócs Írisz és a kis krumplijai.

Őszinte leszek, a Rajzolj egy krumplit! engem első látásra egyáltalán nem vett le a lábamról, nem varázsolt el, és még csak instant szerelem sem alakult ki közöttünk. Akár azt is mondhatnám, hogy elborzadva lapozgattam az oldalakat, azon töprengve, mégis ki akarná megtanítani a gyerekének ezeket a deformált kis állatkákat. De aztán szép lassan ráébredtem, hogy amit még én tanultam oviban, és amin felnőttem, az egy másik világ része, mostanra azonban sokat változott-formálódott az ízlés, és éppen ezért a kicsik is. Számukra sokkalta aranyosabb és befogadhatóbb egy mosolygós kerek krumpliállatka, mint egy élethű paci. Nem utolsó sorban pedig könnyebb egy krumplival kezdeni a rajzolást - és ez teljesen jól is van így.

Az Agócs Írisz által összeállított kötet lehetőséget ad rá, hogy a gyerekek elsajátítsák a rajzművészet alapjait, s olyan, számukra befogadható, megalkotható módon tegyék mindezt, mint egy ilyen vagy olyan alakú krumpli felvázolása, amit aztán néhány ceruzavonással életre is kelthetnek. Mi ez, ha nem varázslat?
A könyv nem cupán lehetőséget kínál az alkotásra, hanem tanít is. Segít, hogy lépésről-lépésre sajátítsuk el a figurák megrajzolásának technikáját, miközben semmit sem bonyolít túl. Ebben az esetben a cél egyértelműen a szórakozás, nem pedig a hajszálpontos vonalak meghúzása. És ami külön nagyszerű benne, az az, hogy tehetségtől függetlenül bárki képes megcsinálni ezeket a krumpliállatkákat. Szinte elronthatatlanok! Ráadásul a rájuk olyan zordan tekintő emberek szívét is megolvasztják néhány ceruzavonás után, mint az enyém. Képtelenség a papíron megjelenő, végtelenül cuki, vigyorgó kis állatkáktól nem elolvadni, legyen szó süniről, rókáról, krokodilról vagy repülő denevérről.

Mindent egybevetve teáht úgy vélem, a Rajzolj egy krumplit! remek alap lehet a rajztanuláshoz akár már három-négyéves kortól; könnyedsége és kötetlensége okán pedig egyetlen szülőnek sem kell attól tartania, hogy rajzolás közben felsül a csemetéje előtt. Aranyos, bájos, vidám kötet.


Pontszám: 5/4
Kedvenc rajz: süni, denevér
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
  



Nézzetek be a többi állomásra is

09/04 Utószó
09/12 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése