2020. szeptember 19., szombat

Monica McCarty - A Haramia

Kedvelitek a dögös, ellenállhatatlan és rettenthetetlen skót harcosokat? Mi igen! Ezért Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozatának nyolcadik részével, A Haramiával indulunk új turnéra, mely a General Press Kiadó gondozásában került a boltokba.
Természetesen a nyereményjáték sem marad el!
 

Monica McCarty: A Haramia


Kiadó: General Press
ISBN: 9789634523659
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Szigeti Judit

Fülszöveg:
Bruce elit katonái közül Robert „Haramia" Boyd a legfélelmetesebb. Igazi hazafi, akinek puszta keze halálos fegyver, és mindennél jobban gyűlöli az angolokat. Ám a bosszú keserédessé válik, amikor egy rajtaütés során véletlenül foglyul ejti legfőbb ellensége húgát, és a férfinak meg kell küzdenie a szenvedéllyel – egy olyan csatában, ahol semmiképp sem akar veszíteni.
Lady Rosalin Clifford alig ismeri fel a lázadó rabot, akit évekkel korábban megmentett a kivégzéstől. Az igazság iránt mélyen elkötelezett lányt éveken át gyötörte a lelkiismerete, amiért cserben hagyva a bátyját, segített megszökni a veszélyes férfinak. Az árulása most újra kísérteni kezdi, ám nem tud ellenállni a megkínzott harcosnak és a szenvedélynek. De vajon egy igazi angol rózsa szerelme elég ahhoz, hogy felszabadítsa Skócia legrettegettebb harcosát a bosszú terhe alól, mielőtt túl késő lenne?

Saját véleményem:
A sorozat hűséges rajongói immár nyolcadik alkalommal mélyedhetnek el A Felföld rettegett fiai sorozatban, hogy Robert de Bruce híres elit katonái által megismerjék a történelem e viszályokban gazdag korszakát, mely a fegyverek csattogása ellenére sem mentes gyengéd érzelmektől. Ezúttal pedig Robert Boyd, a Haramia válik főszereplővé egy olyan, érzelmi dilemmákat felvonultató történetben, melyet az új olvasók épp úgy élvezhetnek és érthetnek, mint a régiek.

"Míg a lovagok tündérmesébe illő alakok voltak, a skótok inkább rémálomba illő lények. Vadnak, erőszakosnak és halálosnak tűntek. "

A sorozat egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy az egyes kötetek nagyjából egyenlő mértékben tartalmaznak történelmet és romantikát. A Haramiában azonban megbomlani látszik ez az egyensúly, s az utóbbi javára billen a mérleg nyelve, amiről már maga a prológus is tanúskodik. 
Miközben Robert Boyd az angoloknál raboskodik, ellensége húga, áthágva a szabályokat, először étellel segíti őt és embereit, majd amikor rosszabbra fordul a Haramia sorsa, segít megszökni neki. Rövidke találkozásuk azonban mély nyomokat hagy Rosalinban, éveken át némán viseli az árulók terhét, egészen addig, míg hat esztendő elteltével, a merő véletlennek köszönhetően fogságba nem esik unokaöccsével együtt. Fogvatartója pedig nem más lesz, mint maga a Haramia, aki legfőbb ellensége fiának elrablásával kívánna jobb alkulehetőséget kizsarolni, azonban a lány birtoklásával, valami egészen mást is magára szabadít.

Ez a történet leginkább a szív és az ész harcán alapul, hisz míg Rosalinban a viszontlátás hatására feléled a vágy, addig a királyához és ügyükhöz hű Robbie-nak az érzelmei és kötelességtudata között kell lavíroznia. Vajon szerethet-e egy angol nemes kisasszonyt, legfőbb ellensége húgát? S helyezheti-e érzelmeit kötelességei elé?
A válasz nem egyszerű, a férfi dilemmázása pedig nagyon is valós. Robbie ízig-vérig harcosként sok mindent átélt már, az események hatására pedig jócskán meg is edződött. Az ő életében nincs helye gyengédségnek, holmi buta, zavaró érzelmeknek... Legalábbis ezt hiszi, egészen addig, míg meg nem jelenik életében a bátor, talpraesett angol hősnő, aki férfiakat megszégyenítő merészséggel éri el, amit akar, és veszi kézbe az irányítást. 
Kettejük kapcsolata végig ellentmondásokon alapul, és ezt nagyon szépen példázza az állandólagos fogoly-rab státuszuk is, amit csak tovább erősít a származásuk, vagy épp maga a hűség kérdése. Én a magam részéről nagyon szerettem a vívódásukat, azt, hogy szenvedélyük ellenére sem feledkeztek meg az őket emésztő gondokról, miközben a maguk módján mégis próbáltak megoldást találni rá. Monica McCarthy csodálatos módon ábrázolja, milyen is az, ha egy olyan történelmi korszakban, mint amikor A Haramia játszódik, két ellenséges oldalon álló ember szeret egymásba, s hogy a felek lelke mélyén milyen morális dilemmákat szül egy testvér elárulása, vagy a szerelem hazafiasság elé helyezése. 
Talán épp emiatt, de én most egyáltalán nem bántam, hogy kicsit kevesebb játékidő jutott magának a történelemnek. Rosalin és Robbie hol játékos, hol őrjítő, hol pedig perzselő huzavonája teljes mértékben lekötött. Imádtam őket, a történetüket, és csak bátorítani tudok mindenkit, akit kicsit is érdekel a zsáner, hogy olvassa A Haramiát. Izgalmas és lebilincselő a maga vadságában.
 

Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Robbie, Rosalin
Kedvenc jelenet: nem tudnék egyet kiemelni
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A Felföld rettegett fiai #8, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Monica McCarty sorozata Robert Bruce titkos elit alakulatának tagjairól szól. Minden rettenthetetlen harcosnak van egy “gúnyneve” is, melyet egymás között használnak és amely az illető különleges képességeit tükrözi. A ti feladatotok az, hogy a név alapján beazonosítsátok ezt a gúnynevet és beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Tehát, ha Robert Boyd a Haramia, akkor kicsoda
Eric MacSorley?
 



Nézzetek be a többi állomásra is

09/15 Kelly és Lupi olvas
09/17 Betonka szerint a világ…
09/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése