2021. február 28., vasárnap

Micol Ostow - Menekülés


Nem sokkal A kezdet megjelenése után folytatódik is a Riverdale könyves formában. A Maxim Kiadó gondozásában érkező Menekülés (Get Out of Town) a sorozat 3. évadának közvetlen előzményeit dolgozza fel. A négy jó barát ezúttal Archie ártatlanságára próbál bizonyítékot keresni, méghozzá a gyilkosság helyszínére, Shadow Lake-be visszatérve. Tartsatok velünk, és játsszatok a könyv 3 példányáért!
 
 
Micol Ostow: Menekülés
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634993933
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Sárossy-Beck Anita

Fülszöveg:
Amikor Archie, Betty, Veronica és Jughead felkerekednek egy hétvégi kirándulásra, rájönnek, hogy kisvárosi problémáik egész úton végigkísérik őket...
Archie-t gyilkossággal vádolják, hamarosan kezdődik a bírósági tárgyalás az ellene felhozott vádak alapján. Betty, Veronica és Jughead tisztában vannak azzal, hogy Archie-t Hiram Lodge mártotta be, csakhogy ezt bizonyítani egyelőre nem tudják.
A kis csapat tervet készít, hogy az utolsó pillanatban bizonyítékot szerezzenek Archie ártatlanságára. Ehhez azonban vissza kell térniük Shadow Lake-be, a bűntény helyszínére.
Az erdő mélyén álló Lodge családi nyaralóhoz vezető útjukon számos nem várt és bizarr körülménnyel kell megbirkózniuk, érkezésükkor pedig igen hátborzongató meglepetés várja őket. A házban később további rejtélyes események történnek, és számos fenyegetés leselkedik rájuk. Mindannyian próbálják megőrizni hidegvérüket és józan látásmódjukat, de az események előrehaladtával ez egyre nehezebbnek bizonyul. Vajon sikerül a fiataloknak végül rátalálni a bizonyítékra, amivel tisztára moshatják Archie nevét? És sikerül mindenkinek élve visszajutnia Riverdale-be?

Saját véleményem:
Az előző részről írt bejegyzésemben említettem, hogy azon kevesek táborához tartozom, akik úgy vágtak bele Micol Ostow könyvsorozatának olvasásába, hogy nem látták az alapul szolgáló sorozatot.
Hiba volt? Valószínűleg.
Ám míg ez az első kötet során semmiféle gondot nem okozott - a történet teljesen érthető volt önmagában is -, addig a Menekülés esetében már igen.
Felütve az első oldalakat, úgy éreztem, mintha igen súlyos amnéziában szenvednék: semmit sem értettem, nem emlékeztem, mikor alakultak ki egyes párosok, vagy változott meg Veronica és az apja helyzete, mi lett a meghalt sráccal, és még sokáig folytathatnám a sort. Voltaképp az egész köteten úgy evickéltem át, mint az a híres John Travolta mém. Próbáltam értelmet találni a nemlétező eseményekben, felvenni a fonalat, és úgy egyáltalán megérteni, mégis mi a fene történik körülöttem. De az a helyzet, hogy a Menekülés sajnos olyan szinten eseménytelen, hogy esélyem se volt...

Annyit sikerült már megfejtenem, hogy ez a kötet a sorozat második és harmadik évada közötti időszakban játszódik, amikor is Archie-t emberöléssel gyanúsítják, hála Veronica apjának, aki eltökélte, hogy kicsinálja a fiút. A kötet pedig ezt a vészterhes, lelkileg jócskán megterhelő időszakot öleli fel. Míg Archie anyukája és Betty a srác védelmén dolgozik, Veronica pedig próbál erős maradni párja előtt, addig Archie-nak meg kell küzdenie a gondolattal, hogy rács mögé kerülhet. Ráadásul Bettynek is megvannak a maga démonai.
Függetlenül az én blackoutomtól, úgy gondolom, a srácok lelkében dúló érzelmi viharok remek alapul szolgálhattak volna - akárcsak a feldolgozott sztori - egy igencsak ütős regény elkészítéséhez, a szerzőnek valahogy mégsem sikerült megragadnia őket. Hiányzott a karakterizálás, az, hogy a szereplők élő, lélegző figurák legyenek, akik teljes szívvel megélik a velük és környezetükben történteket, ahelyett, hogy méla közönnyel lebegnének a semmiben. Vártam valami pluszt, ami akár a szereplőket, akár magát a cselekményt előrébb gördítette volna, de egészen az utolsó harmadig-negyedig ez nem történt meg. Nem úgy, mint az első rész során.

Viszont engedjétek meg, hogy a különleges helyzetre való tekintettel most ne értékeljek. Nem érzem úgy, hogy hiteles véleményt formálhatnék miközben közel kétszáznyolcvan oldalon át próbáltam kivergődni a homályból. Egyetlen dolog biztos: csak és kizárólag akkor vágjatok bele a Menekülésbe, ha topon vagytok a sorozat eseményeivel! Úgy valószínűleg érdekesebb töltelékül szolgálhat a két évad közötti hézaghoz, még ha kicsit steril is.




Nyereményjáték


A játékban való részvételhez nincs más dolgotok, mint a leírások alapján kitalálni, mely Riverdale-sorozatbeli helyszínekre gondoltunk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kisváros, ahol állandóan sötét dolgok történnek.




Nézzetek be a többi állomásra is

02/25 Sorok Között
02/26 Readinspo
02/28 Dreamworld
03/02 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése