2021. február 3., szerda

Odette Beane - Egyszer volt, hol nem volt...

 
Odette Beane: Egyszer volt, hol nem volt... - Ébredés
 
Kiadó: GABO Kiadó
ISBN: 9789636898397
Oldalszám: 364 oldal
Fordító: Bosnyák Viktória

Fülszöveg:
Az ​Eddy Kitsis és Adam Horowitz által írt televíziós sorozat alapján!
Emma Swan élete cseppet sem hasonlít egy tündérmeséhez. Nincsen senkije, amióta kisbaba korában magára hagyták. Mindez megváltozik, amikor huszonnyolcadik születésnapjának estéjén megjelenik az ajtaja előtt Henry, egy tízéves kisfiú, akit Emma a születésekor örökbe adott. Váratlan látogatása mindent a feje tetejére állít.
Henry elviszi Emmát a Maine állambeli Storybrooke-ba, ahol él, és ahol állítása szerint minden lakos mesefigura, aki nem emlékszik valódi kilétére. Márpedig ha Henrynek igaza van, akkor Mary Margaret Balnchard, a kedves és magányos tanítónő valójában Hófehérke, a híres hercegnő… és egyben Emma rég elvesztett édesanyja.
Meseországban Hófehérkét rabló képében látjuk, aki gonosz mostohája, a királynő elől szökött meg, és kénytelen száműzetésben élni. Hófehérke fiatal nő, aki beletanul a hősi létbe, és bármit megtenne, hogy boldogan élhessen igaz szerelmével, a szőke herceggel, Délceggel míg meg nem hal.
Minél közelebb kerül Emma Henryhez, annál nehezebb figyelmen kívül hagynia az átkot, amely Storybrooke-on ül és összeköti őt Mary Margarettel. Ha Emma képes elfogadni sorsát Storybrooke megmentőjeként, és megtöri az átkot, végül rátalálhat családjára is, amiről egész életében álmodott.
Az ABC televízió Egyszer volt, hol nem volt sorozata kalandos, modern mese, némi borzongással és sok csodával fűszerezve, tele a legismertebb tündérmesék szereplőivel.

Saját véleményem:
Nyolc és fél évvel ezelőtt, amikor leültem a tévé elé, hogy megnézzem az akkor kezdődő új sorozat első epizódját, nem sejtettem, hogy olyan szintű rajongást vált majd ki belőlem, ami majd' egy évtized múltán sem szűnik meg. Mégis megtörtént: menthetetlenül beleszerettem az OUAT-ba, és annak karaktereibe.

"– A jók nem veszítenek mindig – mondta Emma. – Csak nehezebb nekik. Mert szabályok szerint játszanak."

Az Egyszer volt, hol nem volt... a tündérmesék és modern világ crossovere, eseményei egyszerre játszódnak a múlt tündérmeséjében, és a jelenben, ahol a mesehősök mit sem sejtve valódi kilétükről, ugyanazt a napot élik újra és újra, mágia, valamint az idő múlása nélkül a maguk boldogtalan közönyében. 
Regina, a Gonosz Királynő, több évtizednyi viszálykodás után - éppen akkor, amikor Hófehérke és férje, Délceg végre önfeledt boldogságban magukhoz ölelhetnék újszülött kislányukat, Emmát -, Nagy Átkot bocsát a mesevilágra, szerelmeseket választva el egymástól, hogy aztán mindenki egy Storybrooke nevű városkában élje tovább monoton kis életét. A város lakóinak egyetlen reménysége marad csupán: Emma, Hófehérkéék lánya - akit sikerül kimenekíteni még azelőtt, hogy elérhetné az átok. 
Emma tehát az egyetlen, aki képes megtörni a varázslatot, visszaadni az emberek emlékeit, és elindítani az időt. Csakhogy Emma nem kimondottan hősnő típus. Utcán és árvaházban nevelkedett, az élet keményen megedzette, nem hisz a csodákban, és voltaképp az érzelmeit is mélyen eltemette már. Ám amikor születésnapja estéjén megjelenik az ajtajában egy Henry nevű kisfiú, azt állítván, ő Emma örökbe adott gyermeke, a fejvadász nő élete fenekestül felfordul. Storybrooke-ba költözik, hogy közel legyen Henry-hez, aki már-már bosszantó módon állandóan azt szajkózza, hogy a városban mindenki mesehős, Emma a Megmentő, míg mostohaanyja maga a Gonosz Királynő.

A sorozat rettentő szerteágazó, számos mesehős szálát mozgatja, kisebb-nagyobb bepillantást engedve személyes történeteikbe, ezzel szemben az Odette Beane által jegyzett könyv Emmára és Hófehérkére fókuszál. Kettejük váltakozó nézőpontjai által áll össze a múltból a jelenig vezető út, s derülnek ki azon események, melyek láncolata az átok kivetéséig vezetett. Vagyis az olvasó betekintést nyer abba, miért siklott ki Hófehérke és Regina viszonya, miként változott az egykori hercegnő bátor tolvajjá, hogyan ismerkedett meg leendő férjével és egy sor másik mesehőssel, miközben a mágiamentes Storybrooke lakóinak élete is felbolydul Emma megjelenésével. Furcsa alakok bukkannak fel a városban, amit látszólag senki sem tud elhagyni, továbbá rejtélyes eltűnések és halálok borzolják a kedélyeket, Emma pedig mindenre elszánt ellenséget szerez magának a Gonosz Királynő személyében, aki megpróbálja ellehetetleníteni ottani életét, s fiával való kapcsolatát. 
Végtelenül izgalmas és mozgalmas történet ez, szövevényes karakterszálakkal, olyan, amit a sorozat rajongói, és az azt egyáltalán nem ismerők is egyformán élvezhetnek.

Bevallom, én magam éveken át halogattam a kötet beszerzését, mivel sokan riogattak, hogy a szöveg minősége gagyi, a történet hiányos és jócskán alulmúlja a sorozat színvonalát, mégis addig motoszkált bennem az érzés, hogy olvasnom kell, míg a kiadó legutóbbi akciója során elcsábultam rá. És nem bántam meg. Épp ellenkezőleg!
Nosztalgikus élmény volt újra elmerülni ebben az átok sújtotta világban, felfedezni azt, s körömrágva izgulni kedvenceimért. És bár meglehet, hogy a könyv nem tartalmazza Zörgőfürge és a többiek történetét, de az érzést, a hangulatot, és mindazt, amitől ez a sorozat azzá vált, amivé, igen. Emma és Hófehérke pedig mindig is a magja volt ennek, ők azok, akikkel minden elkezdődött, tehát nekem semmiféle hiányérzetem nem volt ebben a tekintetben sem. Sőt voltaképp semmi másban sem. Imádtam a történetvezetést, a szerző stílusát, az általa teremtett atmoszférát, és minden, de mindent. Odette Beane-nek hála ismét átélhettem az első évad varázsát, illetve újra rájöhettem, miért is szerettem annyira ezt a sorozatot. 
Ha tehát amiatt haboznátok, mert féltek, hogy gagyi vagy kevés, akkor ne tegyétek. Talán nem tökéletes, de amit maga a sorozat hoz, azt ez a kötet is hozza. Szóval drága oncerek, adjatok neki esélyt, éljétek át a varázst még egyszer!
Ha pedig nem ismeritek a sorozatot, de szeretitek a retellingeket, akkor ugyancsak bátran ajánlom. 
 

Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Emma, Henry, August, Regina, Zörgőfürge
Kedvenc jelenet: Zörgő jeleneteit imádom, akárcsak Hófehérke és Emma szabadulós akcióját
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: OUAT #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése