2021. március 23., kedd

Serena Valentino - Ki a legszebb?


Ki ne gondolkozott volna még ez azon, hogy egy-egy gonosz karakter hogyan vált azzá, ami? És ki ne volna kíváncsi rá, hogy mitől váltak a Disney legsötétebb karakterei olyan szívtelen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Serena Valentino új sorozata, melynek minden kötetében egy-egy gonosz karakter kap főszerepet, és melynek első kötete, a Hófehérke mostohájával foglalkozó Ki a legszebb? a Manó Könyvek jóvoltából most már magyarul is elérhető. Neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a különleges könyv? Akkor csatlakozz bloggereinkhez, kövesd nyomon az extráinkat, és nyerd meg a kötet egy példányát!
 
 
Serena Valentino: Ki a legszebb?
 
Kiadó: Manó Kiadó
ISBN: 9789634038979
Oldalszám: 208 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

Saját véleményem:
Alapvetően sosem rajongtam a Disney gonoszokért, viszont az OUAT c. sorozat némileg megreformálta a róluk alkotott véleményemet. Különösen helytálló ez a Gonosz királynő esetében, aki abban, a sorozatbéli formájában számos új réteget kapott, s ezzel jócskán felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsi voltam hát, hogy Serena Valentino vajon mit tud kihozni a klasszikus mese királynőjéből, mennyire lesz képes megfordítani a róla kialakult képet, s elhitetni velem, az olvasójával, hogy a karakter eredendően nem volt gonosz.

"Saját szívét egy törött tükörként képzelte el, amelynek szilánkjai odabent csilingelnek."

Azzal a céllal vágtam tehát bele az olvasásba, hogy kiderítsem, miért és hogyan vált a királynő azzá a rosszindulatú banyává, akitől gyerekként rettegtem. Ám ahhoz, hogy ez értelmet nyerjen, a szerző visszaröpít minket a régmúltba, egészen addig a pillanatig, amikor is a tükörkészítő életét veszti, lánya pedig gyász helyett szerelemre talál, s egyszerű árvából hirtelen királyné - s egyben mostoha - lesz. Párja, a király mellett kiteljesedik, megismeri a boldogságot, a család örömét és oltalmát, a kishercegnő, Hófehérke által pedig esélyt kap arra, hogy kipróbálja magát anyaként - ami neki gyerekként nem jutott.
Miközben Serena Valentino bepillantást nyújt ebbe a különös idillbe, apró, szeretetteljes vagy éppen emberi gesztusok által máris eléri, hogy elfelejtsük a csúf banya fenyegető rémképét, és olyan távolra sodródjunk tőle, hogy már-már szinte lehetetlennek tűnjön a megjelenése. Igen ám, csakhogy hiába kapunk ízelítőt a boldog pillanatokból, a háttérben folyamatosan ott gomolyog valami sötét, baljóslatú árny, ami oldalról oldalról egyre jobban átszövi a történetet, s vele együtt mételyezi meg a fiatal királyné szívét. 

Nem spoilerezem el, miért és hogyan törik meg a tükörkészítő lánya, de annyit elárulok, hogy tragédiák sora, és érzelmek kusza örvénye itatja át a lapokat, miközben előkerül a legfontosabb téma: a megfelelési kényszer is. A szerző rávilágít arra, milyen könnyű elveszíteni az irányítást, a reményt, egyben megmutatja, mi történik akkor, ha engedünk a félelmeinknek, és hagyjuk azt elhatalmasodni. 
A Ki a legszebb? drámai történet egy lányról, aki élete során komoly terhekkel kénytelen megküzdeni, miközben mindennél jobban vágyik az elismerésre. Mondanivalója miatt nehéz olvasmány, a királynő tragédiája kihat a olvasóra, s ahogyan őt magát egyre jobban bekebelezi a sötétség, úgy az olvasóra is kihatással van ez a bús, mételyező mese. Bevallom, engem nagyon megviselt, hiába faltam a lapokat, közben mégis úgy éreztem, fuldoklom, s hiába próbálok kapaszkodót találni, bekebelez a világ. Voltaképp ugyanez történik a királynővel is, aki a körülmények áldozataként, instabil lelkivilágával áldozatául esik három tébolyult nővérnek, a történet - egyben a sorozat - főgonoszainak. Mert bizony Serena Valentino a már jól ismert elemeken - királynő, Hófehérke, király, tükör - kívül megajándékoz minket három bajkeverő boszorkánnyal is (engem leginkább párkákra emlékeztettek), akik az egész sorozatot összefűzik majd.
Be kell vallanom, nem hittem, hogy a Gonosz Királynőnél létezhet félelmetesebb karakter, de a triótól a hideg futkosott a hátamon valahányszor felbukkantak; olyanok ők, mint az ember legrosszabb rémálma, akik szimbolikusan és ténylegesen is megkísértik főszereplőnket, minket pedig mindannyiszor sokkolnak.

Összességében tehát úgy gondolom, ha nem is tökéletes újramesélése ez a Gonosz királynő történetének, mégis méltó a karakterhez. Drámai, mételyező, kicsit olykor talán szürreális, mégis valós, és a háttérben nagyon is komoly problémákkal foglalkozik. 
Én a magam részéről nagyon szerettem, a tükörkészítő lányát örökre a szívembe zártam, egy ponton még meg is könnyeztem. Az viszont biztos, hogy komoly lelki érettség kell az olvasásához, ahhoz, hogy olvasóként túl tudjunk látni, a "hű. de menő, hogy ennyire dark" ködén, és megértsük a Királynő sorsának valódi üzenetét.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Királynő
Kedvenc jelenet: a Királynő utolsó választása, és az ő családi története
Negatívum: a három nővér egy-két horrorisztikus megnyilvánulása
Borító: 5/5
Sorozat: Gonoszok #1 (Villains)
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban - csak hogy a témánál maradjunk - gonosz mesehősöket gyűjtöttünk össze, akikkel valószínűleg mindenki találkozott már. De vajon emlékszel még, hogy melyik mesében keserítették meg ezek a szereplők a főhősök életét? Ahhoz, hogy nyerhess, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik meséből származnak a blogokon lévő gonoszok, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

03/15 Utószó
03/17 Dreamworld - A Gonosz királynő ábrázolása
03/19 Fanni’s Library
03/21 Csak olvass!
03/23 Dreamworld
03/25 Csak olvass! extra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése