2021. április 24., szombat

Árnyék és csont - magyar forgatási helyszínek

A filmturizmus itthon is egyre nagyobb teret hódít magának, ám korlátozott lehetőségeinknek hála viszonylag behatároltak a lehetőségeink, ha ilyesmire adnánk a fejünket. Az utóbbi években azonban egyre több amerikai stáb figyelt fel Magyarországra, és forgatott itt olyan produkciókat, mint a Fekete özvegy film, a Vaják vagy az Árnyék és a csont sorozatok.
Ebben a bejegyzésemben utóbbi - magyar - forgatási helyszíneit igyekeztem összegyűjteni neki, hátha kedvet kapnátok a felkeresésükhöz. (Folyamatosan frissítem a posztot.)


Kaz és a kecske - Óbuda, Fő tér

Az óbudai Fő tér és a polgármesteri hivatal a sorozat harmadik epizódjában látható, amikor is Kaz - a mára saját rajongótáborral rendelkező Miloval hóna alatt - végigsétál az utcán. Itt fut bele Inejbe, valamint ezen a helyen lesz szemtanúja egy későbbiekben fontos eseménynek is.



Alina bemutatása - Néprajzi múzeum aulája


A Néprajzi múzeum aulája ugyancsak a sorozat harmadik részében tűnik fel, az Éjúr itt, a cár tróntermében mutatja be Alinát és a képességét az uralkodópárnak. Nem mellesleg ebben a jelenetben bukkan fel először Leigh Bardugo is.



Kaz, a szoborkészítő - Budavári Palota, Oroszlános-udvar

Az Oroszlános udvar a sorozat 4. részében bukkan fel, és a Birodalmi Levéltárnak ad otthont, ahol többek között a palota alaprajzát is őrzik. Kaz Ivanovskinak kiadva magát ide tér be, hogy megalapozza későbbi betörésüket.



Alina és Zója harca - Budai vár, Déli Rondella

A harmadik rész közepén újdonsült barátnői kivezetik Alinát a grisa gyakorlópályához, hogy megmutathassa harci képességeit, ő pedig Zóját választja ellenfeléül. Összecsapásukra a Déli Rondellában került sor.
 

 
Mutatványosok a kapuban - Déli Rondella bejárata


Az ötödik rész elején, amikor Jesper és Inej megérkezik a mutatványosokkal a palota kapujába, épp úgy a Déli Rondella látható, mint Alina verekedésénél, csak épp kívülről.



Ryevost: Alina menekülése - Szentendre

Szentendre Ryevostként jelenik meg a sorozatban. Alina, a főszereplő itt menekül el előbb Kaztól és csapatától, majd a katonáktól, akik inzultálni kezdik. 



Helyőrség - Szentendrei skanzen

A Szentendrei skanzen, valamint az ott található hatalmas malom a sorozat negyedik epizódjának elején látható, amikor Mal és a csapata megérkezik a Helyőrséghez.



Kis Palota - Festetics kastély, Keszthely

Az Éjúr maga mellett, a Kis Palotában szállásolja el Alinát, a helyszín pedig többször is feltűnik a sorozatban.

 

Éjúr - Póstelek, Széchényi-Wenckheim kastély romjai

Az alább látható, felettébb látványos jelenetnek, ami a hetedik rész elején látható, a pósteleki kastély romjai adtak otthont.



Keramzini árvaház - Iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastély

A Keramzini árvaháznak, ahol Alina és Mal felnőtt, az iszkaszentgyörgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély adott otthon. Az árvaház és környéke pedig több ízben is feltűnik a sorozat során.



Alina és Mal menedéke - Teve-szikla

A hatodik epizód közepén, este, amikor Alina és Mal tábort vernek egy barlang bejáratában, velük szemben feltűnik a Teve-szikla. A dolog érdekessége, hogy a Netflix forgatott már a szikla mellett, ugyanis a Vaják egyes részeit a közelben található Egri vár másolatánál vették fel.


A bejegyzés nem jöhetett volna létre néhány kedves moly segítsége nélkül, nekik kivétel nélkül köszönöm: Agatha_Emrys, DorinaB, lady_bookworm_14, zolnaimolli, S. Anna
(A posztban felhasznált képek forrás: kirándulástippek, google maps,pixabay, csodalatosbalaton.hu, neprajz.hu, Netflix, saját)

Ui.: Kérek mindenkit, hogy a képeket forrásmegjelöléssel használja fel, ugyanis vannak köztük saját fotóim is, illetve több órát töltöttem a filmes jelenetek kivágásával, aminek hála milliméterre pontosan ismerem őket. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése