2021. április 5., hétfő

Tricia Levenseller - A szirénkirálynő lánya

 

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Tricia Levenseller nagysikerű duológiájának második része, A szirénkirálynő lánya. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei vitorlát bontanak és tengerre szállnak, hogy elkísérhessék Alosa kapitányt utolsó, veszedelmes kalandjára.
 

Tricia Levenseller: A szirénkirálynő lánya
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635613786
Oldalszám: 328 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Apám hajói ki lesznek szolgáltatva a sziréneknek.
Mi érjük el a szigetet elsőként, és a miénk lesz a kincs.
Alosa végre teljesíti a küldetését. Megszerezte a legendás elrejtett kincshez vezető térkép mindhárom darabját, ráadásul a kalózok, akik korábban foglyul ejtették, most az ő hajóján raboskodnak. A továbbra is bosszantóan vonzó Riden folyamatosan eltereli a figyelmét, de legalább engedelmeskedik.
Ám amikor a hitvány Vordan felfedi az apja évek óta őrzött titkát, Alosa és a legénysége veszedelmes versenyre kel a rettegett kalózkirállyal. Hiába a tengernyi veszély, Alosa biztos benne, hogy ő fogja elsőként elérni a kincset… Hiszen mégiscsak a szirénkirálynő lánya.
A közönségkedvenc A kalózkirály lánya folytatása.
Szárnyalj vele!

Saját véleményem:
A kalózkirály lánya volt az első kalózos young adult történet, ami betört a hazai piacra, és bár az első részt nem találtam tökéletesnek, de szerettem... eléggé ahhoz, hogy izgatottan várjam a folytatását, ami a fülszöveg által elsöprő izgalmat, kincsvadászatot és intrikát ígért.
 
"Lehet, hogy nem a vízben jöttem a világra, de arra születtem, hogy uraljam."
 
A szirénkirálynő lányában Alosa olyan, egész életét új megvilágításba helyező titokra jön rá, ami alapjaiban rengeti meg mindazt, amiben addig hitt, mellékesen pedig új kalandokba is sodorja. A lány szembekerül apjával, a kalózkirállyal, aki hajtóvadászatot indít ellene és az Ava-lee teljes legénysége ellen, miközben lányával együtt versenyre kelnek, ki találja meg előbb a szirének kincsét. Alosának tehát mindent meg kell tennie azért, hogy életben tartsa furcsa kis csapatát, s hogy még apja előtt elérje a rejtélyes szigetet, amit szirének laknak. Csakhogy nincs egyszerű dolga, a természeti elemek és elátkozott emberek épp olyan keményen megdolgoztatják, s végletekig feszítik idegeit, újra és újra kibillentve őt egyensúlyából, akárcsak legénységének legújabb tagja, Riden.

"A víz a szirént erősíti, Riden az embert."
 
A történet alapja tehát nagyon érdekes... a megvalósítás viszont nem mindig. Ahogy az első részben, úgy itt is a karakterekre kerül nagyobb hangsúly, amivel alapvetően nem is lenne probléma, hisz mindez korábban is működött már. De míg A kalózkirály lányában az Alosa és Riden közti adok-kapok viszony képes volt elvinni a hátán az egész sztorit, addig itt nem feltétlenül. Párosuk folyamatos duzzogó-csatát vív, hol egyikük durcizik be valami bagatell dolog miatt, hol másikuk. Perzselés és vibrálás helyett gyerekessé válnak, míg a korábban szépen felépített kapcsolatuk üressé. Őszintén szólva végtelenül untam a hisztijeiket, amik sok esetben annyira nevetségesek és hiteltelenek lettek, hogy gyakorlatilag megöltek minden későbbi csattanót.

"Egy nő sem védtelen, ha tudja, mit tegyen."

Szerencsére amint túljut az ember a kezdeti üresjáraton, és a szerelmespár is kellő távolságra keveredik egymástól, egy egészen élvezetes kalózos sztori kerekedik az egészből, tele kalanddal és kincskereséssel. A fénypont pedig egyértelműen az Ava-lee színes legénysége, és az, ahogyan Alosa irányítja őket, miközben versenyt futnak az idővel egy olyan játszmában, ahol az életük a tét.
Néhány amatőr hibát leszámítva Alosa remek kapitány, s végre esélyt kap arra, hogy meg is mutathassa mindezt. És tudjátok mit? Én nagyon szerettem azokat a pillanatokat, amikor Alosa hol vasmarokkal próbálja egyben tartani legénységét, hol pedig családtagként viszonyul hozzájuk. E kettősség pedig remekül idomul a lány szirén-ember mivoltához is, ami sokszor kíván tőle áldozatokat. 

Mindent egybevetve, bár A szirénkirálynő lánya számomra nem hozta azt, amit vártam, többnyire azért jól szórakoztam rajta. A kincskeresés-menekülés-kalandozás hármasán túl pedig értékes gondolatokat is magamba szívtam, tekintve, hogy a szerző nagy hangsúlyt fektetett a girlpowerre, illetve az egyéni (akarat)erőre és tettvágyra.
Elsősorban tehát azoknak ajánlom a sorozatot, akik el tudják fogadni, hogy ez egy ifjúsági regény, s ekképp nem is lépi át a korcsoport határait; világmegváltás és részletgazdagság helyett egyszerűen csak szórakoztat.
 
 
Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Alosa és a legénysége
Kedvenc jelenet: vihar
Negatívum: Riden ripacskodása
Borító: 5/5
Sorozat: A kalózkirály lánya #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a női kalózoké lesz a főszerep, tehát minden állomásunkon megosztjuk egy híres női kalóz nevét… összekeverve. Nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni a betűket, és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítségként eláruljuk, hogy a vezeték- és keresztneveket meghagytuk szédszedve, így azzal már nem kell bajlódnotok.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


ETTOLRAHC DE BYRRE




Nézzetek be a többi állomásra is

03/29 Csak olvass!
04/02 Dreamworld - Idézetek
04/04 Fanni’s Library
04/05 Dreamworld
04/06 Sorok Között
04/08 Ambivalentina
04/10 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése