2021. április 16., péntek

Brigid Kemmerer - Sötét, magányos átok


 A Könyvmolyképző kiadónak hála hazánkban is megjelent Brigid Kemmerer Sötét, magányos átok c. regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a Szépség és a Szörnyeteg meséjén alapuló történetet, mesélnek élményeikről, miközben érdekfeszítő extra tartalmakkal színesítik a turnét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Emberfallt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Brigid Kemmerer: A Curse so Dark and Lonely - Sötét, magányos átok
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634578550
Oldalszám: 528 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Egy ​elátkozott birodalomban…
a szerelem a legsötétebb zugokba kényszerül.
Légy szerelmes, törd meg az átkot!
Rhen herceg, Emberfall trónörököse azt hitte, minden rendben lesz. Bár egy nagy hatalmú varázslónő megátkozta, és arra ítélte, hogy folyamatosan újraélje a tizennyolcadik évének őszét, ő biztosra vette, hogy ha egy lány beleszeret, azonnal megmenekül. Azonban minden ősz végén gonosz, kíméletlen bestiává változik.
És elérkezett az utolsó ősz…
Harperhez sosem volt kegyes a sors. A családja romokban, a bátyja pedig, aki képtelen összetartani a családot, folyamatosan alábecsüli őt. Harper már korán megtanulta, hogy csak kemény küzdelmek árán boldogulhat. De amikor egy embertársa megmentésére siet, hirtelen Rhen elátkozott világában találja magát.
Törd meg az átkot, mentsd meg a birodalmat!
Herceg? Szörny? Átok? Harper azt sem tudja, hol van és mit higgyen. De ahogy egyre több időt tölt el Rhennel a mágikus birodalomban, lassan megérti, mi minden forog kockán. És amikor Rhen rájön, hogy Harper nem csak egy újabb meghódítandó nőnemű, ismét feltámad benne a remény. De hatalmas erők állnak szemben Emberfall-lal… Vajon ha megtörik az átok, az elég ahhoz, hogy megmentse őket és a birodalom népét a teljes pusztulástól?

Saját véleményem:
Az elmúlt évek során reneszánszukat élik a retellingek, az egyik legkedveltebb alap pedig mi más is lehetne, mint a Szépség és a Szörnyeteg. Nem véletlenül. Népszerűsége mellett rengeteg lehetőség rejlik a történetben, csupa olyasmi, ami írói szempontból  izgalmas kihívást jelent. 
Hogy mennyire hálás egy ennyire felkapott, sokszor, sok oldalról körbejárt téma után nyúlni, azt mindenki döntse el maga; én személy szerint viszont azt gondolom, hogy amíg jól van megírva és képes lekötni, nem érdekel, hányszor élem át a Szépség és Szörnyeteg-élmény varázsát.

"– Nem minden heg látható szabad szemmel, milady. – Kiürítem a poharamat. – Azt hiszem, erre már te magad is rájöttél."

A Sötét, magányos átok klasszikus értelemben ugyancsak retelling, a szerző ügyes-fondorlatos csavarjainak hála mégis eltér az átlagtól, és egészen újfajta módon közelíti meg az eredeti alapot. Kezdésként például ott van a legnagyobb eltérés: főhőseink különböző világokban élnek. Míg Rhen herceg Emberfall trónörököse, addig Harper a jelenbéli Washingot DC-ben tengeti mindennapjait, kétes üzletekbe keveredő bátyja és beteg édesanyja társaságában. Kettejük találkozása pedig voltaképpen a véletlen műve, ugyanis a herceg testőre, Grey (aki bizonyos időközönként képes egyetlen órára átjönni a mi világunkba) véletlenül viszi magával a harcias lányt valódi kiszemeltje helyett. Ennek megfelelően Harper sokáig nem is igazán hiszi el, hogy az egész átok valódi, hiába fut bele önmaguktól muzsikáló hangszerekbe, lát újratelítődő tányérokat vagy furcsa, koridegen embereket és helyszíneket. 
A két (vagy inkább három) főszereplő között tehát ott van a különböző világokból származó szemlélet- és habitusbeli eltérés, ami remek feszültségeket generál. Annál is inkább, mert mindhárman elég erős személyiségek: Grey elszánt testőr, aki bármit megtesz a hercegéért, míg Rhen kétségbeesetten igyekszik megtörni az átkot, és küzd annak minden kudarcával, Harper pedig egy élet edzte karakter, aki erején felül harcol azért, amiben hisz - még akkor is, ha ezzel rendre az életét kockáztatja. Nem lehet őt a sarokba ültetni, rávenni, hogy hagyja abba a menekülést, tiltakozást, és szeressen bele a hercegbe csak azért, hogy egy mesebelinek tűnő átok megszűnjön. Nem, Harper fizikai korlátai ellenére harcol, szökik, üt, rúg azért, hogy mielőbb bajbajutott családtagjai segítségére siethessen. 
Csakhogy az átok nagyon is létezik, és addig nincs kiút női főszereplője számára, míg le nem jár az adott szezon. Merthogy bizony Brigid Kemmerer ezen is csavart egyet, és ahelyett, hogy Rhen egyetlen egybefüggő átoknak lenne a résztvevője, kénytelen újra és újra átélni tizennyolcadik évének őszét, egészen addig, míg rá nem jön, hogyan törje meg az őt sújtó átkot. Helyzetét azonban súlyosbítja a belőle más-más alakban előtörő szörnyeteg, az abbéli alakjában elkövetett kegyetlen vérengzései-gyilkosságai, népe hanyatlása, valamint sorozatos kudarcai, és a tudat, hogy a halál sem jelent menekülést. 
Harper felbukkanásával azonban még inkább kiéleződik a helyzet, az átkot kibocsátó Lilith ugyanis úgy dönt, a konok, ellenszenves lány lesz az utolsó a sorban, és ha Rhen általa sem lesz képes megtörni az átkot, egész Emberfall sorsa megpecsételődik. Ezzel pedig minden döntés, lépés, tett egészen más súlyt kap Rhen életében.

Látható tehát, hogy bár a Szépség és a Szörnyeteg alapja átszövi a Sötét, magányos átkot, a szerző mégis egészen más oldalról közelíti meg. Mindezen változtatásoknak köszönhetően egy új, ismeretlen kimenetelű történet szökken szárba előttünk, olvasók előtt, ami tucatnyi új konfliktussal párosul, ráadásul a humort sem mellőzi.
Szívből ajánlom minden retelling, fantasy és Szépség és a Szörnyeteg fannak ezt a csodálatos regényt. Izgalmas, kalandokkal és rejtélyekkel teli, lebilincselő történet, aminek minden veszélye ellenére szívesen lennék a részese.  Bízom benne, hogy a kiadó minél előbb megörvendeztet bennünket a folytatással.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Grey, Harper, Rhen és Vasakarat
Kedvenc jelenet: apácarácsos, plusz a kártyázós hajnal
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Az Átoktörő #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során olyan könyvcímeket keresünk, melyek a Szépség és a Szörnyeteg történetén alapulnak, vagy éppen azok retellingjei. Tehát nincs más dolgotok, mint megfejteni a hiányos címeket, majd a megoldást beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A_  _P_R_H_Z  _A_T_M_A




Nézzetek be a többi állomásra is

03/28 Sorok Között
03/30 Fanni’s Library - Retellingek
04/01 Dreamworld - Idézetek
04/03 Hagyjatok! Olvasok! - Szépség és a Szörnyeteg filmfeldolgozások
04/05 Utószó - Playlist
04/07 Fanni’s Library
04/09 Csak olvass!
04/11 Csak olvass! - Fanartok
04/13 Hagyjatok! Olvasok!
04/16 Dreamworld
04/17 Utószó
04/19 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése