2021. október 13., szerda

Mackenzi Lee - Loki


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Mackenzi Lee Loki című regénye, mely a csínytevés istenének előtörténete. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Loki sorsdöntő kalandját, mely Asgardon átívelve, egészen a viktoriánius korabeli Londonig vezet. A cél nem más, mint kideríteni: ki is ő valójában.
 
 
Mackenzi Lee: Loki - A csínytevő sorsa
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634376675
Oldalszám: 404 oldal
Fordító: Hotváth Vivien

Fülszöveg:
A kérdés, mely évszázadok óta mérgez minket: vajon képesek vagyunk megváltoztatni a sorsunkat?
Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki eredendően gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. A varázslótanonccal hasonlítanak egymásra – Amora is a mágiát és a tudást becsüli, és a legjobbat látja a fiúban.
Ám amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik.
Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.

Saját véleményem:
Úgy gondolom, a Marvel univerzum legérdekesebb, egyben legsokrétűbb karaktere Loki. Személyes háttere és személyisége kiszámíthatatlanná, egyszersmind izgalmassá teszi. Persze hazugság lenne azt állítani, hogy tojáshéjas MCU rajongó korom óta ő a legnagyobb favoritom - Thor egy kicsivel mindig is előtte járt -, de kedveltem őt. Ám idén fordult a kocka, hála a Loki sorozatnak, ami bepillantást engedett Loki emberibb oldalába, és bebizonyította, hogy ő alapvetően nem egy antihős.

"– Szerintem mind képesek vagyunk olyan dolgokra, amiket most el sem tudunk képzelni."

A Mackenzi Lee által jegyzet Loki-előtörténet jóval a Bosszúállók előtti időkig repíti vissza az olvasót, és a sorozathoz  hasonlóan, a karakter emberibb oldalát igyekszik megfogni, illetve bemutatni azt, hogyan vált ez a sokak által meg nem értett figura a csínytevések istenévé. Többek között választ kapunk arra, mi vezetett odáig, hogy a szüleinek mindig megfelelni vágyó fiú végül a családja ellen forduljon, és beteljesítse a sorsát (itt most az MCU-beli jövőjére célzok). Ám ahhoz, hogy ezt megértsük, vissza kell utaznunk az időben egészen addig a pillanatig, míg a Thor és Loki közti trónért folytatott versengés befordul a véghajrába. Vagyis ennek a regénynek az esetében addig a percig, míg Odin belenéz az Istenek Tükrébe, melyben baljóslatú látomást lát: fiát, amint egy élőhalott sereggel a háta mögött megjelenik Asgardban.
Ez a jóslat képezi a regény alapját. 
Noha Odin egyszer sem említi, melyik fiát látta a tükörben, mégis mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem Thor fordul majd atyja és otthona ellen. Legbelül Loki is érzi ezt, mégis szeretne tanúbizonyságot szerezni róla. Kétségbeesésében viszont minden próbálkozása balul sül el, legjobb barátját és plátói szerelmét a Földre száműzik, ahol a lány szép lassan elsorvadhat és elveszítheti képességeit a hely varázstalansága maitt. De nem Amora az egyetlen, akit az emberek világába küldenek büntetésül, nem sokkal később Loki is midgardi megbízatást kap Odintól: segítenie kell atyja földi bizalmasainak kideríteni, ki áll a titokzatos londoni halálesetek hátterében. Persze nem is Lokiról lenne szó, ha nem keveredne földi látogatásának első öt percében bajba...

Lokiról köztudomású, hogy megveti az embereket, szánalmasnak és gyengének találja őket, Midgard pedig az a hely, ami nem ad mágiát senki számára, így, amikor Loki megjelenik a szmogos, komor 19. századi Londonban, minden vágya a hazajutás - ehhez viszont az kell, hogy megoldja az ügyet. De valahogy nem tölti el túl nagy lelkesedéssel a kiszolgáltatottság érzése. És pontosan ez az az állapot, ami mind a sorozat, mind a könyv esetében segít abban, hogy megismerjük az esendőbb, emberi oldalát. Azt a Lokit, aki nem szeretne mást, csupán bizonyítani apjának és Asgardnak, hogy semmivel sem kevesebb Thornál.
Mackenzi Lee-nél pedig keresve sem találhattak volna jobb szerzőt ahhoz, hogy megformálja a pimasz, flegma istent. Ő ugyanis az a szerző, aki képes úgy vegyíteni az érzelmeket és a kalandokat, hogy azok ne nyomják el egymást, és előbbi ne hasson túl soknak. Loki esetében a nemi identitása vagy éppen a szerelmi élete sosem játszott főszerepet, és ez most sincs másként. Finoman persze átszövi a fejezeteket, de egyáltalán nem hatalmasodik el rajtuk, hisz főhősünk számára nem a szerelem a létezés középpontja - emiatt nem is törődik a nemi szerepekkel vagy azzal, mit gondol erről a társadalom. 
Felmerül hát a kérdés, mégis miről szól ez a történet? A válasz egyszerű: Lokiról. Az ő karakterdrámájáról és fejlődéséről, arról, hogy bizonyos helyzetek hogyan hatnak rá és csiszolják őt. Mindemellé természetesen jár egy jó kis nyomozás a SHARK csapattal néhány földöntúli halálesetnek hála, és egy olyan, minden mindennel összefüggő cselekményszál, ami csodásan példázza, mennyire sorsdöntő szerepe lehet mindennek és bárminek. A kor és helyszínválasztás pedig már csak extra hab a tortán, mint ahogyan az MCU-s kikacsintások, párhuzamok, utalások, elősztorik is. Hogy néhány példát említsek: Stark, SHIELD, Sylvie (tudtátok, hogy a képregényes világban Amora ihlette Sylvie-t?).

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer Sherlock Holmes szerepében fogom viszontlátni Lokit, amint a viktoriánus Londonban nyomoz maroknyi emberrel karöltve, de megtörtént, és én imádtam! Imádtam a hangulatát, az érzelmi részét és a kapcsolatrendszerét, a humorosságát, a kirakatba kiállított halottakkal és a korabeli jósdás szállal együtt, amit a kötet végi akciófilmeket megszégyenítő jelenetsor még képtelenebbé tett. De tudjátok mi az, ami miatt igazán szerettem ezt a regényt? Loki lelke. Bizony. Szívfacsaró volt végigkövetni hogyan bántak vele, miken ment keresztül, és megérteni a benne tomboló érzelmeket. Csak és kizárólag ajánlani tudom minden rajongónak. Sőt bárkinek. Azt viszont mindenképp szeretném kiemelni, hogy 13-14 éves kor alatt nem feltétlenül adnám gyerekek kezébe a halottak és gyilkosságok, illetve a nagyon enyhe szexuális utalások miatt. Azon felül viszont bátran, a szórakoztató értéke mellett rengeteg megszívlelendő üzenetet is közvetít.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Loki
Kedvenc jelenet: Az egész könyvet imádtam.
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Marvel univerzum
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Tom Hiddleston és Loki neve mára egybeforrt, ezért mostani játékunk főszereplője ki más is lehetne, mint Loki megtestesítője! Minden állomáson láthattok egy képet Tomról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik filmből származik, majd a film magyar (!) címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Extra pontokért pedig megadhatjátok, ki az a két színésznő a képeken, akik Tomhoz hasonlóan a Marvel filmekben is szerepelnek.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/13 Dreamworld
10/15 Sorok Között
10/17 Csak olvass!
10/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/21 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése