2022. június 27., hétfő

Elizabeth Hoyt - A vágy hercege


Újabb Elizabeth Hoyt sorozat magyar fordítása válik teljessé a napokban, hiszen a General Press Kiadónak hála most kerül a könyvesboltok polcaira a 12. Maiden Lane kötet. A vágy hercege nagyszerű kikapcsolódásnak ígérkezik a történelmi románcok rajongói számára, hiszen a történet egyszerre ígér kalandot és romantikát, kényszerházassággal és némi Szépség és Szörnyeteg felhanggal fűszerezve.
 
 
Elizabeth Hoyt: A vágy hercege
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634526087
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Ács Eleonóra

Fülszöveg:
A kifinomult, kedves és intelligens Lady Iris Jordan a rettegett bűnszervezet, a Káosz Urainak fogságába esik. A szabadulásához a segítség pedig onnan érkezik, ahonnan a legkevésbé sem várná. Dyemore hercegének legfontosabb célja, hogy beépüljön a Káosz Urai közé, és belülről pusztítsa el a szervezetet. Nincs ínyére, hogy az értékes idejét hölgyek megmentésével töltse. Most azonban, hogy a nagyurak mindkettőjüket meg akarják ölni, úgy gondolja, az lenne a legbölcsebb, ha feleségül venné Lady Jordant. Azzal azonban nem számol, hogy a végső szabaduláshoz nemcsak a gonosztevőkkel, hanem a saját démonjaival is meg kell küzdenie.

Saját véleményem:
Mostanában rengeteg történelmi romantikus mű fordul meg a kezemben, ami abból adódik, hogy évről-évre egyre jobban élvezem ezt a zsánert. Elizabeth Hoyt neve viszont mindig is sziklaszilárd és biztos pontot jelentett számomra, mi több bátran kijelenthetem, hogy az egyik kedvencem is. Épp úgy, mint a Maiden Lane sorozat, mely különleges módon ötvözi az angliai elit és szegénynegyed csillogással és árnyakkal teli világát. Márpedig, ha a tizennyolcadik századról, illetve azon belül is Angliáról beszélünk, akkor bőven kijut bűnözésből, erkölcstelenségből és szennyből, épp annyira, mint pompás bálokból.

"- (...) Szörnyek vére folyik az ereimben."

Szinte hihetetlen, hogy A vágy hercegével már el is érkeztünk a sorozat tizenkettedik, egyben utolsó kötetéig, ami egyrészt épp ugyanúgy olvasható önállóan, mint a korábbi részek, mégis lezár egy korszakot, és egy olyan társaság aljas üzelmeinek is véget vet, ami eddig kisebb-nagyobb mértékben már ki-kihatott egyes szereplők jelenére vagy múltjára. 
Noha korábban úgy tűnt, sikerült leszámolni a Káosz Uraival, a gyerek- és nőmolesztáló, emberi áldozatokat bemutató elmebeteg nemesi bandával, mégsem így történt. Új vezetőt találtak, és rögtön a történet elején arra készülnek, hogy bosszút álljanak Kyle hercegén azáltal, hogy megölik újdonsült feleségét. Csakhogy nem jó hölgyet rabolnak el, Lady Iris  nem Kyle hercegnéje, ám mindennemű tiltakozása süket fülekre talál, egészen addig míg elő nem lép egy farkas álarcot viselő férfi, s bánatpénz gyanánt magának nem követeli egy utolsó éjszakára. Az alku megköttetik: viheti, de a nőnek reggelre halottnak kell lennie.
Az ismeretlen valójában Dyemore hercege, a korábbi Káosz Urai társaság vezetőjének fia, akinek egyetlen célja van, mégpedig az, hogy mielőbb felszámolja a delfintetoválásos gyülekezetet, s végezzen minden taggal. Lady Iris azonban nem az a nebáncsvirág, aki tétlenül hagyja, hogy elhurcolják, megerőszakolják és megöljék, így amikor alkalma nyílik rá, fegyvert fog Raphaelre (aki szerette volna megmenteni és biztonságos helyre juttatni) és a ravaszt is meghúzza, ezzel mintegy megpecsételve kettejük sorsát. A nagy vérveszteség miatt nem marad más választás, minthogy Raphael még aznap éjszaka feleségül vegye Irist, hátha így védelmet nyújthat neki...

A korábbi kötetektől eltérően a befejezést sokkal komorabb hangulat lengi körbe, ami nem véletlen, Elizabeth Hoyt meglehetősen szokatlan és kemény témákat feszeget: úgy mint gyermekmolesztálás, vagy gyilkosság. A Káosz urai egy nemesekből verbuválódott társaság, akik beteges hajlamaikat egymás előtt is ismeretlenül, állati és mindenféle maszkok mögé bújva élik ki. Minden tagnak megvan a maga perverziója: van, aki az öncsonkolásra gerjed be, míg mások férfiakat vagy nőket erőszakolnak, sokan viszont a gyermekek szexuális kihasználásában élik meg perverz vágyaikat, ám a gyilkosság sem áll távol tőlük. Akad, aki saját gyermekével fajtalankodik, vagy éppen felkínálja azokat más tagoknak.
Raphael ezért, s múltbéli démonai miatt szeretné véglegesen eltörölni őket a föld színéről. Ebbéli szándékait viszont jócskán megzavarja a rámenős, s nem kevésbé kívánatos felesége, aki a hétköznapi életben épp olyan makacs, mint házasságukban. E tulajdonságával pedig nem csupán a férfit ingatja meg, hanem életveszélybe is sodorja párosukat: a Káosz urai vadászni kezdenek rájuk. De mint ahogy fentebb említettem, senki sem ismeri a másik tagot, így Raphael nem tudhatja, ki az ellenség, vagy honnan les rájuk veszedelem, ami nem kevés feszültséget és izgalmat hoz az egyébként kissé lassabb tempójú történetbe.
A vágy hercegében rengeteg-féle érzelemmel találkozhatunk: van itt gyermekkori trauma, félelem, bosszú és erőteljes vágyakozás is. Iris vágyik a férfira, s mindarra, amivel egy házasság jár (ezt és kísérletező szándékát előszeretettel hangoztatja is, meglehetősen kínos helyzetbe hozva férjét), Dyemore hercege azonban nem szeretne örökösöket nemzeni. Ráadásul az egykor csinos hercegecske mára rút férfivá vált titokzatos sebhelyének köszönhetően, ő maga pedig úgy véli, hogy egy szörnyeteg kinézete és vére miatt is. 

Noha egy hosszú regényfolyam lezárásáról van szó, A vágy hercege meglepően elszigetelődik elődeitől, Kyle hercegét leszámítva nem igazán térnek vissza a régebbi karakterek. Kissé furcsa és váratlan húzás, olybá tűnik, mintha nem is egy lezárást tartana a kezében az ember, mégsem nevezném bajnak. A szerző annyi izgalmas és érdekfeszítő témát hoz be, s oly komor hangulatot teremt, amibe nem is férne bele a nagy, boldog, közös happy end. A Káosz Urai perverz ténykedéseihez hasonlóan sötét, komótos, ugyanakkor roppant feszült történet ez. Olyan, amiben az érzelmek dominálnak: felszínre törtnek, viszonzásra lelnek, s legvégül megnyugszanak.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Raphael, Iris
Kedvenc jelenet: esős jelenet
Negatívum: a perverz dolgok puszta ténye
Borító: 5/5
Sorozat: Maiden Lane #12, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy betű halmot találtok. A betűket helyes sorrendbe rendezve egy-egy, a General Press gondozásában idén megjelenő történelmi románc írónőjének neve olvasható össze. A feladat tehát a szerző teljes nevének beírása a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


AEII CCDHLLLRSTW




Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése