2022. június 13., hétfő

Sarah MacLean - A megérdemelt szerető

 
Sarah MacLean: A megérdemelt szerető
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635619177
Oldalszám: 472 oldal
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett

Fülszöveg:
Lady ​Philippa Marbury meglehetősen… különc.
A két őrgrófsággal rendelkező márki éles eszű, szemüveges leányát sokkal jobban érdeklik a könyvek, a tudomány és a laboratórium titkai, mint a bálok és a szerelem. Hamarosan oltár elé vezeti együgyű vőlegénye, aki mellett az egyhangú napokba csak a kutyák és a tudományos kísérletek hoznak majd némi változatosságot. A menyegző előtt Pippának mindössze két hete van arra, hogy felderítse a házasélet izgalmas oldalát – szigorúan tudományos szempontból. Az idő szorít, és hogy a lehető leghasznosabban töltse, olyan tanítót keres, aki otthonosan mozog London sötét bugyraiban.
Egy szélhámos tökéletesen megfelel a célnak.
Az eszes és megfontolt Crossra, London legexkluzívabb szerencsejáték-barlangjának társtulajdonosára esik a választása, aki szándékosan mutatkozik tisztességtelennek a külvilág előtt. A hírnév azonban gyakran sötét titkokat rejt, és amikor a különc Pippa merész ajánlatot tesz neki, hogy segítsen érzelmek nélkül lefolytatni egy tudományos kísérletet, fennáll a veszélye, hogy Cross eddig féltve őrzött titkai napvilágra kerülnek. A férfi készséggel megadná Pippának, amire vágyik, de a szélhámos álarca mögött érző lélek lakik, ezért minden cseppnyi akaraterejére szüksége van, hogy ne váltsa valóra a lady minden álmát.
Vajon sikerülhet-e ez a tudományos kísérlet érzelmek nélkül?

Saját véleményem:
Sarah MacLean egyértelműen a kedvenc történelmi romantikus szerzőim közé tartozik, szeretem könnyed, humoros stílusát; tudom, hogy vele nem nyúlhatok mellé. Mi több, mindig sikerül elkápráztatnia különc hősnőivel, akik valamilyen formában kilógnak a korabeli társadalom által elfogadott nebáncsvirágok soraiból. Lady Philippa Marbury-re, vagyis Pippára mindez hatványozottan igaz, ugyanis ő egy nem kissé furcsa tudósszerzet, akit a tudásvágy elképesztő tettekre sarkall.

"– Elképesztő, milyen hatalmuk van a férfiaknak, mégis milyen rosszul használják. Nem gondolja?"

A regény mozgatórugója az a tudás, amit régebben az anyák és férjes nővérek nem voltak hajlandóak megosztani hajadon leányaikkal, testvéreikkel. Pippát nem különösebben érdekli a házasság intézménye vagy együgyű, kutyabolond vőlegénye, arra azonban nagyon is kíváncsi mivel jár a házasélet. Természetesen állatokat látott már utódot nemzeni, de okos, értelmes hölgy lévén úgy véli, ennél talán összetettebb a dolog, ő pedig imádja megérteni a dolgok működését tudományos szempontból. Ám akárhogy próbálkozik, senki sem hajlandó felvilágosítani, még szeretett könyvei is cserben hagyják. Hősnőnk mindazonáltal igen kitartó teremtés, hajtja a tudásvágy, s még attól sem retten vissza, hogy felkeresse a Bukott Angyalok casino tulajdonosát, a nőcsábász hírében álló Crosst. Természetesen a férfi elutasítja, s igyekszik mielőbb kitessékelni a rámenős úri hölgyet, mielőtt botrányos helyzetbe keveredhetnének, ám Pippa nem ismer lehetetlent, így hát a történet izgalmas hajszába torkollik.
Pippa nem olyan, mint a testvérei vagy az angol ladyk, nem, ő tudományos naplót vezet mindenről, rózsákat tanulmányoz, kiszámol dolgokat, egyszóval a kutatás élteti. Egyszerűen nem bírja elviselni, ha falakba ütközik; számára a válasz keresése fontosabb annál, minthogy botrányba keveredik vagy veszélybe kerül az erénye, netán a testi épsége. Esztelenül jár-kel olyan helyeken, ahol finom hölgyeknek nem lenne szabad, elegyedik beszélgetésbe kurtizánokkal, kóborol titkos folyosókon vagy követel válaszokat egy olyan férfitól, akinek megvannak a maga démonai, mi több, a kaszinó személyzetének teendőit is ellátja, ha azok épp nincsenek a közelben.

A megérdemelt szerető tehát egy humorban bővelkedő, pergő cselekményű, szenvedélyes történet, melyben a válaszok keresése csak még több kérdést eredményez. Nem mellesleg olyan regény ez, ami végre fókuszba helyezi a múlt századok egyik legjelentősebb problémáját, a hajadonok tudatlanságban tartását. Mai ésszel talán felfoghatatlan, hogy a házasság előtt álló lányok egészen a nászéjszaka pillanatáig azt sem tudták mi vár rájuk a hitvesi ágyban, ugyanakkor mélyen elszomorító is. És ez az a téma, amit a zsáner könnyedségével karöltve ugyan, mégis nagyon jól prezentál a szerző: a tudásvágyat egy olyan elkerülhetetlen eseménnyel kapcsolatban, amit minden feleség át fog élni a boldogító igen kimondása után. 
Nem egyszerű téma, Sarah MacLeannek mégis sikerült úgy tálalnia - hála Pippa különcségének -, hogy befogadható, emészthető, mi több, az ízlésesség keretein belül szórakoztató legyen. Hisz valljuk be, meglehetősen mókás, ha egy szemüveges, okos, úri hölgy kaszinókba sétál be és követeli annak nőfaló tulajától a szex elméleti oktatását, mit sem törődve azzal, ki ismeri fel, miközben mindenki más próbálja az erényeit védeni. 

Szívből ajánlom minden romantika rajongónak az eltántoríthatatlan tudóslány és a múltjával hadakozó kaszinótulajdonos történetét, ami garantáltan túlmutat a szóbeliségen. Egyszerre komor és vidám, kissé sejtelmes, mégis lüktető, kalandokkal, felfedezésekkel és furfangos megoldásokkal teli, s melyben az estélyek és esküvői készületek csillogása tökéletes kontrasztot alkot a kaszinók füstös világával. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Pippa, Cross
Kedvenc jelenet: az első kurtizános
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A szerencsejáték szabályai #2, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése