2022. június 15., szerda

Kristen Ciccarelli - A hatalom tőre


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Kristen Ciccarelli Iskari trilógiájának második részét A hatalom tőre címmel. Ebben a részben Dax és Roa történetére kerül sor, akik az új sárkánykirály és királyné Firgaard trónján. A Blogturné Klub négy bloggere újabb izgalmas utazásra visz benneteket a sárkányok földjére, tartsatok velünk és egy szerencsés játékos megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
 
Kristen Ciccarelli: A hatalom tőre
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634992356
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Egyszer régen született két nővér, olyan erős kötelékkel, mely örökre összekovácsolta őket. Olyan mágia volt ez, melyet nagy becsben tartottak – addig a napig, amikor egy borzalmas baleset következtében Essia elveszítette az életét, ám a lelke rabságban maradt ebben a világban. Dax – Firgaard trónjának örököse – volt a felelős a balesetért. Roa megesküdött, hogy örökké gyűlölni fogja érte. Ám nyolc évvel később a fiú megjelent, és az ő segítségéért esedezett. Elhatározta, hogy megfosztja trónjától kegyetlen apját, kinek elnyomó uralmától Roa népe szenvedett. Roa megegyezett vele: biztosítja számára a hadsereget, ha aztán őt teszi meg királynővé. Ugyanis csak így menthette meg az embereit Firgaard szabályaitól. Azonban lehetőséget kap, hogy mindent jól alakítson – lehetőséget, hogy egyedül megszabaduljon az ellenséges királytól, és megmentse szeretett testvérét. Az alkalomkor, amikor a történetek szerint a holtak lelke visszatér, Roa felfedezi, hogy végleg visszahozhatja az életbe Essie-t. És mindehhez csak a királyt kell megölnie.

Saját véleményem:
Három és fél évvel ezelőtt Az utolsó Namsara bevéste magát a szívembe, azóta vártam, miként folytatódik Firgaard és Bozótfölde népeinek története, immár régi-új karakterekkel a főszerepben. Amellett, hogy vágytam visszatérni e legendákkal, ősi mesékkel és sárkányokkal tarkított világba, kíváncsi voltam, miként veszi át Asha testvére, Dax, az új sárkánykirály és hitvese a stafétabotot, s miként csillapítják le azt a puskaporos hangulatot, amit Asha felségárulása és menekülése okozott.

"Még ha félsz is, el kell engedned azt, akit elvesztettél!"

A hatalom tőrében az első részből megismert Roa, a Dalok Házának leánya és Dax, az új firgaardi király emelkedik főszereplői státuszba. Noha férj-feleségről van szó, kettejük kapcsolata koránt sem nevezhető rózsásnak; a bozótföldi lány pusztán népe biztonságának érdekében egyezett bele, hogy hozzámegy ellenségéhez, bízva benne, hogy Dax ígéreteihez híven véget vet éhezésüknek és biztonságot nyújt számukra. Csakhogy az ifjú király nem siet ígéretei betartásával, a tárgyalások során érdektelenséget mutat, s ahelyett, hogy a birodalom ügyeivel foglalkozna, nyíltan flörtölget minden elébe toppanó lánnyal, még Roa legjobb barátnőjével is. Mindeközben Roa kétségbeesetten igyekszik elkerülni frigyük elhálását, hisz szívből megveti férjét, azt az embert, aki miatt nyolc esztendővel korábban elvesztette ikertestvérét, Essiát. 

Az első kötettől eltérően A hatalom tőrében nem kifejezetten a pergő kalandoké a főszerep, sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az udvari intrikák, politika és a beilleszkedés, illetve a mély, érzelmes kapcsolatok - azon belül is nagy hangsúly helyeződik Roa és Essia kötelékére. Ugyanis bár utóbbi életét vesztette, testét elégették, de lelke képtelen volt tovább menni, így hát Roával maradt sólyom képében. A gyermekkoruktól meglévő moraj segítségével pedig megértik egymás gondolatait és érzik egymás érzelmeit... csakhogy ez a kötelék egyre inkább gyengülni látszik, és Roa nem áll még készen arra, hogy elengedje Essiát. És itt jön az a csavar, ami hihetetlen nagy érzelmi és morális dilemmát jelent, továbbá alapjaiban rengeti meg férj és feleség, valamint nővér és nővér kapcsolatát: minden évben van egy éjszaka (Elengedés), amikor a földön ragadt lelkek testet ölthetnek, és ha azon az éjjelen valaki egy bizonyos mágikus tőrrel (Égszövő kése) megöli azt, aki az elhunyt halálát okozta, helyet cserélhetnek élők és holtak birodalmában. Roa számára tehát adott a kérdés: ölje meg férjét, a királyt, akivel alkut kötött, mégis szívből gyűlöli, ezzel életre keltve Essiát, vagy örökre engedje el ikertestvérét? Nehéz és nem egyértelmű döntés, az idő viszont pörög.

Sárkányok és harcok helyett új legendákat ismerhetünk meg, köztük az Égszövőét, miközben két fejezet közé ékelve, szép lassan összerakhatjuk a múlt kirakósának darabkáit, és végre valahára megérthetjük, mi eredményezte a bozótföldiek és a firgaardiak közti ellentéteket, illetve bepillanthatunk Dax, Essia és Roa gyerekkorába, kezdve első találkozásuktól, a baleseten át, egészen addig a pillanatig, míg a fiú visszatért arra a helyszínre, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta. 
Gyönyörű, ugyanakkor fájdalmas mese ez hús-vér főszereplőkkel, akik olykor megbotlanak, elbizonytalanodnak, sírnak, félnek, mégis éreznek, szeretnek, fejlődnek és küzdenek. Küzdenek egymással, önmagukkal és a világgal, miközben a háttérben intrikák, cselszövések zajlanak.
Az első részről írt értékelésemben azt írtam, hogy Kristen Ciccarelli egy csodálatos képzelettel és mesélői tehetséggel megáldott szerző, akinek egyik pillanatban gyermeki lelkesedéssel ittam szavait, míg máskor az undorral vagy a könnyeim nyeldekelésével küzdöttem, hogy aztán később elakadó lélegzettel és ki-kihagyó szívveréssel izguljak kedvenceimért. Ezt most még sokkal inkább így gondolom. Kristen Ciccarelli bámulatos tehetség, szavai az olvasó lelkéig érnek. Az általa megteremtett atmoszféráról nem is beszélve! Imádtam a zord sivatagi tájat, ahol az idő épp olyan szeszélyesnek bizonyult, mint a hirtelen kerekedő homokviharok, a palota és annak titkos folyosói pedig megannyi izgalmat rejtegettek.
Ha tehát szeretitek az arab beütésű fantasyvilágot, az emberi sorsokat és a mély, intenzív érzelmeket, legyenek azok testvériek vagy romantikusak, akkor a legőszintébben ajánlom nektek az Iskari-trilógiát.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Roa, Dax, Essia
Kedvenc jelenet: spoileres
Negatívum: a fiatalember kifejezéstől falra tudtam volna mászni
Borító: 5/5
Sorozat: Iskari-trilógia
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Kedvelitek a sárkányokat? A játékunkban nagysikerű sárkányos könyvek borítóit kell felismernetek egy-egy részlet alapján. Minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a felismert könyvcímet. Sok sikert a játékhoz!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/08 Kelly és Lupi olvas
06/10 Könyv és Más
06/12 Csak olvass!
06/14 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése