2022. június 17., péntek

Natalie Haynes - Ezer hajó


A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben. Mindannyian hallottunk már a trójai háborúról. Azt azonban nem tudjuk, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a háború történetét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Natalie Haynes regényét és merüljünk el együtt a ebben a lenyűgöző történetben.
 
 
Natalie Haynes: Ezer hajó
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634526049
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Szántó András

Fülszöveg:
Az ​Akhilleusz dala rajongóinak
Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.
Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women's Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.

Saját véleményem:
Van, amikor elfogy a szó, amikor az ember bárhogyan is szeretné szavakba-mondatokba önteni mindazt, ami benne tombol, képtelen rá. Itt ülök most az Ezer hajó felett, fáj, sajog a lelkem, vérzik a szívem, miközben egyszerre tudnék üvölteni, sírni és csak úgy csöndesen meredni a semmibe - a mindenbe.

"Ő nem egy lábjegyzet, hanem egy személy. És őrá - minden trójai nőre - ugyanannyira emlékezni kell, mint bárki másra. A görög megfelelőikre is. A háború nem egy versenyszám, amit egy vitatott földsávon gyors csörtében döntenek el. Ez egy háló, amely a világ legtávolabbi pontjaiig nyúlik el, és mindenkit magába szippant."

Trója történetét számtalan művész feldolgozta már, filmek tucatjait láthattuk, könyvek százait olvashattuk, ahogy elregélik a tízéves háború történetét. De ez idáig egyikük sem mesélte el a valóságot, azt, ami igazán számít: az emberi sorsokat. Anyákét, lányokét, feleségekét, férjekét, apákét, fiúkét, istenekét és istennőkét. Kivétel nélkül minden egyes háborút emberek vívnak: tehát a csatatéren eleső fiút anya szüli, és meglehet, otthon várja, miképp a felesége, gyermeke(i) is. Vajon mit éreznek ők, az otthon maradottak a rettegett hír hallatán, a hír hallatán, amitől az első pillanattól kezdve tartanak? S vajon mit érez egy esküvőjére készülő leány, akit a saját apja ver át és áldoz fel az isteneknek pusztán azért, hogy kedvezően alakuljon a háború? Milyen érzelmek játszódnak le egy anyában, aki ugyan megmenekül lányaival, menyeivel, mégis tudja, milyen sors vár mindannyiukra az ellenség karmai között?
Nos, Natalie Haynes tűpontosan bemutatja mindazt, ami a filmekből és könyvekből kimaradt. Az Ezer hajóban egészen új szemszögből követhetjük végig a háború eseményeit, kezdve egy bizonyos aranyalmától, a szajhának titulált Helenén át, egészen a háború utáni évekig, miközben betekintést nyerünk az olimposzi, trójai és görög nők sorsába.

"De ez legalább annyira a nők háborúja, amennyire a férfiaké, és a költő látni fogja a fájdalmukat - azoknak a nőknek a fájdalmát, akiket mindig a történet peremére száműztek, a férfiak áldozataiként, a férfiak túlélőiként, a férfiak rabszolgáiként -, és vagy ezt meséli el, vagy egyáltalán nem mesél el semmit. Elég sokáig vártak a sorsukra."

Trója történetét sokan, sokféleképpen elregélték már, ebben a kötetben viszont egy egészen sajátos formát választott a szerző. Nem lineárisan halad, olyannyira nem, hogy az első mesélőnk, Kreúsza éppen arra riad fel az éjszaka közepén, hogy lángol a város, s miközben férje és gyermeke miatt aggódik, megpróbál kimenekülni a görögök által bevett városból. Innentől kezdve pedig hol a háborút megelőző órákban járunk, hol az azt követőekben, míg megint máskor heteket-hónapokat, de nem ritkán éveket ugrálunk, annak függvényében, éppen merre visz az adott szereplő sorsa. Ám bármennyire is kaotikusan hangzik mindez, nem az, sőt ebben a formában sokkal átláthatóbbak a kisebb-nagyobb összefüggések, az ok-okozati tényezők, és az, hogy egyetlen ember tette milyen mértékben képes befolyásolni egy háború kimenetelét. 
Görög és trójai lányok, anyák, feleségek, nimfák és amazonok épp úgy szót kapnak, mint istennőik, egyikük sem emelkedik a másik fölé, függetlenül attól, hogy csak egy rövidebb-hosszabb novellányi játékidő jut számukra, vagy vissza-visszatérnek. És ez az az egyenlőség, ami lényegében meghatározza a könyvet, hisz Trója hallatán legtöbbünknek Akhilleusz, Hektor, Odüsszeusz, Parisz és Helené jut eszünkbe, ők a háború sztárjai, valójában viszont csak emberek, akik épp úgy félnek, küzdenek, sírnak, ölnek, hibáznak, szeretnek, reménykednek mint mindenki más. Natalie Haynes azonban nem csak az emberi egyenlőséget, hanem a kor által elnyomott nőket is előtérbe helyezi, s betekintést enged abba, miként élték meg ezek a homokszemcsényi asszonyok a háborút, annak veszteségeivel egyetemben. 
Nem fogok hazudni, kegyetlenül nehéz e nők sorsáról olvasni. Annyira húsba maróan őszinte a szerző, és annyi érzelem árad a sorok közül, hogy minden egyes oldallal egyre jobban és jobban elszorult a szívem. Szörnyű tragédiák, halálnál is rosszabb sorsok, megválasztott vagy éppen váratlanul ért tragédiák sorát regélik el, sokszor kemény gyomrost adva az olvasónak. Az első görög halott király özvegyéről épp annyira szívfájdító olvasni, mint azokról a túszul ejtett trójai nőkről, akiket az ellenség zsákmányként oszt szét maga között. Olvasóként nem is gondolnánk, mennyiféle sors létezik, s hogy egyazon háború hány és hányféle fájdalmat, veszteséget és borzalmat szül. Hisz vannak, akik a szemük láttára vesztenek el mindent, míg mások árulásra kényszerülnek, hogy megmentsék magukat és szeretteiket, de olyan is akad, aki idő előtt szembesül az elkerülhetetlen véggel, vagy épp borzasztó jóslátomások gyötrik, míg egyesek boldogan lovagolnak halálba, netán épp bőrrel megússzák, csak épp a kedvesük nem köszönti már őket soha többé. Ezek az egyszerű vagy éppen magasabb rangú nők bár porszemeknek tűnnek, mégis ugyanúgy a trójai háború részesei, mint Akhilleusz vagy Hektor, hiába vesztek neveik a történelem és az idő homályába, ott voltak, át- és megélték saját tragédiáikat.

Az Ezer hajó szívfájdítóan gyönyörű történet, méltán megérdemli az év könyve titulust. Szíve-lelke van, szinte hallani lehet a vér lüktetését, ami minden egyes elolvasott fejezettel egyre erőteljesebben pulzál. Szívből, őszintén és igazán ajánlom hát e könyvet, ha érdekelnek a női sorsok, és kíváncsiak vagytok arra, milyen is valójában egy háború - mert a háború nem csak fegyverek összecsapásáról és férfiak harcáról szól, annál jóval komplexebb. Ugyanakkor előre szólok: ez nem tündérmese. Véres, kegyetlen, igazi.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Kreúsza, Oinóné, Briszéisz, Khrüszéisz és még sokan mások
Kedvenc jelenet: majd' minden nő sorsában volt valami ilyen
Negatívum: Pénelopeia férjéről férjének írt levelei kissé erőltetettek voltak, bár értem, miért kellettek
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ebben a játékban az ókori görög történelemre és kultúrára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdés, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Hogy nevezik a három görög oszlopfőt?




Nézzetek be a többi állomásra is

06/05 Sorok között
06/08 Csak olvass! (extra állomás)
06/11 Olvasónapló
06/14 Könyv és más
06/17 Dreamworld
06/20 Utószó
06/24 Fanni's Library
06/26 Csak olvass!
06/29 Booktastic Boglinc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése