2022. július 22., péntek

Elena Armas - Spanyol szerelmi átverés


Elena Armas első regénye hatalmas sikert aratott a romantikus könyvek rajongóinak körében. A XXI. Század Kiadónak köszönhetően már magyarul is olvashatjuk ezt a humoros chick litet, ami világszerte meghódította a könyvmolyok szívét. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen blogturnénk során egy szerencsés olvasó megnyerheti a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!
 
 
Elena Armas: Spanyol szerelmi átverés
 
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635682164
Oldalszám: 462 oldal
Fordító: Horváth M. Zsanett

Fülszöveg:
Az esküvő Spanyolországban lesz. A pasi kiállhatatlan. Három napon át úgy kell tenned az összes rokon előtt, mintha szerelmes lennél belé.
Catalina Martín szingli, de nem akar egyedül menni a nővére esküvőjére. Korábban elejtett egy megjegyzést, hogy van valami amerikai pasija, és mostanra mindenki készpénznek veszi a dolgot a családban és az ismeretségi körben. A volt pasija – és annak jelenlegi menyasszonya – például alig várják, hogy megismerkedjenek Catalina jövendőbelijével.
Négy hete van, hogy találjon valakit, aki hajlandó átrepülni vele Európába, és végig úgy tesz, mintha együtt lennének. A New York–Spanyolország repülőút hosszú, és Catalina érdes modorú családját nem lesz könnyű átverni.
Színre lép Aaron Blackford – Catalina magas, jóképű, tenyérbemászó stílusú kollégája –, aki meglepő módon felajánlja, hogy beugrik a szerepbe. Catalina legszívesebben közölné, hogy nem kér belőle – életében nem látott még ilyen idegesítő, bicskanyitogató, kiállhatatlan alakot.
De kiszolgáltatott helyzetben van, az esküvő közeleg, és mégiscsak Aaron a legmegfelelőbb megoldás. Catalina lassanként rájön, a férfi talán nem is olyan szörnyű, mint amilyennek a munkahelyén elkönyvelte.

Saját véleményem:
Hosszas tépelődést követően sikerült felülnöm az Aaron Blackford nevet skandáló hype-vonatra. Ritkán fordul elő velem ilyesmi, de minthogy mindenhol vég nélküli áradozásba futottam, illetve a fülszöveg már korábban is megmozgatta a fantáziámat, végül csak beadtam a derekamat. Hisz ki vagyok én, hogy nemet mondjak egy üdítően könnyed, humorban és Aaron Blackfordban gazdag strandregényre?

"– Ha megbotlasz egy akadályban, és elesel, én is veled együtt esem. És együtt állunk talpra."

A történet főszereplője Catalina, egy húszas évei végét taposó, temperamentumos spanyol lány, aki múltbéli sérelmei miatt elhagyta szülőhazáját és meg sem állt New Yorkig, ahol gondos odafigyeléssel komoly karriert épített fel magának. Élete kiegyensúlyozott, élvezi a szabadságát, ám amikor kiderül, hogy nővére esküvőjén jelen lesz első és addigi egyetlen szerelme (aki nem elég, hogy a vőlegény bátyja, de annak idején még csúnyán el is bánt hősnőnkkel) újdonsült menyasszonyával, Lina azt füllenti, hogy ő is magával viszi az amerikai pasiját. A gond csak az, hogy nincs senkije.
A nem várt fordulatot viszont Aaron Blackford - a Lina által Robot uraságnak csúfolt kolléga - szolgáltatja, aki felajánlja, hogy elkíséri a lányt a spanyol esküvőre. Csakhogy Lina erről hallani sem akar, hisz ki nem állhatja a merev férfit, aki első találkozásukkor mélyen megbántotta. A lehetőségei azonban korlátozottak: vagy elfogadja ellensége segítségét és eltöltenek együtt három napot családja körében, vagy felvállalja az igazságot és hagyja, hogy újra megtörténjen az, ami évekkel korábban. 

A fülszöveget olvasva egy vicces, mediterrán limonádéra számítottam, sok-sok kalamajkával és gyönyörű tájakkal fűszerezve, de az az igazság, hogy nem ezt kaptam. Pontosabban nem teljesen. A történet két részre osztható, az első fele New Yorkban játszódik, a másik pedig többnyire Spanyolországban, amivel önmagában nem is lenne gond, de számomra az előbbi túl hosszúra nyúlt. 
A Spanyol szerelmi átverés Elena Armas első regénye, és ez érezhető is túlírtságában. Lina gondolatai, belső monológjai uralják a történetet, ami sok esetben inkább idegesítő, mintsem mókás, ráadásul túl sok a leírás is. Egy jó szerkesztő legalább a könyv harmadát kihúzta volna, valamint minimum huszadjára csökkenti Aaron kék szemének a megjelenítését és az ilyen-olyan jelzőkkel illetését. (Mi több, sajnos a hanyag magyar szöveggondozás és fordítás sem könnyíti meg a dolgot, minthogy rengeteg az elírás, a kihagyott vagy felcserélt szó, továbbá a páros érzékszervek többesszámú használata is olyasmi, amiről minden író, fordító, szerkesztő tudja, hogy itthon nem alkalmazzuk.)
A legfőbb gondot viszont Lina személyisége és a szerző tapasztalatlansága jelenti. Elena Armas érezhetően szeretett volna egy romkom filmet könyv formátumba konvertálni, s hogy mindezt elérje Linából spanyol Bridget Jonest csinált. Ez egyfelől jó, az olvasó könnyen talál vele azonosulási pontokat, másrészről viszont eljön az a pont, amikor túl töménnyé válhat a rengeteg belső monológ, narráció, túlgondolás, illetve önmaga által kreált probléma, ami kétszázhetven oldalon át zúdul az emberre anélkül, hogy a cselekményben lényegi haladás történne. 
Őszinte leszek, egy ponton odáig jutottam, hogy vagy feladom vagy átlapozom az oldalakat, annyira idegesített Lina korlátoltsága: adva van egy ultrahelyes, kissé merev pasi, aki épp csak neontáblát nem lógat a nyakába, azt hirdetve, mennyire odavan a lányért, az viszont állandóan bántja, lekezeli és fordítva állítja be a dolgokat.

Spanyolország viszont elhozza a várva várt áttörést, onnantól pontosan azzá válik a történet, amit várnánk tőle. A hősnő locsogása üdítő szeleburdisággá szelídül, s nagyszerűen belesimul az élénk, pezsgő, mediterrán kultúrába, nem mellesleg megfelelő hátteret biztosít az átverésnek induló kapcsolat valódivá tételéhez. Jó kis helyzetkomikumokat szül Lina és Aaron kamukapcsolata, ami hivatalosan a nagy, hangos és mindenhol jelenlévő családtagok figyelő tekintetének szól, ám szép lassan összemosódik az álom és a valóság. A páros között pedig olyan szintű kémia bontakozik ki, ami minden romantikus könyvmolyt olvadozásra késztet. Aaron Blackfordról nem is szólva, aki spontán öngyulladásra buzdítja az oldalakat és az olvasókat is.
Hihetetlenül szexi, forró, ugyanakkor végtelenül bájos és humoros a folytatás. Tökéletes nyári olvasmány.
Viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy Spanyolország inkább hangulatában, kultúrájában, ízeibein és habitusában van jelen, főként kimozdító szándékkal. Segít kiszakítani a főszereplő párost a megszokott környezetből, ahol folyamatosan marakodó kollegális viszonyban állnak egymással, és egy új élethelyzetben, kötöttségek nélkül, egymásra utalva, hétköznapi emberekként - vagy jelen esetben kamutársakként - kell boldogulniuk. S talán épp ez az, amitől nem csak Lina és Aaron, hanem maga a könyv is megváltozik, szerethetőbbé, gördülékenyebbé válik. 
Én például nagyon szerettem, hogy hazaérkezve Lina sebezhetőbb lett, tetszett az az érzelembeli utazás, amit ez az ingatagság okozott, és a megannyi felismerés, fejlődés, amire igenis szüksége volt. Akárcsak Aaronnak. De leginkább a duójukat szerettem, az ellenáló-hódító viszonyt, a perzselő, sóvárgó jeleneteket, amiket mind-mind egy elnyújtott előjátékként lehetne jellemzi.

Szóval mindent egybevetve egyáltalán nem bántam meg, hogy beadtam a derekamat és felültem a hype-vonatra. Nem tökéletes regény, az eleje vontatott, túlírt, ám a folytatás annál pezsdítőbb! Romantikus, szexi, vicces, csacska - tehát ideális strandkönyv. Csak arra vigyázzatok, hogy Aaron Blackford komoly függőséget és heves szívdobogást okoz.


Pontszám: 5/4 (a történet első fele 3 pont, a második 5)
Kedvenc szereplő: Aaron Blackford
Kedvenc jelenet: focis, első csók, licit
Negatívum: túlírtság, a kék szemek cunamija, fordítási furcsaságok, figyelmetlen korrektúra (?)
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során pár, a történetben jelentőséggel bíró szót emeltünk ki, amelyekből kihagytuk a magánhangzókat. A ti feladatotok kitalálni, hogy melyik szóra gondoltunk, ezt a szót pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


m_nk_t_rs_k




Nézzetek be a többi állomásra is

07/11 Fanni’s Library
07/13 Zakkant olvas
07/15 Csak olvass!
07/17 Pandalány olvas
07/19 Szaffi polca
07/21 Dreamworld
07/23 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése