2022. július 3., vasárnap

Alice Oseman - Heartstopper 2.


A nagysikerű Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című képregény folytatása szinte azonnal követte a nemrég kiadott első részt, hiszen a magyar közönség azonnal a szívébe fogadta Nick-et and Charlie-t. Bloggereink alig várták, hogy ismét elmerülhessenek Alice Oseman bájos, romantikus képregényében, hát tartsatok velük legújabb blogturnénkon!
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!
 
 
Alice Oseman: Heartstopper - Fülig beléd zúgtam 2.
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635972968
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Riesenberger Mónika

Fülszöveg:
Nick
Azért átjössz holnap?? :D
Mert lenne egy ötletem
Mit szólnál egy igazi randihoz?
Omg… hát PERSZE
Mit csináljunk? :)
Lehet meglepetés??
Omg oké! Nagyon izgulok alkjdfldsg

Saját véleményem:
Soha nem tartoztam a képregényrajongók táborába (néha-néha persze a kezembe akadt egy-kettő, amit elolvastam, szerettem, de ennyi), nem gondoltam volna, hogy bármelyik is felröppen a kedvenceim listájára. Idén viszont először jött a Lore Olympus, majd a Heartstopper, és valami átkattant bennem. Miután Nick és Charlie története épp a legrosszabb pillanatban ért véget az első kötetben, szinte falat kapartam a folytatásért, olyannyira, hogy bár nem olvasok angolul, itt mégis kivételt tettem, és belevágtam (Murphy, hogy ezzel párhuzamosan befutott hozzám a magyar verzió is).

"– Nem lenne gond, ha titokban tartanánk? Csak egy kis ideig… Én csak… szerintem még nem állok készen bármiként előbújni…
– Semmi baj, Nick. A lényeg, hogy mi megbeszéltük."

A srácok története ott folytatódik, ahol abbamaradt, vagyis az első csók utáni kínos és rosszul kezelt pillanatnál, aminek az lett az eredménye, hogy Charlie szomorúan hazament és mind a két srác magába zuhant. De a legtöbb tinirománccal ellentétben Alice Oseman hanyagolta a drámát, s meglehetősen emberi és cuki módon orvosolta, ami csak még tovább mélyítette az iránta való tiszteletemet és a fiúk iránti rajongásomat. A folytatás pedig még sokkal aranyosabbra, szívmelengetőbbre, őszintébbre és a szó legjobb értelmében vett hétköznapibbra sikeredett. És tulajdonképpen pont ebben rejlik a Heartstopper erőssége: az egyszerűségében. Abban, hogy annyira ártatlan, fiatalos, üde; hogy nem akar világot megváltani, hogy elfogad, miközben sem a szerelmet, sem az identitás keresést, sem semmi mást nem címkéz fel vagy tuszkol skatulyába. Nem az a lényeg, hogy Charlie és Nick fiúk, vagy hogy a coming out azért nehéz mert..., hanem maga a folyamat, valamint az érzelmi rész, amivel a világon mindenki azonosulni tud függetlenül az egyén szexuális irányultságától. Charliék a maguk ártatlan, bájos és hipercuki módján azt mutatják meg, hogy az egymás iránti szeretettel, elfogadással és támogatással mennyi minden érhető el. 
 
Kettejük kapcsolata tehát nagyon is aktuális témákat feszeget, miközben sorra veszi a tinilét napos- és árnyoldalát, mi több, totál hétköznapi módon kezeli. Őket olvasni felszabadultságot jelent: megszűnnek a korlátok, bélyegek, marad az ember - az ember, akit a lelke és nem pedig a neme, bőrszíne vagy bármi egyebe határoz meg. 
Az előzőhöz hasonlóan, ebben a kötetben is megjelenik az önkeresés, a saját magunk megismerése, elfogadása, miközben bepillantást nyerünk abba, milyen, ha a minket körbevevő közeg támogat, nem pedig megvet vagy kigúnyol. Tehát míg az első részben Nick barátai és az ő nézeteik kerültek előtérbe, addig itt most Charlie csapata jön, akik jóval nyitottabbak, elfogadóbbak és érzelmileg fejlettebbek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindannyian keblükre ölelik Nicket, mert nem feltétlenül, viszont általuk a szerzőnek lehetősége nyílik megmutatni, hogy egy igaz barát mi mindenre képes: például félt. De ugyanígy szó esik a szülői hozzáállásról, testvéri szeretetről vagy a párunk támogatásáról.  A srácok pedig eszméletlenül édesek, ártatlanok és tiszták.
Egyszerűen imádom a kapcsolatuk dinamikáját, őszinteségét, sutaságát. Hihetetlenül elemiek, emberiek és szerethetőek. Amit a legtöbb tiniregényben több száz oldalon keresztül hajszolnak a párok, az Nick és Charlie esetében ösztönösen működik, s emiatt nincs szükség felesleges drámára. Ők nyakatekert cselekmény nélkül is sóhajtozásra késztetik az olvasót. És ehhez még barokkos körmondatok, metaforák sem szükségeltetnek, elég néhány szó, tett vagy arckifejezés (ami egyszerűsége elenneére ugyancsak remekül működik), és megtörténik a csoda.
Charlie és Nick története tehát üdítően könnyed, friss és imádni való, de figyelem: súlyos függőséget okoz!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Charlie, Nick, Nick anyukája, Nellie
Kedvenc jelenet: esős, illetve Nick anyukájának reakciója a vallomásra
Negatívum: van egy szókapcsolat, ami magyarul elég... furán hat (karakteridegen)
Borító: 5/5
Sorozat: Heartstopper #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Az első rész kapcsán LMBTQ kötetek idézeteit kutattuk, ezúttal viszont fel kell ismernetek, hogy mely LMBTQ filmekből származó képek szerepelnek az egyes állomásokon! Jó keresgélést!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/15 Hagyjatok! Olvasok!
06/17 Booktastic Boglinc
06/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
06/21 Csak olvass!
06/23 Fanni's Library
06/25 Spirit Bliss Sárga könyves út - Sorozatról
06/27 Könyv és más
06/29 Utószó
07/01 Dreamworld - Idézetek
07/03 Dreamworld
07/05 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése