2022. július 4., hétfő

Matt Haig - Az egér, akit Mikának hívnak


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az egér, akit Mikának hívnak c. regénye, mely A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból ismert kisegér történetét meséli el. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Mika kalandokkal és új barátokkal teli életét, melyben a kis hősnek el kell gondolkodnia azon, vajon mit képes feláldozni a mennyei sajtért.
 
 
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634378945
Oldalszám: 200 oldal
Fordító: Rádai Andrea
Illusztrálta: Chris Mould

Fülszöveg:
A fiú, akit Karácsonynak hívnak szerzőjétől
Emlékszel Mikára, a kisegérre, aki Nikolasszal együtt indult útnak a Messzi Északra? Ha nem, sebaj, mert ez a könyv itt az ő nagy történetét meséli el. Csupa fontos dologról szól: a barátságról, a bátorságról, a különbözőség fontosságáról, önmagunk felvállalásáról.
Mika élete Koboldfalván tele van sajttal és finom illatokkal, de ami a legjobb, végre egérbarátra talált. Bátor Brittával nem mindenben értenek egyet, de mégiscsak hasonszőrű teremtmények. Amikor az egérlány belerángatja élete legőrültebb kalandjába, Mikának el kell gondolkodnia azon, hogy mit képes feláldozni a mennyei Urga-burga sajtért…
A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

Saját véleményem:
Három év telt el úgy, hogy nem érkezett újabb karácsonyi Matt Haig kötet, ami végtelen szomorúsággal töltött el, hisz Nikolas, Igazmondó Glimpi és a többiek nélkül legalább annyira nincs karácsony, mint Kevin nélkül. Úgyhogy amikor megláttam, hogy érkezik Az egér, akit Mikának hívnak, majd kiugrottam a bőrömből, még az sem érdekelt, hogy odakint éppen ötven fok tombol - szerencsére a kötetben sincs ünnep, száznyolcvannyolc nap van szentestéig.

"Tehát az a tanulság, kedves kis egérbarátom, hogy ez az egész nem arról szól, hogy mi történik veled. Hanem arról, hogy hogyan állsz ahhoz, ami veled történik."

A főszerep ezúttal Mikáé, azé a kisegéré, akit Nikolas korábban megmentett, majd legjobb barátjává fogadott, ekképp maga a történet is a korai években játszódik. Már csak azért is, mert az egerek nem kimondottan hosszú életűek... hacsak egy kobold(gyerek) nem végez rajtuk véletlenül óhajsóhajtást. Márpedig Mikával ez történik. Miután lepottyan Villám hátáról, s háztetőkön legurulva földet ér, a kisegér teste annyira összeroncsolódik, hogy csak a szerencsés véletlennek köszönhetően éli túl a zuhanást. Ám állatokon nem szokás ilyen varázslatokat végrehajtani - ahogy arra Topó apó is felhívja a figyelmet -, mivel súlyos következményekkel járhatnak: az óhajsóhajtás olyan tulajdonságokat hoz ki az alanyból, amik korábban benne lappangtak, s lehet ez ürülékevésre való hajlam vagy valami annál sokkal nagyobb horderejű is. Mika tehát bár életben marad, még inkább kirekesztetté válik: nem kobold, nem ember, nem Glimpi, és ahogy újdonsült - ráadásul egyetlen - egérbarátja rámutat, nem is egér. Mindenhonnan kilóg egy kicsit, ami a múltban is így volt, a varázslat miatt pedig végképp. 

Egy olyan kisegér szívszorító története ez, aki születése pillanatától kezdve a perifériára szorul, s sehogy sem leli a helyét a világban, sőt azt sem tudja, ki vagy mi is ő igazán. Mika önkeresése hosszú, tanulságos eseményeken át vezet, szó esik benne megfelelési kényszerről, idomulásról, ballépésekről és bátorságról. Matt Haig mindezt a maga mókás, ugyanakkor szívszorító módján mutatja be, s állítja tanulságul (kis)olvasójának. Mikának magának kell kitapasztalnia azt, hogy a barátság és a valahova/valakihez tartozás nem egyenlő a megalkuvással vagy épp önmaguk elnyomásával, hogy nem jó, ha úgy szerzünk barátokat, hogy közben megváltozunk és olyanná válunk, amilyenek nem is vagyunk. Az óhajsóhajtás révén Mika hatalmas varázserőre tesz szert, és csak rajta áll, miként használja: segít, netán árt vele.
Mika személyében egy kedves, szeretetéhes, jóindulatú karaktert ismerhetünk meg, aki vágyik mások szeretetére és figyelmére, aki szeretne tartozni valahová, miközben kétségek mardossák. S miközben régi barátait bedarálja a hétköznapok mókuskereke, megjelenik mellette egy új társ, vagy ha úgy tetszik, hamis barát, aki az érzelmeket kihasználva manipulálja kis hősünket, miközben olyan kalandra csábítja, ami sorsdöntő lehet. Bátor Britta és Mika együtt vágnak neki, hogy megszerezzék a trollok híres urga-burga sajtját, a kérdés csak az, hogy a pillanatnyi élvezet és a hamis barát elismerés megéri-e az árat... 

Nekem nagyon tetszett, hogy Maitt Haig egy ennyire érzékeny, mégis nagyon sokakat érintő kérdéskörre fókuszált, hisz gyerekkönyvek esetében inkább a barátság és összetartás, megbocsátás intézményét szokták erősíteni a szerzők, elfeledkezve a romboló és ártó kapcsolatokról, amik rossz hatással bírnak az egyénre, hovatovább nagyobb fájdalmat tudnak okozni bármi másnál. Mi több a szerző gyerekbarát példákon keresztül erősíti az egészséges önképet, önbizalmat ad, és rávilágít arra, hogy a legfélelmetesebbnek tűnő dolgokkal is szembe kell nézni ahhoz, hogy nyerhessünk, és hogy azok, akik igazán szeretnek minket, mindig ott lesznek a háttérben (Mika esetében az Igazmondó Glimpi, Nikolas és a többi kobold).
A sorozat többi kötetéhez hasonlóan tehát Az egér, akit Mikának hívnak is roppant tanulságos, megható tanmese, ami nem mellőzi a humort se. Matt Haig gyönyörű sorai, gondolatai és történetei pedig kortalanok, így a legkisebbtől a legnagyobbik mindenki nyugodtan olvashatja - garantáltan javára válik majd. Ha egészen messzire akarnék menni, azt mondanám, Matt Haig ezen történeteinek az iskolai tananyagok közt lenne a helyük.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Mika, Igazmondó Glimpi
Kedvenc jelenet: amikor Mika kiáll Dörr elé
Negatívum: Bátor Britta manipulatív érzelmizsarolásai
Borító: 5/5
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak univerzum, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a Mikához hasonló kisegereké a főszerep. Minden állomáson elcsíphettek egy híres mesefilmes egeret, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevét, majd beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

07/04 Dreamworld
07/05 Csak olvass!
07/06 Könyv és más
07/07 Olvasónapló
07/08 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése