2023. június 1., csütörtök

Shannon Mayer & Kelly St. Clare - Szirmok és jég koronája

 
Shannon Mayer & Kelly St. Clare: Szirmok és jég koronája
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635705641
Oldalszám: 394 oldal
Fordító: Szilágyi Zsófi

Fülszöveg:
A sorsom elválaszt attól, akit szeretek…
Irtózattal tölt el a felismerés, hogy az én vállamat nyomja két világ sorsa anyám végső áldozata után. A tündérudvarok királynője lettem. Reménytelen küzdelmet kell vívnom.
Rubezahl sokkal hamarabb visszatért, mint én azt lehetségesnek gondoltam. Nem állok még készen. Nem győzhetek. Ráadásul elvett valamit, ami nélkül nem élhetek.
Eldőlt, hol lesz a végső csata, ahol a két sereg összecsap egymással. A régi mágia is felemelkedik, és megköveteli magának mindazt, ami jár neki.
Nincs más választásom, mint rohanvást összerakni a mozaikdarabkákat, hogy megmentsem a férfit, akit szeretek, és a tündér és ember barátaimat, akik még az életemnél is fontosabbak.
Két világ. Egy kiválasztott. Vajon mi lesz a végkimenetel?
A New York Times és a USA Today bestsellerszerző-párosa, Kelly St. Clare és Shannon Mayer trilógiájának befejező kötete az eddigieknél is több izgalmat és vágyódást ígér. „Szerelemben és háborúban mindent szabad.”

Saját véleményem:
Harmadik- egyben befejező kötetéhez érkezett a Méz és jég trilógia, melyben a mindent eldöntő összecsapásé a főszerep. Kalliknak immár a tündérudvarok királynőjeként kell helyt állnia, szem előtt tartva népe érdekeit, miközben szerelme bajba kerül.

"Van úgy, hogy mindent fel kell adnunk, azért, hogy a miénk lehessen."

A történet néhány nap eltéréssel ugyanott folytatódik, ahol a második rész véget ért: Kallik, minden tündérek királynőjeként felel a Fény- és Árnyudvarbeliekért. Interjúkat ad az embereknek, politikai megbeszéléseket folytat, s próbál felkészülni Rubezahl visszatérésére, míg szerelmével egyre távolabb sodródnak egymástól. Csakhogy Ruby hamarabb megjelenik, mint azt bárki remélni merte volna, agymosott seregével készek a végső ütközetre, ráadásul sikerül túszul ejteniük Lant is. Kalliknak napjai maradnak arra, hogy uralkodói hidegvérrel felkészítse seregét, kieszeljen egy jó stratégiát, s kitalálja, miként juttatja el katonáit a végső csata helyszínére, a vad és veszedelmes Hegyaljára. 
Vér, halál, mágia, jóslatok, árulás, szerelem és küzdelem. A Szirmok és jég koronája pergő ütemű, s fordulatokban gazdag lezárása a trilógiának. Elődeihez hasonlóan magával sodorja az olvasót, és egészen addig nem ereszti, míg az az utolsó szóhoz nem ér. Nem tökéletes, bőven akadnak benne furcsaságok, mégis van benne valami megkapó, ami miatt könnyebb szemet hunyni e tökéletlenségek felett. 
Persze hazudnék, ha azt mondanám, bizonyos részeknél nem húztam fel a szemöldökömet vagy pislogtam lesokkolva, leginkább mégis a szerzőpáros kapkodását sérelmeztem. Már a korábbi részeknél is érezhető volt, hogy túl sok történést szeretnének egy viszonylag rövid terjedelembe belezsúfolni, ez pedig mostanra csúcsosodott ki igazán. Kallik királynővé válása, az ezzel kapcsolatos teendői és az ezt megsínylő párkapcsolata, valamint a végső ütközet túl soknak bizonyult egyszerre, s így az eredmény egy kissé kifejtetlen, kapkodós-pattogós végjáték lett. Normál esetben emiatt valószínűleg kiakadnék, itt azonban annyira jó lendülete és ereje volt a sztorinak, hogy szó szerint magával húzott és nem engedett bosszankodni. Eszméletlenül addiktív, de én épp ezt szeretem benne. Mert hát valljuk be, van az a helyzet, amikor a könyv és olvasó közti kémia felülírja az észérveket. Nos, ez épp ilyen. 

Az utolsó részben egyébként Kallik minden korábbinál nagyobb kihívással szembesül: fel kell nőnie a rá kiszabott feladathoz - vagy ha úgy tetszik, sorshoz. Ám ez csak akkor sikerülhet, ha először önmagához nő fel, s megtanul átlépni önnön korlátain. A feladat nem könnyű, hisz amellett, hogy Ruby fenyegeti, az emberek és tündérek diplomáciai viszonya is vékony jégen táncol, arról nem beszélve, hogy az elmúlt kötetek során ingadozó státusza is jócskán bekavar uralkodói mivoltába. 
Ebben a részben végigkövethetjük, hogy az árvából előbb királygyilkossá, majd királynővé vedlett lány miként próbálja megszilárdítani hatalmát, szembenézni a népét fenyegető óriással, illetve meghozni élete legnehezebb döntéseit. Ám mint mindennek, a sikernek is ára van. Vajon Kallik mit lenne képes feláldozni ezért? És lehet-e jövőjük Lannel, vagy szerelmük csak halállal végződhet? Egyáltalán, egy királynőnek jogában áll népe és diplomáciai partnerei elé helyezni bármi mást? 

Drámai, fordulatos és egy picit döcögő lezárása ez egy igazán különleges trilógiának, ami tökéletlensége ellenére is mélyen belopta magát a szívembe. Szerettem a szabadszájúságát, azt, hogy ki mert szakadni a zsáner sajátosságaiból, hogy fanyar humorával egyszerre csalt mosolyt az arcomra, fordulataival sokkolt, s hogy minden egyes sorával elsodort. 
Amennyiben tehát szeretitek a tündéres, kalandos, izgalmas és romantikával is átitatott, szórakoztató, helyenként szeleburdi, máskor vérkomoly fantasyket, akkor adjatok neki egy esélyt. Nem fogjátok megbánni. 


Pontszám: 5/3,75
Kedvenc szereplő: Kallik, Lan, szárazföldi kelpie
Kedvenc jelenet: spoileres lenne
Negatívum: itt-ott összecsapott
Borító: 5/5
Sorozat: Méz és jég #3
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése