2023. június 25., vasárnap

Marissa Meyer - Cursed


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az Aranyfonó duológia befejező kötete, Cursed - Átkozottak címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serila, Arany és a Lidérckirály történetének folytatását, melyből kiderül, hogy vajon a szerelem képes-e felülkerekedni a bosszúvágyon és az átkokon.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!
 
 
Marissa Meyer: Cursed - Átkozottak
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633994788
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Az ​adalheidi kastélyban nagy a felfordulás.
Serilda és Arany képtelen megtörni az őket Adalheid kísértetjárta kastélyához kötő átkot. Örökre csapdába estek. A végtelen hold éjszakáján a Lidérckirály el akarja kapni a hét isten egyikét, hogy visszahozza a szerelmét, Perchtát, akit korábban száműztek az alvilágba.
De hamar világossá válik, hogy a Lidérckirály bosszúvágyát nem csillapíthatja egyetlen kívánság, és a valódi céljai végzetes hatással lehetnek a halandók világára.
Serilda és Arany mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a király végrehajtsa a tervét. Közben próbálják kideríteni, mi Arany valódi neve, és igyekeznek felszabadítani a sötét szerzeteket szolgáló szellemeket is. Úgy tűnik, egyedül a szerelmük erejére számíthatnak, miközben a gonoszok csatarendbe állnak…
„Nem igaz, suttogta volna legszívesebben. Előre akart hajolni, a fiú halántékához nyomni az arcát. A falhoz préselni, hozzásimulni. Nem lettem az övé. Sosem leszek az övé.”
A bestsellerszerző Marissa Meyer kísérteties, tündérmese ihlette Gilded – Aranyfonó duológiájának izgalmas záróakkordja, mely a régi és az új rajongókat egyaránt magával ragadja.
Hagyd, hogy elvarázsoljon!

Saját véleményem:
Minden kétséget kizáróan az idei év egyik legkülönlegesebb olvasmánya volt számomra a Gilded; különleges atmoszférájával azonnal megnyert magának. Alig vártam, hogy kezemben tarthassam a folytatást. 
Szerencsére a kiadó rekordsebességgel hozta el nekünk a duológia izgalmakban bővelkedő zárókötetét, melyben hőseink minden korábbinál nagyobb próbatétellel találják szemben magukat.


"- (...) De nincs sors. Nincs végzet. Csak a titkaink vannak, amiket vagy megosztunk, vagy elleplezünk. A saját döntéseink és a félelmek, amelyek megakadályoznak a döntésben."

A történet ott folytatódik, ahol az előző véget ért. Serilda a Lidérckirály menyasszonyaként a kastély lakójává válik, az ideje pedig vészesen fogy. A lánynak mielőbb válaszokat és megoldást kell találnia sürgető problémájára, különben elveszít mindent, ami kedves a szívének. Csakhogy a feladat nem egyszerű... Vajon Serilda képes lesz-e felnőni ellenségéhez, megtörni az átkot, s közben megóvni mindazokat, akiket legjobban szeret, vagy elveszít mindent és mindenkit? 
Nos, a választ nem árulhatom el, de azt igen, hogy a folytatás/lezárás még sötétebb, kegyetlenebb és szövevényesebb, mint az első rész. Nem hibátlan, van néhány üres járat benne, kicsit lassan is indul be a sztori, ám amint ez megtörténik, nincs megállás. Marissa Meyer pedig gondoskodott arról, hogy a némileg eseménytelenebb felvezetés se legyen unalmas: az ifjú ara és férje elég kemény (szó)csatározásba kezd. 
Nem tudom hogy a döbbenetem volt nagyobb Serilda bátor odaszólásai olvasatán, vagy a vigyor az arcomon. Hihetetlenül bírtam a lány és a Lidérckirály között kibontakozó kapcsolatot, ami nem mellesleg lehetőséget biztosított arra, hogy jobban megismerjük a főgonoszt. A céljait, múltját, önmagát. S ugyanez érvényesült a birodalom-, illetve annak lakói esetében is, ugyanis azzal, hogy Serilda a kastély lakójává avanzsált, mi, olvasók is sokkal komplexebb képet kaptunk magáról a királyról, illetve annak udvartartásáról. Arany esetében pedig egy elszántabb, maszkulinabb, karaktert ismerhettünk meg - már csak a saját küzdelmei miatt is. 

A folytatás tehát rengeteg izgalmat, csavart, drámát, némi romantikát és humort, na meg érdekfeszítő új szereplőket tartogat. Átkokról és istenekről nem is beszélve! És akkor még nem ejtettem szót a szerző által teremtett, végtelenül sötét és komor atmoszféráról, ami annyira zsigerien rossz, hogy már jó. Legalábbis hangulatfokozás szempontjából mindenképp. Rengeteget hozzáad az olvasásélményhez, emellett remekül idomul a népmesei alaphoz is, magában hordozva az eredeti Grimm mesék bizarrságát. 

A Cursedben, ahogy a cím is jelzi, az átok kerül központi szerepbe. A Lidérckirály vissza akarja szerezni egykori szerelmét, Perchtát, terve azonban olyan súlyos árat követel, amit Serildáék nem engedhetnek meg. A molnár lányának felül kell kerekednie korlátain, s egyszerű valójában szembeszállni olyan hatalmasságokkal, mint a Lidérckirály vagy Perchta. De vajon képes lesz erre? Meg tudja akadályozni a gonoszok terveit? Megmenteni önmagát és szeretteit? És mi lesz Arannyal? Egyáltalán ki ő? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresik hőseink a választ. 
Ha szerettétek az első részt, semmiképp se hagyjátok ki a folytatást! Ha pedig még nem olvastátok, de bírjátok a dark, velejéig romlott, autentikus retellingeket, akkor szívből ajánlom. Egy végtelenül különleges duológiáról van szó. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Serilda, Arany Lidérckirály
Kedvenc jelenet: a király és Serilda csörtéi
Negatívum: kicsit lassú felvezető 
Borító: 5/5
Sorozat: Aranyfonó #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során olyan népmese-adaptációkat keresünk, amik itthon a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában is megtalálhatóak. Minden állomáson láthattok egy borító részletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi a könyv címe - angol és magyar címet is elfogadunk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/05 Dreamworld - Idézetek
06/06 Csak olvass! - Fanartok
06/08 Csak olvass!
06/10 Kelly és Lupi olvas - Interjúfordítás
06/12 Readinspo
06/14 Sorok Között
06/16 Kelly és Lupi olvas
06/24 Dreamworld
06/25 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése