2024. szeptember 24., kedd

Monica McCarty - A Szellem


Tizenkettedik, egyben utolsó részéhez érkezett Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozata. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és megtudhatjátok ők hogyan látják ennek a monumentális sorozatnak a befejező történetét, továbbá versenybe szállhattok a Kiadó által felajánlott nyereménykönyvért.
 
 
Monica McCarty: A Szellem
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634528906
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Szigeti Judit

Fülszöveg:
Joan ​Comyn azon a napon esküdött fel a skót királyra, Robert the Bruce-ra, amikor szemtanúja lett, ahogy Anglia barbár uralkodója megkínozza az édesanyját. A titokzatos szépség szellemként jár-kel az angol nemesek között, és eléri, hogy akaratlanul is felfedjék előtte a titkaikat, amelyeket aztán továbbad a skótoknak.
Alex Seton egykor ugyancsak Bruce oldalán állt, ám most már az angolok mellett harcol. A férfi eltökélte, hogy leleplezi a Szellemként ismert skót kémet, Anglia legkeresettebb árulóját. Bár Joan tudja, hogy el kell kerülnie a jóképű harcost, különben a lelepleződést kockáztatja, a férfi lovagiassága mégis mélyen megérinti. Amikor Sir Alex gyanúja egyre nyilvánvalóbbá válik, Joan rájön: mindent meg kell tennie, hogy meggyőzze, csatlakozzon ismét a felföldi gárdához. Ahogy azonban egyre közeledik a háború végső csatája, vajon Alex a szerelmet vagy a becsületet választja majd?

Saját véleményem:
A sorozat rajongói immár tizenkettedik - egyben utolsó - alkalommal mélyedhetnek el A Felföld rettegett fiai sorozatban, hogy Robert the Bruce híres elit katonái által megismerjék a történelem e viszályokban gazdag korszakát, mely a fegyverek csattogása ellenére sem mentes gyengéd érzelmektől. Ezúttal pedig Joan Comyn, a Szellem válik főszereplővé egy olyan, ellenségekből szeretők típusú történetben, melyet az új olvasók épp úgy élvezhetnek és érthetnek, mint a régiek.

" – Ebben a háborúban sokan váltottak már oldalt. Aligha szokatlan jelenség – tért ki a válasz elől.
– De ők nem te vagy.
– Ezt hogy érted?
– Te a becsületért és a tisztességért élsz és lélegzel."


Robert the Bruce Anglia elleni, a skót trónért folytatott háborúja kritikus ponthoz érkezett, ahol nem kevesebb, mint egy nemzet szabadsága forog kockán. Miközben az angolok arra készülnek, hogy lerohanják Skóciát, Robertnek döntést kell hoznia: elérkezettnek látja-e a pillanatot arra, hogy nyíltan kilépjen a csatatérre, vagy sem.
Miközben a seregek gyülekeznek és felkészülnek minden idők legnagyobb összecsapására, Bruce ismételten a titkos, elit harcosaira támaszkodik - régiekre és meglévőkre egyaránt. Ebben a történetben pedig mindkettőből akad egy. 
Hihetetlen, hogy néhány évvel ezelőtt a sorozat negyedik kötete, A Vipera volt az első történelmi romantikus olvasmányom, ami mindamellett, hogy egy új kedvenccé váló zsánert ismertetett meg velem, megannyi új történetet, szerzőt is adott számomra, most pedig itt állok a sorozat utolsó kötetével a kezemben, melynek női főszereplője nem csupán titkos harcosként kapcsolódik a sorozathoz, hanem családilag is. Szellem, vagyis Joan ugyanis annak a ketrecbe zárt, falon kilógatott, majd a Vipera által megmentett nőnek a lánya, akit a negyedik részben megismerhettünk. 
Isabella fogsága ugyanakkor nem csak a múlt, hanem a jelen miatt is fontos, mivel a gyermek Joant annyira szíven ütik a történtek, apja s a király kegyetlen tette, hogy elhatározza,  Bruce oldalára áll. Az eltelt évek alatt mostohaapja segítségével tökéletes kémmé fejlődik, olyanná, aki a fegyverek mellett női bájait sem rest bevetni a szent cél érdekében. Joan pontosan tudja, miként jusson információk, hogyan csavarja el a férfiak fejét és bírja szóra őket. Csakhogy Alex Setonnal, a talpig becsületes, angolokhoz átálló lovaggal, és annak abbéli terveivel, hogy leleplezze a Szellemet, nem számol. Márpedig kellene. Annál is inkább, minthogy Alex és Joan között izzik a levegő, és sem számukra, sem az olvasó számára nem kérdés, hogy mi lesz a dolog vége. Az egyetlen bökkenőt a szív és becsület harca jelenti, ugyanis míg Joan Bruce-hoz hű, addig a békepárti Alex már maga mögött hagyta a skótokat, s az angolok közé állt. De vajon mi történik akkor, ha két látszólag ellentétes oldalon álló, ámde sehova sem tartozó ember sorsa összefonódik? És vajon miként végződik a skótok és angolok viszálya?
A választ természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy a szerző egy méltó, szenvedélyben és izgalomban gazdag befejezéssel búcsúzik a sorozattól. 

A Szellem egy igazán lebilincselő, pergő ütemű, érzelmekben bővelkedő romantikus, olyan, ami nem feledkezik meg történelmi gyökereiről sem. Engem teljesen levett a lábamról, alig bírtam letenni, szinte faltam a sorokat. Bátran ajánlom a sorozat rajongóinak, de azok is nyugodtan belevághatnak, akik nem ismerik az előzményeket.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Joan, Alex
Kedvenc jelenet:
Negatívum: -
Borító: 5/3
Sorozat: A Felföld rettegett fiai #12
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A regénysorozat mindegyik főszereplője álnevet visel a különleges alakulaton belül. Például Joan Comyn a Szellem. A turné minden állomásán egy-egy főszereplő nevét találjátok, a ti feladatotok pedig az, hogy az illetőhöz tartozó álnevet beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Eoin MacLean




Nézzetek be a többi állomásra is

09/20 Betonka szerint a világ…
09/22 Kelly és Lupi olvas
09/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése