2014. április 11., péntek

Niall Leonard - Zúzógép



A Maxim Könyvkiadó igazi meglepetést jelentet meg a Könyvfesztiválra! A Zúzógép egy izgalmas nyomozásba kalauzol, ahol a főhősnek a saját becsületét kell igazolnia. Végre egy történet, amit a srácok imádni fognak! 
Sok érdekességet megtudhatsz a könyvről, ha követed a turné állomásait, valamint 3 példányt is kisorsolunk a kiadó jóvoltából.


Niall Leonard - Zúzógép

Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 280 oldal
ISBN: 9789632612911
Fordító:

Fülszöveg:
A nap, amikor Finn Maguire felfedezi az apja holttestét, addigi sivár élete a feje tetejére áll. A gyilkosság első számú gyanúsítottjaként Finnnek versenyt kell futnia az idővel, hogy tisztázza magát és kiderítse, ki gyűlölte az apját annyira, hogy megölje. Miközben felforgatja a brutális és mocskos londoni alvilágot a keresett válaszokért, Finnek egyre több sötét családi titokkal és veszéllyel kell szembenéznie. Meg kell tanulnia, hogy azoktól az emberektől számíthat a legnagyobb pofonokra, akikben leginkább megbízott…

Saját véleményem:
A 17 éves Finn Maguire, az évek óta munkanélküli (színész) mostohaapjával él kettesben. Mióta édesanyja elhagyta őket, Finn élete elzüllött. Kirúgták az iskolából, kábítószert árult, megjárta a javítót, végül pedig kikötött ...........
Egy átlagosnak tűnő napon Finn éppen a munkából igyekszik haza, ám a látványra, ami otthon fogadja, nem készült fel. Apját ugyanis vérbe fagyva találja.
A rendőrségen számtalanszor elismételtetik vele a vallomását, mivel az egyik zsaru meggyőződése, hogy Finn maga a tettes, lévén, hogy nem úgy reagált, mint az ilyen helyzetben lévők többsége. Nem sírt, nem borult ki, mindvégig higgadt és közömbös maradt.
Miután hazaengedik, Finn a fejébe veszi, hogy megtalálja a férfi igazi gyilkosát. Hamar rájön, hogy a forgatókönyv, melyen apja dolgozott, egy helyi gengszter életéről szól, és szent meggyőződése, hogy a Góré és az emberei voltak a tettesek, mivel az apja túl sokat kutakodott utánuk. Elhatározza hát, hogy beépül közéjük.

Niall Leonard története egy rendkívül izgalmas, érdekfeszítő, fordulatokkal teli, YA krimi, melyben soha nem tudhatjuk, ki az ellenség, és ki a barát. Mindig tartogat számunkra meglepetéseket. Ám mint minden könyvnek, úgy ennek is vannak kisebb hibái.
Olvasás közben végig azt éreztem, hogy az író szerette volna az olvasóval és magával a karakterrel is elhitetni, hogy buta. Nemegyszer elmondta, hogy a srác kibukott a suliból, ráadásul teljesen analfabéta, mert diszlexiás. Holott a tetteivel éppen az ellenkezőjét bizonyította. Finn egy értelmes, okos srác. Aki olyanokat tud, hogy milyen kémiai anyagok képződnek a testben futás közben, vagy ránézésre simán megállapítja,  milyen fajtájú rózsáról van szó, az biztos, hogy nem lehet hülye. Arról nem is beszélve, hogy a diszlexia miatt nem lesz valaki kevésbé értékes.
Ezenkívül még egy aprócska problémám volt a regénnyel, mégpedig az a folyamat, ahogyan Finn megismerkedett a Góréval. Kétlem, hogy az internetem csak úgy rá lehetne keresni a helyi maffiafőnök lakcímére, valamint olyan egyszerűen bejutni a rezidenciájára, ahogyan azt Finn tette.
Persze a fentebb említett momentumokon könnyen át lehet lendülni, és olvasás közben abszolút nem zavaróak. Sőt szinte fel sem tűnnek, csak miután befejeztük, és leülepedtek az olvasottak. Ami viszont szerintem zseniális volt, az a nyelvezete.
Mindig érdekes pasiszemszögből játszódó történetet olvasni, hisz ők annyira másképpen látnak bizonyos dolgokat, mint mi nők. Számukra egészen más dolgok hangsúlyosak. Nem akadnak fent apróságokon, nem vacakolnak sokat az érzelmekkel. A lényegre fókuszálnak. Niall Leonardnak pedig sikerült mindezt az egyszerű leírással, minden körítés, hasonlat és sallang mentesen, a maga nyers valójában tálalni.
Ami a cselekményt illeti, eleinte nyugisabb. Megismerjük a szereplőket, a kialakult helyzetet, és megtudjuk a nyomozáshoz szükséges alapvető adatokat. Ezzel szemben a második felében felpörögnek az események. Akció, akció hátán, megspékelve megdöbbentő fordulatok láncolatával.
De nem lenne teljes a könyv, ha egy egészen picike romantika, vagy jelen esetben inkább szenvedély, ne került volna bele. Ne sóvárgó szerelemre gondoljatok, ez annál jóval elemibb. Mivel sem Zoe, sem Finn nem mondható szentéletű kamasznak, ezért esetükben a testiség hangsúlyosabb. Azt azért megjegyezném, hogy ne féljetek, Niall nem a feleségétől vett ebben példát.
Karakterek tekintetében Finn a legszerethetőbb. Mint már említettem, rendkívül okos, intelligens srác. Talpraesett, céltudatos. A végletekig kitart az elhatározásai, tervei mellett, nem hagyja magát elnyomni. Emellett pedig abszolút érezhető rajta, hogy egy fiatal, 17 éves srácról van szó, mind mentalitásban, mind beszédstílusban.
Zoe viszont egészen más tészta. Az ő háttere is nagyon érdekes - erről viszont nem mondanék többet -, mégsem tudtam sajnálni. Abszolút nem lopta be magát a szívembe. Nem lett kedvenc és nem szorítottam érte. Bármennyire is furán fog hangzani, nála sokkal jobban szerettem a Górét. Ő olyan volt, mint ahogyan egy maffiafőnököt elképzelnénk. Na jó, talán nem pont olyan, de hasonló.

A Zúzógép tipikusan az a könyv, amit a pasik is egészen nyugodtan kézbe vehetnek, mert élvezni fogják. A maffia emberei nem finomkodnak a módszereket illetően. Rengeteg eszközt bevetnek, ha úgy hozza a sors. Golyók repkednek, autók törnek össze, miközben néhány vércsepp is kifolyik. És ami még ennél is jobb, a történet legvégéig homály fedi a valódi gyilkost, és annak szándékát. Ez pedig akárhogyan is nézzük, jelentős szempont, mivel így mi magunk is végigizgulhatjuk, falva a lapokat, hogy végre rájöjjünk a tettes kilétére.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Finn
Kedvenc jelenet: az utolsó éttermi rész
Negatívum: Zoe
Borító: 5/5
Rendeld meg, ha tetszett: A Maxim kiadó akciója keretében, most akciósan megrendelheted. Katt ide!



 Trailer






Nyereményjáték


Nincs más dolgod, mint összegyűjteni a turné állomásairól a kiemelt betűket és összerakni belőlük főszereplőnk, Finn munkahelyének nevét. 
Csak magyarországi postacímmel rendelkezők vehetnek részt a játékban. Sok szerencsét!



Nézzetek be a többi állomásra

04/11 Dreamworld - Trailer
04/17 Bibliotheca Fummie - Londonról
04/19 CBooks - Az íróról
04/21 Napi falat
04/23 Kelly & Lupi olvas - Dreamcast

10 megjegyzés:

  1. Nem lehet beírni Finn munkahelyének a nevét :/

    VálaszTörlés
  2. Nem látok kiemelt betűt. :) Csak én vagyok így vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig ott van. Ha elolvasod a bejegyzést, akkor egészen biztosan megtalálod. :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Ott van. Lehet, hogy picit elbújt, de ha elolvasod a bejegyzést, tuti, hogy megtalálod. :)

      Törlés
  4. Háromszor végigolvastam, de nem találom :DDD

    VálaszTörlés
  5. Naponta átolvastam és VÉGRE megvan a betű :)

    VálaszTörlés