2015. április 16., csütörtök

Cecelia Ahern - Amikor megismertelek



Az élet néha váratlan fordulatot vesz, és olyasmivel kell szembenéznünk, amire a legvadabb álmaimban sem gondoltunk volna.
Pont ilyen meglepetések érik az Amikor megismertelek főszereplőjét, Jasmine-t. De hogy pontosan mi is történik vele, azt megtudhatjátok blogturnékból. Április 10-től öt állomáson keresztül foglalkozunk a könyvvel, és ha ügyesek vagytok, akár meg is nyerhetitek!


Cecelia Ahern: Amikor megismertelek

Kiadó: Athenaeum
ISBN: 9789632934099
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Szieberth Ádám

Fülszöveg:
Jasmine két dologhoz ért: profi üzletasszony és odaadó testvér. Ám amikor váratlanul elveszíti a munkáját, törékeny nővére pedig kezdi önállóan bontogatni a szárnyait, rá kell ébrednie, hogy nem tudja, merre halad az élete.
Álmatlan éjszakáin az ablakból figyeli a szomszéd sztár-DJ és családapa részeg randalírozását: Matt is munkanélkülivé vált, amikor a talkshow-jában egy szilveszteri pajzán tréfa nem úgy sült el, ahogy tervezte.
Jasmine-nek minden oka megvan rá, hogy utálja Mattet, és úgy tűnik, az érzés kölcsönös, a két ember útjai azonban visszavonhatatlanul keresztezték egymást. Az évszakok múlásával pedig nem csak a kertészkedésbe temetkező Jasmine udvara lesz egyre pompázatosabb: egy valószerűtlen barátság és egy bimbózó szerelem is bekopogtat hősnőnk ajtaján.
Cecelia Ahern legújabb története elgondolkodtató, bájos és felemelő, megnevettet és könnyekre fakaszt, és legfőképp emlékeztet minket arra, hogy az életet élni érdemes.

Saját véleményem:
Cecelia Ahern nevével a PS. I Love You (Utóirat: Szeretlek!) film kapcsán találkoztam először. Aztán úgy hozta a sors, hogy Hollyék története fontos szerepet kapott az életemben, ami sok más mellett azt is jelentette, hogy elkezdett ténylegesen foglalkoztatni az írónő munkássága. 
Azt a regényt sajnos akkoriban nem sikerült beszereznem, így elsőként a novellás kötetével ismerkedtem meg - ami elég vegyes élmény volt -, és azt követte az Amikor megismertelek, mely szerencsére óriási pozitív meglepetést jelentett.

A történet viszonylag lassan indul be. Kezdetben megismerkedünk Jasmine-nal, a harmincas évei elején járó, sikeres üzletasszonnyal, aki váratlanul elveszti munkáját, ám szerződése miatt, 1 éves kertész szabadságra kényszerül, melynek ideje alatt nem vállalhat más munkát, nehogy értékes infókat áruljon el a cégről, ahol addig dolgozott. 
Ez a kis szabadság eleinte még izgalmasnak tűnik Jasmine számára, sorra látogathatja barátnőit, ám hamar ráun az egészre. Egy olyan, pörgős, állandóan tevékenykedő ember számára, mint ő, a semmitevés hamar a földi pokollá alakul. Így hát jobb híján, Jasmine a szomszédjait kezdi el sasolni, s többek közt, ezáltal figyel fel szemközti szomszédjára, Mattre is, akire évek óta haragszik. 
Matt népszerű rádiós műsorvezető és családapa. Három gyermeke van, mégis minden éjjel részegen állít haza, majd az ajtón dörömböl, hogy engedjék be. Egy szilveszteri poén miatt azonban őt is kényszerszabadságra küldik, ráadásul a felesége is megunja züllőt életvitelét, és elhagyja.

Mindezek alapján könnyen gondolhatnánk, hogy minden adott egy jó kis love story-hoz: két padlóra került ember, akik ráadásul utálják egymást, mégis, a sors furcsa fintoraként egyazon csónakban eveznek. De nem. Ez a regény jóval összetettebb annál.
A fülszöveg és/vagy a cím alapján, akarva- akaratlanul, arra asszociál az olvasó, hogy egy főként romantikus témájú művel lesz dolga. Sőt, erre még a szöveg stílusa is rásegít, ugyanis az E/1-es szemszög roppant csalafinta. Jasmine mesél, de nem nekünk, hanem neki. Mattnek, a szomszédjának. Ám, mint ahogyan említettem, nem a szerelmen van a főhangsúly. 
Az Amikor megismertelek két ember életét dolgozza fel, megmutatja milyen hullámhegyek és -völgyek vannak, s miként lehet kimászni egy-egy ilyen feneketlennek tűnő gödörből. 
Az egész történet roppant realisztikus. Hőseinknek rengeteg hétköznapi problémával kell megküzdeniük, mialatt megtalálják a helyes utat és önmagukat. Ez az utazás pedig számtalan izgalmas élményt tartogat.

Cecelia Ahern stílusa zseniális. Átöleli és körbeburkolja az olvasó szívét. Emellett roppant gördülékeny, képes fenntartani a figyelmet. Arról nem is beszélve, hogy rég mosolyogtam ennyit. 
Tetszett az a fajta kettősség, hogy miközben az írónő megpróbált fontos értékeket közvetíteni, és érdekes témákat vetett fel mellékvonalon, mégsem teremtett depresszív hangulatot. Sőt! 

Jasmine és Matt óriási figurák, külön-külön és együtt is. Imádtam a kutya-macska viszonyukat, a veszekedéseiket, és ahogy egymás támaszai lettek. Izgalmas volt figyelemmel követni kettejük kapcsolatának alakulását, mely elég széles skálán mozgott. És ahogy egyre közelebb és közelebb kerültek egymáshoz, úgy zártam szívembe az elején roppant unszimpatikus férfit. Jasmine és Matt is sokat fejlődött a könyv során, mind önmagukkal, mind a külvilággal szemben. 
Ugyanakkor hozzájuk, illetve a viszonyukhoz köthető részemről a legnagyobb negatívum is. Mást kaptam, mint, amit vártam, ami egyrészről merész és életszerű húzás volt Cecelia Aherntől, másrészről... őszintén sajnálom.
Akit viszont még nagyon a szívembe zártam, az Jasmine Down-kóros nővére, Heather volt. Általa az írónő fontos mondanivalót közvetített. Ha csak részben is, de betekintést nyerhettünk abba, milyen egy ilyen kórral küzdő élete, hétköznapjai; mennyiben és miben más vagy azonos egy "átlagos" emberéhez képest, és ez véleményem szerint mindegyikünk számára fontos tanítás lehet. Kicsit kinyitja a szemünket a világra. 

Mindent egybevetve biztosan állíthatom, hogy nem ez volt az utolsó Ahern könyvem. Bátran ajánlom azoknak, akik valódi emberek, valós problémáiról, életéről szeretnének olvasni, jóval, rosszal és a kettő közti minden árnyalattal. Az Amikor megismertelek egy igazán családias, bensőséges hangulatú történet, vicces párbeszédekkel, szituációkkal, és megszínlelendő üzenettel fűszerezve, családról, karrierről, barátságról és önmagunkról.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jasmine, Matt, Heather és a doki
Kedvenc jelenet: az éjszakai levél projekt
Negatívum: a szerelmi szál
Borító: 5/4,5




Nyereményjáték


Minden blogon találtok egy-egy idézetet, amelyek Cecilia Ahern különböző könyveiből származnak.
A ti feladatok megmondani, hogy melyik ez a könyv.
Figyelem!
A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta.
A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


"Célozd meg a holdat. Nem baj, ha nem találod el. Legrosszabb esetben is a csillagok között leszel."




Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése