2015. április 1., szerda

Shannon Hale - Ever After High 2.



Folytatódik az Ever After High blogturné a sorozat második részével. Ki a leggonoszabb a vidéken? teszi fel a kérdést a szerző, és bizony nem könnyű a válasz, miután Raven alaposan összekuszálta a szálakat. 
Kövesd a Blogturné Klub öt bloggerének bejegyzéseit és újabb mesés posztok várnak rád, merülj el ebben az izgalmas mesevilágban!


Shannon Hale: Ki a leggonoszabb a vidéken?

Kiadó: Móra
ISBN: 9789631197549
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Bottka Sándor Mátyás

Fülszöveg:
Az örökség napja után az Ever After High-ban minden a feje tetejére áll! Mivel Raven Queen nem írta alá a Mesehősök Végzetkönyvét, és nem fogadta el benne szereplő sorsát, akaratlanul is veszélybe sodorta Holnemvoltország lakóinak életét. Raven sem vágyik másra, mint hogy boldogan éljen, amíg meg nem hal, de akkor Hófehérke lánya, Apple White sem harapna soha mérgezett almába, és nem ébresztené őt fel soha csókkal a hercege. És még hányan vannak, akik a papírforma szerint szeretnék élni mesebeli életüket?!
Raven nem akarta követni anyja, a Gonosz Királynő példáját, de talán mégis éppen ettől lesz ő a leggonoszabb. Tette ugyanis példaképül szolgál a zendülők számára, akik hozzá hasonlóan szabadon szeretnének dönteni saját sorsuk felől.
Az iskola két csoportra szakad: előkelőkre és zendülőkre. Ellentétük káoszt, felfordulást és bizonytalanságot hoz az Ever After High-ba.
A CSATÁROZÁSOK ÁRTATLAN ÁLDOZATOT KÖVETELNEK!

Saját véleményem:
Az első rész után - gyermekien - nagy lelkesedéssel vágtam bele a folytatásba, és ha azt imádtam, akkor erre már nincsenek szavaim. A második kötet még sokkal jobban sikerült, mint az első. Letehetetlen!
Az alapgondolat, miszerint a jól ismert mesehősök gyermekeinek sorsát követjük figyelemmel, zseniális, és most, hogy már előzőleg feltérképeztük a világot - vagy legalábbis egy részét -, valamint az alapkonfliktust, lehetőségünk van alaposabban megismerni a szereplőket. 

Ravent az elejétől fogva imádtam. Amellett, hogy tökéletes példája annak, hogy külsőségek és minden egyéb nélkül nem szabad senkit meg- vagy elítélni, egy talpraesett, okos, szerethető és szabadságvágyó hősnőt is kapunk személyében, kinek tettei példaértékűek kicsiknek-nagyoknak egyaránt.
A Ki a leggonoszabb a vidéken?-ben Raven tovább küzd döntési szabadságáért, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy bizonyítékot szerezzen arra, jól döntött, amikor nem írta alá a Mesehősök Végzetkönyvét. Csakhogy tette kihatással van az egész sulira, ugyanis a diákok két társaságra bomlanak: zendülőkre és előkelőkre.
Egyik csapat, a hercegek és hercegnők - akiknek boldogan éltek míg meg nem-mel végződik meséjük -, mindenáron azt akarják, hogy a zendülők, akik változtatni akarnak sorsukon, hódoljanak be előre megírt meséiknek. Ám azok nem hajlandóak feláldozni magukat. Így a két csapat között éles ellentét alakul ki, melynek középpontjába Raven és Apple kerül.
A két lánynak nincs könnyű dolga. Egyrészt barátnők, másrészt két külön nézetet vallanak, harmadrészt pedig kezdeniük kell valamit a melléjük álló csapatokkal. És ez a három dolog az, ami lényegében meghatározza a második kötetet. 

"Az emberek sok mindenre képesek, ha él bennük a remény, hogy végül sikerrel járnak."

A zendülés következtében több karakter is megmutatja valódi énjét, míg mások érdekes felfedezéseket tesznek önmagukkal kapcsolatban. Legyen szó bármelyikről, mind igazán élvezetes.
Nem titok, hogy Maddie a szívem csücske, de véletlenül sem szeretnék olyan lenni, mint a Mesélő, így róla nem mondok semmit, azt leszámítva, hogy személye és a vele történtek fontosak, és több szempontból is meghatározóak.
Azonban van itt valaki, aki már az első részben is nagyon titokzatos volt, és most végre felfedi titkát. Ő pedig nem más, mint Piroska lánya, Cerise.
Nem mondom, hogy megdöbbentő vagy egyedi fordulatról van szó, mert találkoztam már ilyesmivel (elég csak az OUAT Piroskájára gondolni), de a fiatalabbakat azért még érheti meglepetés. Ennek ellenére, rettentően élveztem a leleplezés módját és az azt övező eseményeket.
Cerise egy érdekes és izgalmas fénypontja a sztorinak. Tetszett az a fajta megközelítés, ahogy leleplezte- és kiállt magáért, és azért, aki. Amolyan történet a történetben jellegű megmutatkozásról van szó.

Raven erényeit már említettem korábban, ez továbbra is áll, csak méginkább felerősítve, új képességekkel kiegészülve. A válaszok és megoldás keresgélése közben új dolgokat kell tanulnia. És ugyanez érvényes Apple-re is, aki sokáig rettentően sekélyes, önző, akaratos, hisztis liba képét mutatja, de szép lassan, rá kell döbbennie, hogy mégsem annyira tökéletes. Ahhoz, hogy jó vezető és királynő váljon belőle, merőben át kell értékelnie az addigi nézeteit.

Összességében tehát úgy vélem, Shannon Hale a második kötettel még nagyobbat robbantott. Amellett, hogy izgalmas, rejtélyekkel és fordulatokkal teli történetet szőtt, karakterei által fontos értékeket próbál eljuttatni az olvasói számára, melyekből sokat lehet tanulni. Kortól függetlenül ajánlom minden lánynak és gyermeklelkű felnőttnek. És továbbra is óriási elismerésem a fordítónak, aki bravúros módon adja át a szó- és egyéb, a szövegben rejlő játékokat. Most pedig, ide nekem a folytatással!

Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Raven, Maddie, Cerise
Kedvenc jelenet: a Csuklyás-Farkas futam
Negatívum: -
Borító: 5/5
Tetszett? Rendeld meg!




Előkelő vagy Zendülő vagy?


Regisztrálj, töltsd ki a tesztet, és tudd meg, melyik csoportba tartoznál, ha az EAH diákja lennél! Katt IDE!






Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!

A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!






Nézzetek be a többi állomásra is

04/01 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése