2015. szeptember 8., kedd

Chanda Hahn - Tükröm, tükröm...



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Chanda Hahn: Tükröm, tükröm... című regénye, a Balszerencsés tündérmesék sorozat második része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt az újabb tündérmeséket. Az út ezúttal is rögös lesz, telve bonyodalmakkal, ám azt azért megígérhetjük, hogy rosszfiúkból, tündérekből, piros almákból és varázslatokból sem lesz hiány.

Az utazás első napjára 2015. szeptember 6-án kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más idegenvezetővel kiegészülve barangolhatjátok be a legszebb és legrémisztőbb Grimm mesék helyszíneit. Eközben persze rengeteg érdekességgel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek fődíja - a kiadó jóvoltából - három példány a Tükröm, tükröm... című könyvből.


Chanda Hahn: Tükröm, tükröm...

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632616452
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Mina Grime eddig sikeresen túl van már pár küldetésen, és úgy tűnik, egyre leleményesebben talál megoldást a mesékhez. De ahogy a lány egyre ügyesebb, a Történet is egyre nehezebb kihívások elé állítja. Mina érzi, hogy sokkal nehezebb és félelmetesebb dolgokkal kell megbirkóznia, mint korábban. Úgy tűnik, Jared mindent megtesz, hogy elnyerje Mina bizalmát, ennek ellenére az őt körüllengő titokzatosság éberségre kényszeríti a lányt. Legújabb küldetésében a barátai játsszák a főszerepet, de korántsem olyan leosztásban, ahogy azt Mina először gondolta. Közben emberek tűnnek el titokzatos módon, köztük Jared is. És míg Mina próbál szembeszállni a Történettel, elveszíti legerősebb fegyverét, a Gimoire-t. A lány kénytelen teljesen egyedül szembenézni a fenyegetéssel, és úgy tűnik, a mese megoldása csak olyan áron valósulhat meg, ha Mina megbirkózik vele, hogy szerelme, Brody a legjobb barátnője karjaiba fut. Amikor már minden veszni látszik, Mina szerettei veszélybe kerülnek, és a lány már abban is kételkedik, hogy ő túléli-e a próbát. Végső elkeseredésében felteszi a jól ismert kérdést: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken? 

Saját véleményem:
Az első rész drámai fordulatot vevő vége után izgatottan vártam, miként alakul - vagy helyesebb azt mondanom: bonyolódik - tovább Mina Grime élete. Ráadásul Chanda Hahn ezúttal egy olyan mesét választott alapul, mely sokkal népszerűbb, felkapottabb, mint a Piroska. A címből, valamint a borítóból valószínűleg már kitaláltátok, hogy a Hófehérkéről van szó. Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb történetéről.
Mind a mai napig nagyon szeretem Hófehérke történetét, szívesen merülök el a legkülönfélébb feldolgozásaiban, s ezen okból kifolyólag itt is gyermeki lelkesedéssel vártam, az írónő milyen oldalról fogja megközelíteni ezt a klasszikust. És azt kell mondanom, ha teljesen nem is, de azért sikerült némi egyediséget csempésznie bele. A szerepek leosztásával legalábbis mindenképp.

"- Ha a tündérekről és a meséikről van szó, nincs igazság."

A sztori nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az előző véget ért. Vagy akár azt is mondhatom, ahol az elkezdődött, ugyanis a Történet gondoskodott arról, hogy Mina barátnője, Nan, és szerelme, Brody, semmire se emlékezzen a korábbi kalamajkából, melynek ők maguk is részesei voltak,  így óvva meg a tündérvilágot.
Noha Mina tudja, hogy szerettei számára ez a legbiztonságosabb megoldás, mégis hiányzik neki a fiú. Titkon állandóan őt lesi, mígnem egy véletlen során Brody újra fel nem figyel rá. Csakhogy a tündérmesék nem mindig ismétlik meg önmagukat, s ezúttal jóval rögösebb út vezet a szőke szívtipróig...
Mina számára azonban továbbra sincs megállás, a Történet sorra újabb és újabb Grimm mesékbe vonja be, melyekben társai hiányában egyedül kell helyt állnia. Hiába szeretné magánéletét rendbe tenni, a küldetése végett az önön-, valamint öccse élete és épsége nagyobb prioritást élvez.

De mi van akkor, ha a lány kétségbeesett igyekezete, hogy szeretteit minél távolabb tartsa a bajtól, pont azt eredményezi, hogy akaratán kívül is egybeolvassza a két oldalt? Amikor a hőn áhított fiúból, és egyetlen barátnőjéből hirtelen mesehősök válnak? Elárulom: óriási gubanc, minden addiginál nagyobb téttel.
Számomra viszont pont ettől tűnt összeszedettebbnek a mű. A Bűbájtalannal ellentétben, ahol nem igazán volt jelentősége annak, Chanda Hahn éppen melyik mesére alapoz, itt igenis lényeges horderővel bírt a Hófehérke sztori, és annak - a döntések-, és hirtelen elkövetett tettek következtében - váltakozó szereposztása.
Mindemellett kiváltképp tetszett, hogy az írónő látszólag nem tolta a képünkbe az alapművet, és annak kultikus mozzanatait, mégis sikerült úgy csavargatnia a szálakat, hogy amikor visszatekintettem, bizony mégiscsak fel- felfedeztem azok modern átdolgozását.

Ami a szereplőket illeti... nos a Tükröm, tükrömben jól átrendeződnek a viszonyok - értve ezalatt a romantikus- és baráti kapcsolatokat egyaránt. Egyedül Brody marad a régi. Tipikus szőke - háttérkellék - herceg.
Mina bár továbbra is egy elszánt, kissé önfejű kamaszlány, akire a származása túl nagy terhet nyom, azért szép lassan fejlődésnek indul, és amint túl tud lépni a rózsaszín ködön, kiderül, milyen erős is valójában. Az utolsó jelenetben például egy olyan oldalát villantja meg, ami sok izgalmat ígér a jövőre nézve.
No, de ne szaladjunk ennyire előre, hisz van még nekünk egy legjobb barátnőnk, aki sajnos hátrányára változik, és a kedves, aranyos Nanből egy olykor szörnyen idegesítő, arrogáns, buli- és pasimániás liba lesz. Valamint ismételten felbukkan Jared, aki az előző kötet során egy kiismerhetetlen, veszélyes, lábrogyasztó rosszfiú képét mutatta, most azonban teljes mértékben lehull róla a lepel, és kiderül, ki is ő pontosan, és milyen szándékai vannak.
Vele kapcsolatban, és általa számos fordulatra számíthat az olvasó. Fény derül arra, milyen érdek fűzi Minához, vagy a grimoire-hoz, hogy csak néhányat említsek a sok közül.
Bevallom, még engem is sikerült meglepnie, mindazonáltal kellően megszilárdította a helyemet, a Team Jared táborban.
 
Végül, de nem utolsó sorban muszáj még megemlítenem a Történetet, melyről Mina küldetéseivel párhuzamosan újabb és újabb leplek hullanak le. Kötetről-kötetre fedi fel magát, és újabb résztvevőit, szabályait,  láttatva, ténylegesen milyen hatalommal is bír. Senkinek ne legyenek hamis illúziói, a tündérvilág ravaszságai a Balszerencsés tündérmesékben is érvényben vannak. Ennek legékesebb bizonyítéka a zárójelenet, amiért részemről óriási pluszpont az írónőnek. Meglepő, ugyanakkor bravúros kivitelezés. Azt hiszem, kénytelen leszek a Team Jared sátram másik oldalára a Team Történetet is felvésni...

Összességében tehát azt mondom, a Tükröm, tükröm minden ízében egy igazi tündérmese, modern környezetbe csomagolva. Aranyos, kedves, egyszerű és varázslatos. Nincsenek benne nagy mélységek vagy magasságok, pusztán színtiszta báj. Ám a Bűbájtalannal ellentétben ez a rész jóval kiforrottabb, stabilabb, és bizony érhetik váratlan fordulatok az olvasót. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a mesefeldolgozásokat, a tündéreket, vagy csak valami habkönnyű és édes regényre vágyik, vadregényes, vagy éppen mesés környezettel fűszerezve.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jared, Teague, Ever 
Kedvenc jelenet: Jared és Mina az erdőben
Negatívum: Brody
Borító: 5/4




Öltözz a könyvhöz








Nyereményjáték


Ahogyan a regény címe is jelzi, ezúttal Hófehérke meséje kerül előtérbe, így mostani turnénk során ebbéli tudásotokat teszteljük. Ráadásul rögtön két játékkal!

Feladat:
1.) Minden állomáson találtok egy kérdést mellyel nincs más dolgotok, mint válaszolni rá, a megoldást pedig beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ezt ismételjétek meg minden állomáson.
2.) A kérdések mellett láthattok egy-egy képet is, rajta a Gonosz királynő és Hófehérke fotóival. Csakhogy történt egy kis gubanc. A tündérek viccből összecserélték a film-, és sorozatfeldolgozások párosait, így a ti dolgotok megtalálni, melyik Hófehérke, melyik mostohához tartozik. A képek alatti betűk és számok segítségével párosítsátok össze őket, majd a helyes megoldást írjátok be a rafflecopter erre kijelölt sorába (mindegy melyik helyre).
3.) Ha megválaszoltátok mind a 5 kérdést, és megtaláltátok az 5 párost, esélyetek nyílik megnyerni a Maxim kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét, vagy az írónő által biztosított ajándékcsomagot.
4.) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Egészítsd ki a 7 törpe nevét: 
Tudor, Morgó, Szundi, Hapci, ...






Nézzetek be a többi állomásra is

09/06 Deszy könyvajánlója
09/08 Dreamworld - Öltözz a könyvhöz
09/10 Könyvszeretet
09/12 Kelly & Lupi olvas
09/14 MFKata gondolatai - Hófehérke feldolgozások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése