2015. szeptember 6., vasárnap

Samantha Shannon - A Mímes Rend



A hazánkban is nagyon népszerű Csontszüret sorozat második része 2015. szeptember 7-én jelenik meg az Athenaeum Kiadó gondozásában, A Mímes Rend címmel. 
A Blogturnésok öt bloggere alig várta, hogy újra belemerülhessen Paige világába. Itt az alkalom, hogy elmondják a véleményüket a folytatásról, a kedves olvasóknak pedig a játék helyes megfejtéséért esélyük nyílik megnyerni a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.


Samantha Shannon: A Mímes Rend

Kiadó: Athenaeum
ISBN: 9789632934501
Oldalszám: 560 oldal
Fordító: Bottka Sándor Mátyás

Fülszöveg:
Paige a Csontszüret sorozat első kötetének végén kiszabadul a Sheol I brutális világából, de a bajok csak most kezdődnek: sok szökevény még mindig bujkál, őt pedig mind közül a legveszélyesebbnek nyilvánították… Ahogy a Scion mindent látó szeme Paige után fordul, a mímeslordok és mímeskirálynők bandái számára összehívják az Abnormális Unió tanácsát. Jaxon Hall és a Hét Pecsét vezető szerepre készül, de egy végzetes fenyegetés híre terjed a látók között, és mindenhol sötét titkok sejlenek.

Saját véleményem:
Nagyjából két évvel ezelőtt olvastam a Csontszüretet, ami akkoriban teljesen megbabonázott. Rettentően vártam, hogy folytathassam Paige (és persze Arcturus) történetét. Aztán amikor elérkezett az idő, és ott hevert előttem A Mímes Rend, tengernyi kétségem támad, úrrá lett rajtam a félelem.
Abban egy percig sem kételkedtem, hogy Samantha Shannon ismételten el fog kápráztatni, de rettegtem attól, mi vár rám. Hiába gyűlöltem a Sheolt és a rephaitákat, mégis egy biztos pontot, zárt közösséget jelentettek, melyet már ismertem, belaktam.
Ráadásul két év alatt igencsak megkoptak az emlékeim, melyek hiányosságával bizony már az első néhány oldal során szembesültem, így a pánik méginkább elhatalmasodott rajtam. Mindezt azért írom le, mert biztos vagyok benne, hogy lesznek hozzám hasonló olvasók, nekik pedig azt ajánlom, ne pánikoljanak. Ha nem is rögtön a regény legelején, de hamar jön majd egy rövidke emlékeztető a főbb történésekről – melynek az a nagyszerű tulajdonsága, hogy egyáltalán nem szájbarágós, így azok számára sem lesz erőltetett, akiknek nem kellett hosszú-hosszú éveket várniuk a második részre.

A történet hajszálpontosan ugyanott veszi fel a fonalat, ahol az első véget ért. Paige a barátaival, és a többiekkel együtt szökésben van, ám hiába távolodnak messzire a Sheoltól, egy pillanatra sem dőlhetnek hátra. Londonba érkezve át kell jutniuk a Toweren, az őrökön, s ha mindez sikerül is, el kell vegyülniük a nép között.
Paige előtt pedig két út áll. Vagy visszamegy mímeslordjához, Jaxonhoz, aki kis híján végzett vele, vagy megpróbál egyedül életben maradni egy olyan világban, ahol a különféle bandák, mint csúcsragadozók, felfalják a magányos egyedeket. Nem könnyű döntés, Paige számára pláne nem, s ez a lamentálása sokáig húzódik.
Az esze azt diktálná, kullogjon vissza a biztonságba, kössön békét Jaxonnal, és tegye a dolgát, mint régebben. Csakhogy Paige szabadságvágya, önfejűsége sokkal erősebb. Rengeteg sértettség, harag, dac és elszántság munkál benne. Hiába tűnik úgy, hogy minden út, logikus döntés Jaxonhoz és régi bandájához vezet, küzd ellene. Legnagyobb vágya, hogy az Abnormális Unió elé tárhassa Sheolt, és az ott történt dolgokat. Mindent elkövet annak érdekében, hogy összehívják a gyűlést.

Bevallom, kezdetben a Csontszürethez hasonlóan nagyon lassan haladtam a könyvvel. Az első ötven oldalt nagyjából két nap alatt olvastam el, annyira tömör volt. Persze a korábbi tapasztalatokból kiindulva felkészültem rá, hogy itt is előállhat ez a helyzet, de az az igazság, hogy A Mímes Rendre ez általánosan jellemző volt.
Olyasfajta regény ez, amin nem lehet néhány óra vagy nap alatt átszaladni. Időt kell szánni rá, hogy megértsd, átéld, és szép lassan magadénak érezd.
És nos, igen, a Sheolt ugyan már kiismertük, de az csak egy icike-picike szeletkéje volt ennek a nagy, komplex birodalomnak.
Samantha Shannon bámulatos, és igencsak jól felépített világa A Mímes Rend során minden eddiginél jobban kiszélesedik, és egy grandiózusabb darabba enged betekintést. A mímes lordok, -királynők és a bandák uralta világba, melynek hierarchiája a legszebb fogalmazásban is meglehetősen kiterjedt, szerteágazó és komplikált. Ó, és persze veszélyektől sem mentes.

Miközben Paige foggal-körömmel küzd önmagáért, a tervéért, s legfőképpen azért, hogy ne kelljen újra Jaxonnak dolgoznia, részletgazdag, izgalmas, hangulatos leírások kíséretében térképezhetjük fel Londont, és ezt a – számunkra – új világot.

Imádtam Samantha Shannon érzékletes leírásait, ahogy a legjelentéktelenebbnek tűnő dolgok által felépítette körülöttem a ködös, borongós, macskaköves, sült gesztenye illatú, ugyanakkor félelmetes Londont, ahol vigyáznom kellett merre fordulok, kibe futok bele, mert soha, egyetlen percig sem lehettem biztonságban, mint ahogyan Paige sem.

Hősnőnk számára nincs megállás, és mint korábban, most is csak magára számíthat – legalábbis többnyire. Számtalan dolgot kell megoldania, kitapasztalnia kiben bízhat, és visszazökkennie abba az életbe, melyből kiragadták. Taktikusnak, ravasznak, okosnak kell lennie, ha túl akarja élni mindazt, ami az útjába gördül.

Új és régi szereplőkből sincs hiány, nehéz lenne mindenkit felsorolni, így meg sem kísérlem. De míg a szívem eszeveszetten tombolt a fájdalmasan kevés, Mr. Rejtélyes Arcturus miatt (nem mintha az Arcturus jelenlét/per oldalszámot valaha is túl lehetne adagolni), addig Jaxon előtérbe kerülése némileg enyhítette a kínjaimat.
Jaxon kiszámíthatatlan, kiismerhetetlen figura volt a kezdetektől, olyan, akitől egyszerre lehetett rettegni, és olvadozni, úgyhogy kifejezetten örültem annak, hogy most jobban megismerhettem.

Mindent egybevetve, a Mímes Rend a lassabb kezdés ellenére is rengeteg izgalmat, rejtélyt, akciót, és fordulatot tartogat. Na, meg persze egy kiforrott világot, melynek minden négyzetcentimétere lehengerlő, akárcsak a bravúrosan megalkotott karakterei. De előre szólok, készüljetek, hogy falat fogtok kaparni a folytatásért.
Ajánlom minden Csontszüret rajongónak, valamint azoknak, akik szeretnének egy minőségi, tartalmas, jól átgondolt és megalkotott könyvet a kezükben tartani.  


Pontszám: 5/5
Kedvenc karakter: Paige, Jaxon, Arcturus
Kedvenc jelenet: túlzás, ha azt mondom, az elejétől a végéig?
Ami nem tetszett: a borító - vérzik a szívem az eredeti miatt
Borító: 5/-




Térkép
- 2059, London -









Nyereményjáték


A Csontszüret sorozat szimbólumait kell kitalálnotok minden állomáson a kiemelt betűk segítségével. Természetesen képeket és egy kis körülírást is kaptok. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok. A játékhoz tartozik még a kiadó facebook oldalának tetszikelése, és már csak a szerencsére kell várni! 
A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.

Mai szimbólum:
Scion szimbóluma: Nincsen biztonságosabb hely.






Nézzetek be a többi állomásra is

09/03 Kelly & Lupi olvas
09/04 Deszy könyvajánlója
09/05 Always Love a Wild Book
09/06 Dreamworld
09/07 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése