2015. november 18., szerda

Joss Stirling - Misty



A Manó könyvek jóvoltából újra a savantok különleges világába látogathatunk el, ezúttal Misty történetét ismerhetjük meg Joss Stirling tolmácsolásában.
2015. november 11-től háromnaponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Joss Stirling: Misty

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634030652
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Misty egy egyszemélyes katasztrófa sújtotta övezet. Savant képességének „hála" egyszerűen képtelen hazudni, kényszeres igazmondása miatt viszont folyton zűrös helyzetekbe keveredik, bármerre is jár. Így amikor a jóképű, magabiztos, és hihetetlenül vonzó Alexszel hozza össze a sors, Misty rögtön megfogadja, hogy inkább a közelébe sem megy. Hiszen hogy is lehetne az övé valaki, aki ilyen tökéletes?
Ám a savant közösség mindennapjaira sötét árnyék vetül – egy sorozatgyilkos leselkedik a különleges képességű fiatalokra. Közülük egy pedig hamarosan élet-halál peremére kerül majd… vagy azon is túlra.A nagysikerű Lélektársak-sorozatból megismert savantok az eddigieknél is izgalmasabb kalandokba keverednek Joss Stirling izgalmas, humorral átszőtt regényében.

Saját véleményem:
Joss Stirling savantjaival évekkel ezelőtt ismerkedtem meg, és minden klisé ellenére szerelem volt első olvasásra - nem csak a Benedict fiúk miatt. A savant adottságok az újdonság varázsával hatottak rám az akkori vámpír-vérfarkas-boszorkány dömping közepén, de még annál is jobban tetszett a lélektárs dolog; a tudat, hogy minden savant születésével egyidejűleg világra jön egy másik is, aki az ő társa. Az már csak hab volt a tortán, hogy ez a társ a világon bárhol élhet. S mindehhez adódott az írónő kellemes, könnyed, olvasmányos stílusa, szerethető karakterei, valamint a történet részét képező, ámde a Young Adult műfaj keretein belül maradó krimiszál.
Szóval az első részt és Zed novelláját imádtam, illetve a folytatásokat is beszereztem, ám utóbbiakat mégsem sikerült ezeddig elolvasnom, így picit félve vágtam bele a Misty-be, miközben nagyon is érdekelt. Szerencsére semmi hátrányát nem éreztem hiányosságaimnak. Úgyhogy ha hozzám hasonló cipőben járnátok, bátran vágjatok bele - amit kell, azt az írónő ügyesen elrejtette a szövegben.

Regényünk főszereplője ezúttal a tizenhat éves Misty (Crystal unokahúga), akinek igazán megterhelő savant képesség jutott: az igazmondás. Bármennyire is küzd ellene, képtelen hazudni; ha egyszer valami megfogan benne, azt muszáj kimondania. Ebből kifolyólag többször is kénytelen volt az elmúlt évek során iskolát váltani, szülei pedig állandóan nyíltsága eredményeit próbálják elsimítgatni. Ám a dolog igazi pikantériája, hogy ha Misty nem figyel kellően, képessége elszabadul, és kihat a környezetében lévőkre. Ez számtalan vicces pillanatot tartogat az olvasó számára. Például a reptéri drogcsempész bevallja, hogy tiltott szer lapul bőröndjében, a mindenórás kismama közli férjéével, hogy máshonnan van a gyerek, stb, stb.
Én rettentő jókat nevettem Misty misztikus percein, számos galibát okozott öntudatlanul. Mindazonáltal szertelen képessége valamilyen szinten magát a karakter bohóságát is jelképezte, hisz Misty egy igazi pechszériás mókamester.
De szerteágazó családja sem teljesen százas - erre a legjobb példa fokvárosi rokonsága, akikhez a lány Uriel Benedicttel karöltve érkezik, hogy felkutathassák Uri megjövendolt lélektársát.

Joss Stirling szeret képeslapra és bakancslistára illő szépségű, s vadságú helyszíneket választani regényei színhelyéül, itt sincs ez másképp. Kezdetben Dél-Afrika varázslatos világa ad okot az áhítozásra. Gyönyörű tájakat barangolhatunk be a szereplők oldalán, ezernyi újdonságot felfedezve, melyeket az írónő képszerű leírásai tesznek még valószerűbbé. Már önmagában ez elegendő indok arra, leemeljük a polcról.

Ám, ha ez mégsem lenne elég, akkor csak annyit mondok: Alex. Igaz, hogy nem egy Benedict fiú, mégis rendelkezik mindazon erényekkel, melyek garantálják, hogy a női olvasók szívét megdobogtassa.
Alex eleinte egy fenemód beképzelt srácnak tűnik, akinek savant képessége a meggyőzés, melyet előszeretettel alkalmaz is - leszámítva a vitaversenyeket -, így mindenki a lábai előtt hever. Kivéve Misty-t,. Jó, félig kivéve.
Kettejük képessége úgy hat egymásra, mint a tűz és a víz - a dominánsabb kioltja a gyengébbet. Lefordítva a magabiztos fiúkánk ingoványos talajra téved, és ez az új helyzet keveredve Misty igazmondásával, jellemével, valamint Alex beképzeltségével, bombasztikus elegyet alkot. Ebben az esetben tehát nagyon is helytálló a mondás az ellentétek vonzásáról. Az írónő újabb remek párost alkotott, akiknek a hadakozása éppoly izgalmas, amennyire édes a romantikázásuk.

A cselekményből azonban most sem hiányozhat az elengedhetetlen krimiszál, ami az általam eddig olvasott Joss Stirling kötetekhez képest itt a legkidolgozottabb, legérettebb, legnagyobb szabású.
A savant közösség tagjait egy sorozatgyilkos tizedeli, melyről Uriel már a kötet elején említést tesz Misty-nek, ugyanis Uri, bátyjával épp ezen az ügyön dolgozik, szeretnék elfogni az illetőt. Jómagam már ekkor éreztem hogy ez nem csak egy háttérügy lesz, és igazam is lett. Szereplőink veszélyes kalandokba keverednek, úgyhogy ha valamiből nincs hiány, az az izgalom.

Mindent egybevetve örülök, hogy a hiányosságaim ellenére adtam egy esélyt ennek az új savant trilógiának. Néhány oldal után úgy éreztem, hazatértem, s újfent élvezettel merültem el a Lélektársak rejtélyes, romantikus, vicces világában. Ajánlom mindenkinek, aki kedvelte a trilógiát, de azok is bátran megpróbálkozhatnak vele, akik nem olvasták a korábbi köteteket.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Misty, Benedict fiúk, Alex, Angel, Summer
Kedvenc jelenet: Misty misztikus percei
Negatívum: -
Borító: 5/5




Boulders Beach pingvinkolónia


"- Pingvinek Afrikában? Tiszta Madagaszkár!"

Fokvárostól délre fekszik Simonstown, ott található Boulders Beach. mely otthont ad a közel 2000 egyedet számláló, híres dél-afrikai pingvinkolóniának. Védett hely, így a látogatása belépőhöz kötött, ám a díj kifizetése után egyedülálló élményben lehet részünk. A homokos tengerparton pingvinek sokasága pihenget, sétálgat, úszkál, nem törődve az emberekkel. Állatbolondoknak bakancslistás hely!









Nyereményjáték


A regény egy része Dél-Afrikában játszódik, így úgy döntöttünk, hogy a játékunk is ehhez fog kapcsolódni.
Mindegyik blogon egy-egy afrikaans mondatot mutatunk és a feladatotok, hogy a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok a magyar fordítását. Persze nincs szükség felsőfokú afrikaans nyelvtudásra, mert a mondatok magyar megfelelőjének betűít elrejtettük az értékelésekben.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Afrikaans mondat:
Ek is honger




Nézzetek be a többi állomásra is

11/15 Media Addict
11/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése