2015. november 9., hétfő

Lacey Weatherford - Chasing Nikki



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Lacey Weatherford: Chasing Nikki - Nikki nyomában című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere, 2015. november elsejétől kétnaponta mutatja be nektek Chase és Nikki történetét, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. 
Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Lacey Weatherford: Chasing Nikki - Nikki nyomában

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632459882
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Papolczy Péter

Fülszöveg:
Chase Walker régebben rendes srác volt – megnyerő, sportos, fényes jövő várt rá. De az életét sújtó tragédia után mélységesen elkeseredik. Az alkohol és a kábítószer fogságában fel sem tűnik neki, hogy eltékozolja az ifjúságát, mígnem egy nap letartóztatják. Chase anyja nem bírja tovább nézni, ahogy a fia tönkreteszi az életét, így vidékre költöznek nyugdíjas katona nagyapjához. Chase egyáltalán nem örül az új helyzetnek, míg össze nem ismerkedik Nikkivel, a helyes pomponlánnyal, aki rá sem néz a magafajta rögbijátékosokra. Chase azonban nem az a típus, aki megfutamodik a kihívások elől, és elhatározza, hogy meghódítja Nikkit. Hamar rájön, micsoda mélységek rejlenek a csinos pofi mögött. Nikki balzsam a meggyötört lelkének. De amikor a lány életét is tragédia sújtja, Chase egyszeriben a végső megpróbáltatás előtt találja magát. Bízhat Nikkiben, és mindabban, amit tőle tanult? És ez elégnek fog bizonyulni? Egy tragédia megváltoztatja az életedet. Kettő felforgatja.

Saját véleményem:
Lacey Weatherford a Crush után kicsit olyanná vált számomra, mint Abbi Glines. Ha egy könyvön meglátom a nevét, nagyjából sejtem, hogy egy habkönnyű, romantikus kis limonádét kapok. Amivel nincs is semmi baj, van, amikor az ember ilyesfajta kikapcsolódásra vágyik.
Sokáig a Chasing Nikki is ezen a nyomvonalon járt, de aztán az írónő olyat tett, amitől az állam a földre koppant, és még most sem igazán fogtam fel a dolgot, pedig eltelt jó pár nap/hét.  Szóval, ha azt hiszitek, ez egy cukormázas love story, akkor bizonyos fokig tévedtek. Igen, az első rész az, de utána olyan következik, amire garantáltan nem számítanátok.

A történetet végig Chase narrálja, az ő szemén keresztül követhetjük az eseményeket, ami rengeteg pluszt ad az egészhez. Chase eleinte egy tipikus lezüllött rosszfiú, aki az édesapja halála miatt érzett fájdalmát úgy próbálja tompítani, hogy iszik, drogozik, csajozik, állandóan balhékba keveredik. Vagyis tökéletes ellentétjévé válik mindannak, aki egykoron volt – jó tanuló, tehetséges sportoló.
Egy nap azonban, amikor fogdába kerül, édesanyja eltökéli, véget vet fia randalírozásának, s visszaköltözik vele a nagyszülők farmjára. Ami egyben azt is jelenti, hogy Chase-nek új suliba kell járnia, be kell jelentkeznie egy helyi központba, hogy letölthesse a büntetésben kiszabott „közmunka” idejét, meg kell küzdenie végtelenül szigorú, vaskalapos nagyapjával (aki mindenáron azt akarja, hogy újra szálljon be a rugby csapatba), és újra szembe kell néznie azzal a hellyel, ahol egykoron boldog perceket töltött édesapjával.

Chase karaktere szerethető. Vannak tapló pillanatai, ez tagadhatatlan, ugyanakkor érezni, hogy a viselkedése csak egy páncél a külvilág számára, és egy álca önmagának. Ezekkel az eszközökkel igyekszik menekülni a könyörtelen és fájó valóság elől. Képtelen feldolgozni apja elvesztését, és ahelyett, hogy segítséget kérne, önkezűleg, buta módokon nyomja el a szívét mardosó kínt.

A drasztikus változás – mint a költözés – sok esetben döntő fontosságú lehet. Azzal, hogy Chase új suliba kerül, új embereket ismer meg, köztük egy lányt. Egy olyan lányt, akit nem könnyű megkapni.
Nikki múltbeli traumája miatt nehezen pasizik, ráadásul tett egy fogadalmat magának: soha többé nem randizik rugby játékosokkal. Ennyi azonban elég is a mi Chase-ünknek, aki Nikkiben új célt lát, és ez némileg elvonja a figyelmét a füves cigiről.

Kettejük kapcsolata meghatározó szerepet tölt be a regény során. Kezdetben csak egy jó kis mókának tűnik az egész, ahogy Chase viccesebbnél viccesebb dolgokkal igyekszik randira hívni a lányt, akinek az idegeire megy, ám szép lassan valóban részesei lesznek a másik életének. Olyan titkokat osztanak meg egymással, amiket mindaddig magukba fojtottak. Mindemellett van az egésznek egy gyönyörű íve – egyenként és együtt is nagy utat járnak be.
Nekem nagyon tetszett, hogy Chase nem akart azon nyomban megjavulni, ahogy közelebb került a lányhoz, és az is, hogy úgy omlottak le Chase-ben és Nikkiben belső falaik, hogy észre sem vettem. Mindig csak egy tégla került le. 

A fentebbiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, igen, ez a regény tele van unásig ismételt klisékkel – mégis tud úgy működni, hogy nem akarja az ember becsukni; abszolút elfelejti, hogy millió hasonlót olvasott már. Nincsenek benne szédítő mélységek vagy magasságok: két szerethető fiatal építőjellegű találkozásáról szól, tele az erre a korosztályra jellemző dolgokkal: randikkal, heccelésekkel, stb.
Aranyos, édes, bájos, léleksimogató – leginkább ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni.

Aztán jön a második rész, és vele együtt egy olyan csavar, amire tényleg senki nem számítana. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem ebben a részben túl gyorsan történtek a dolgok, nagyokat ugrottunk, és azt a bizonyos fordulatot leszámítva, elnagyoltnak éreztem.
Nehéz erről bármit is írni, és nem is fogok, mert az durva spoiler lenne. Lényeg a lényeg: engem falhoz vágott. Összetört. Meglepett. Sokkolt.
Hihetetlen milyenségű érzelem sugárzik ezekből a fejezetből. Bámulatos, hogy Lacey Weatherford úgy jutott el a lelkem legmélyéig, hogy pusztán egyszerű, átlagos szavakat pakolt egymás után, minden körítés, dráma, vagy hatásvadász „kellék” nélkül. De talán pont az embersége az, ami megfogja az olvasót.

Mindent egybevetve a Chasing Nikki megadja azt, amit egy romantikus limonádétól vár az olvasó, de hozzá is tesz valami egészen újat. A karakterek egytől egyig szerethetőek, a kisvárosi, country stílusú helyszín jó kis hangulatteremtő, a veszteség elfogadásának és feldolgozásának témája pedig figyelemre méltó.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Chase, Nikki, Chase nagypapája
Kedvenc jelenet: Chase és Nikki első randija
Negatívum: a második rész elnagyoltsága
Borító: 5/4




Sziámi harcoshal


Nikki a történetben egy sziámi harcoshalat ad Chase-nek, azzal a jelentőséggel, hogy ameddig a fiú életben tudja tartani az állatot, addig szóba áll vele.

A sziámi harcoshalról:
A sziámi harcoshal (Betta splendens) Dél-Ázsiából, Thaiföld állóvizeiből származik. Amikor egy gyönyörű hím agresszív magamutogatása során kifeszíti fátyolos úszóit, azok tökéletes kört alkotnak. A nősténynek mindig jóval rövidebbek az úszói.
A labirinthalak családjába (Anabantidae) tartozik. A halcsalád különlegessége a labirintkopoltyú, amely szerv képessé teszi őket arra, hogy a víz felszínére úszva lélegezzenek. Ez a magyarázata annak, hogy gyakran láthatjuk őket levegőztető-mentes akváriumokban.

(forrás: haziallat.hu)








Nyereményjáték


Chase Walker egy nagyon tehetséges amerikai futball játékos és a regényben is elég sok szó esik erről a játékról. Így mi is úgy döntöttünk, hogy ez a sport lesz a nyereményjátékunk középpontjában.
Minden blogon egy-egy híres amerikai futball csapat logóját fogjátok látni. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik csapatról van szó, és az elnevezésüket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/1 Kelly Lupi olvas
11/3 CBooks
11/5 Deszy könyvajánlója
11/7 Insane Life
11/9 Dreamworld
11/11 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése