2015. november 21., szombat

Rebecca Donovan - Mi lenne, ha...



Milyen lehet, ha másodszor is először találkozol a lánnyal, aki tetszik? De vajon tényleg ő az?  A “Mi lenne, ha” kérdések pedig ott motoszkálnak a fejedben…
November 14-e és 22-e között a Blogturné Klub tagjai is végigjárják ezt az utat Callel, rengeteg kérdéssel és rejtéllyel, meg egy sor emlékkel, ami csak még több kérdést szül. Tarts velünk Te is, nem semmi kaland lesz!
És ha ügyesen játszol velünk, a What If - Mi lenne, ha c. könyv három példányának egyike is a Tiéd lehet!


Rebecca Donovan:What If - Mi lenne, ha...

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616865
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Beck Anita

Fülszöveg:
Mi történne, ha kapnál egy második esélyt, hogy megismerkedj valakivel? Cal Logan döbbenten ismeri fel Nicole Bentley-t egy kávézóban, több ezer mérföld távolságra szülővárosuktól. Egy éve együtt érettségiztek, és azóta senki sem hallott a lányról. Csak éppen ez a lány mégsem Nicole. Külsőre pontosan úgy fest, mint Cal gyerekkori nagy szerelme, de a neve Nyelle Preston, és fogalma sincs, hogy kicsoda Cal. Nyelle személyisége szöges ellentéte Nicole-énak. 
Calben ellenállhatatlan vonzalom támad a lány iránt, és teljesen belehabarodik. Nyelle azonban rendkívül titokzatosan viselkedik. Cal pedig minél inkább rájön, hogy mit rejteget, annál kevésbé akarja tudni az igazságot. Amikor a múlt titkai a felszínre kerülnek, és összecsapnak a jelennel, egyetlen dolog teljesen világossá válik: semmi sem az, aminek látszik.

Saját véleményem:
Rebecca Donovan Lélegezz! trilógiája után nem is volt kérdés, írjon bármit az írónő, nekem azt olvasnom kell. A Mi lenne, ha... - ba úgy vágtam bele, hogy nem olvastam utána, miről is szól, mert ha egy szerző már bizonyított a szememben, akkor számomra nagyjából mindegy a tartalom, szeretek sodródni az árral. Persze azért voltak elképzeléseim, de tekintve, hogy a borítós hölgyeményt egy spanyol tangótáncosnak néztem, finoman szólva is mellé lőttem. Pedig a kép tényleg illik a sztorihoz.

"Ha úgy teszel, mintha nem történt volna meg, attól még nem fog eltűnni."

A Mi lenne ha... négy gyerekkori barát közös történetét dolgozza fel, mely egyszerre halad a jelenben, és a múltban.
Calt, Richelle-t és Rae-t kiskoruktól kezdve szoros barátság fűzi össze, ebbe a kötelékbe csöppen a trió utcájába költöző Nicole. A négyessé bővülő csapat ettől kezdve sülve-főve együtt lóg, de aztán évekkel később Richelle elköltözik, Nicole pedig maga mögött hagyva a többieket, a gimi elitcsapatához csapódik, majd nem sokkal később ő is felszívódik.
Rae és Cal tehetetlenségükben beletörődnek egykori barátaik elvesztésébe, noha Cal képtelen túllépni a Nicole iránti eltitkolt érzésein... így amikor egy fősulis buli után belebotlik plátói szerelmébe, cseppet meglepődik. Csakhogy azt a lányt egészen máshogy hívják, és a külső egyezések ellenére Nyelle szöges ellentéte Nicole-nak.

A cselekmény e köré a szituáció köré építkezik, s mindvégig a Nicole-Nyall rejtély áll a középpontjában. Calben folyamatosan ott motoszkál a kétely, s a látottak ellenére úgy érzi, mégiscsak Nicole-t sodorta útjába az élet. Ám ahelyett, hogy ajtóstul rontana a házba, lassú víz partot mos elv alapján hagyja az eseményeket saját ütemükben sodródni. Vele együtt pedig kénytelenek vagyunk mi is türelmesen várni, ami elég idegőrlő folyamat, tekintve ennek hosszúságát.

A fejezetek szerkezetileg két részre tagoltak, akárcsak az események. Az egyik szál a múltba nyúlik vissza, melyet a fejezetek végén lévő Nicole vagy Richelle szemszögű visszaemlékezések által próbálhatunk összerakni - amik arra lennének hivatva, hogy megismerjük és átfogóbb képet kapjunk a négyesfogat barátságáról, és annak megromlásáról, ám sokszor inkább csak nagy összevisszaságnak hatnak.
Sokáig reménykedtem benne, hogy majd ilyen módon, egy kis nyomozással és logikázással szép lassan összerakhatom a titkot, mint valami puzzle-t, de nem. Mi több, Rebecca inkább tévútra vitt.
A másik szál pedig értelemszerűen a jelen, ahol a Nyelle és Cal közti kapcsolat kibontakozása kerül fókuszba, kiegészülve a Nicole-Nyelle kérdéssel.

Cal a jelenben egy totál átlagos srác, aki sorra dönti meg a csajokat, míg nem találkozik Nyelle-lel, aki ezt követően Naprendszere középpontjává válik. Közben pedig állandóan ott motoszkál a Nicole-t érintő kérdés a fejében. Lépni azonban nem lép, nem tesz semmit annak érdekében, hogy kiderítse, inkább a mostra koncentrál.
Bevallom, bennem nem hagyott mély nyomott. A hangja kedvelhető volt, de jellemre langyos víz maradt - sajnos Evannel és Jonathannel (Lélegezz trilógia pasijai) az írónő nagyon magasra tette a lécet, amit most nálam nem sikerült megugrania, de még megközelítenie se.
Nyelle-ben viszont rengeteg tűz volt. Néha túl sok is. Becsültem az élethez való hozzáállásáért, és a bátorságáért, de öntörvényűsége olykor túl szélsőséges irányba csapott át, amivel nem igazán sikerült azonosulnom. Együtt ellenben aranyos, szenvedélyes párost alkottak, és nagyon jól kiegészítették egymást. A romantikus pillanataik egyértelműen a sztori csúcspontjait alkotják.

Magáról a rejtélyről nem írhatok, az úgy az igazi, ha végigjárjátok a kijelölt utat, még akkor is, ha az tele van elforgatott útjelzőkkel, mert úgy üt. Nem mondom, hogy maradéktalanul megelégedtem vele, és nem maradtak bennem kérdések, mert az nem lenne igaz. Viszont az érzelmi töltete, na az a földhöz vágott. Ráadásul rengeteg minden került más megvilágításba általa.

Mostanra pedig sikerült rájönnöm, hogy Rebecca Donovan szereti a sérült embereket helyrerakni, és állandó háttérelemként alkalmazza a családon belüli bántalmazás mentális vagy verbális formáját, valamint az őszinte, tiszta barátságot. Ám míg Emmáék esetében a családi bántalmazásra került a hangsúly, addig itt a barátság témaköre a fajsúlyosabb.

Így a végére érve hadd mondjam el, mennyire nem könnyű erről a könyvről írnom, elég vegyes érzéseket hagyott bennem. Katarzist nem okozott, de ettől függetlenül kedveltem. Sokszor belefásultam a lassú kibontakozású eseményekbe, mégis olvastatta magát. Egyik szereplő sem került közel hozzám, mégsem utáltam őket. A kivitelezés lehetett volna jobb is, ám a titok érzelmi töltete nyílként talált a szívembe.

Elsősorban tehát azoknak ajánlom, akik szeretik az írónő stílusát, és a rá jellemző melankolikus történetvezetést, de azok is jó kis olvasmányra lelhetnek benne, akik kedvelik az édes romantikát, és a háttérben lappangó titkokat. A Mi lenne, ha... egy csodaszép kezdetű barátság különböző fázisait mutatja be keserédes csomagolásba burkolva, amin lehet mosolyogni, sírni, reménykedni, izgulni, találgatni, s olvadozni.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Rae
Kedvenc jelenet: az epilógus előtti utolsó jelenet a listával
Negatívum: kivitelezés
Borító: 5/4




Így készült a borító






Mi lenne, ha...


Rebecca Donovan a Mi lenne, ha könyv megjelenése kapcsán egy egész kampányt elindított, amihez most a turné résztvevői is csatlakoznak! 
Az élet tele van Mi lenne, ha kérdésekkel, most mi is elárulunk egyet-egyet a sajátjainkból. 

Az én Mi lenne, ha kérdésem:

Mi lenne, ha fiúnak születek?




Nyereményjáték


Nyelle a történetben imádja az édességet! Úgyhogy most édesszájúak előnyben - finomságok nevét keressük mi is!
Minden állomáson találtok valamilyen nyomot, ami alapján kitalálhatjátok az aznapi nasit - vagy egy képet, vagy az édesség betűit a szövegben elrejtve, esetleg mindkettőt.
A Rafflecopter doboz megfelelő soraiba írjátok be a megfejtést, és ha esetleg nem bírjátok ki a játék után: jó nassolást kívánunk! ;)
A helyes megfejtők között 3 példányt sorsolunk ki a könyvből.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz! A nyerteseket e-mailben is értesítjük, amennyiben valamelyik nyertes nem jelentkezik 72 órán belül, új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/18 CBooks
11/21 Dreamworld
11/22 Kristina olvas
11/23 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése