2017. november 17., péntek

L. A. Casey - Gyere haza!



Újabb szerző mutatkozik be a Könyvmolyképző Kiadó Rubin Pöttyös sorozatában, L. A. Casey. Természetesen a Blogturné Klub tagjai sem maradhatnak ki a jóból, november 11-től öt állomásos turnéra indulunk az új new adult kötettel, aminek a címe Gyere haza!
Ismerd meg velünk Lane és Kale hosszú évekre visszanyúló történetét, és ha ügyes vagy, a könyv három példányának egyike is a tiéd lehet.


L. A. Casey: Gyere haza!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571698
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Guti Eszter

Fülszöveg:
Ő volt a legjobb barátom, a legkedvesebb pótbátyám és a legjobb védelmezőm. Ő volt a legjobb, és az enyém volt.
Lane retteg a hazatéréstől. Szeretett nagybátyja, Harry váratlanul meghalt, de Lane-nek meg kell küzdenie egy régi démonával is. Kale Hunttal gyermekkoruk óta a legjobb barátok, ám ez a kapcsolat sosem volt egyszerű. Lane miatta hagyta ott a családját és költözött New Yorkba. Fájt látnia, hogy Kale valaki mással boldog, másba szerelmes. Fájt, méghozzá iszonyúan. Tehát fogta a sátorfáját és mindent hátrahagyva új életet kezdett, teljesen elvágva magát a múltjától. Ám most, hogy visszatér, a régi érzések is előtörnek, mintha egy nap sem telt volna el a távozása óta. Az érzelmek mindent elborítanak, a tragédia pedig összehozza az embereket. Vajon Lane képes lesz-e megküzdeni a múltjával, a családjával, a veszteségekkel?

Saját véleményem:
A könyv, ami úgy szól valamiről, hogy igazából nem szól semmiről, miközben mindegyik főszereplő hibbant, mégsem lehet letenni. Ha tömör és rövid akarnék lenni, akár így is jellemezhetném L. A. Casey hazánkban debütáló regényét.
A Gyere haza! második esély típusú történet, de nem a megszokott fajtából; a szerző különleges módját választotta annak, hogy bemutassa Lane és Kale évtizedeken átívelő rögös útját, melyben a szerelem mellett éppoly' hangsúlyos szerep jut a gyásznak és a családi köteléknek is. Részben a három téma egyenrangúsága miatt más, mint a hasonló művek, részben pedig a szerkezete miatt.
Két, egymással párhuzamosan futó idősíkból épül fel, melyek fejezetről-fejezetre váltakoznak, ügyelve arra, hogy kiegészítsék, építsék egymást. Míg a múltban fokozatosan megy tönkre minden, addig a jelen eseményei a gödörből kikászálódva ívelnek egyre fentebb - viszonylag problémamentesen.
Hogy ez mennyire volt jó húzás L. A. Casey-től, az már más kérdés. Szerkezetileg mindenképp érdekes színezet ad a sztorinak, viszont pont ezért sok minden érthetetlen marad a végpontig - oda jutva pedig élét veszti a dolog.

Adott egy huszonhat éves lány, aki hat évvel korábban elmenekül otthonról, mert összetörik a szívét, ráadásul az események láncolata látszólag annyira belekavar a családjával való viszonyába, hogy velük is megszakít minden kapcsolatot. Harry nagybátyjának kivételével. Csakhogy, amikor bácsikája meghal, Lane arra kényszerül, hogy végre szembenézzen múltjával és szeretteivel, ami egy igazán érdekfeszítő kiinduló pont. Az olvasóban folyamatosan ott motoszkál a kérdés, vajon mi történt a lány és a családja között, mivel és hogyan bántotta meg Kale? Aztán mindez még nagyobb lángra kap, amikor egyre több, szívmelengető emlék kerül napvilágra, vagy ahogy a jelenben a családtagok fogadják hősnőnket.
Egy idő után azonban az egész helyzet rettentő ellentmondásossá válik. Az így megbántották, olyan csúnyán viselkedtek a családtagok szegény kicsi Lane-nel vád fejezetről-fejezetre értelmét veszti, és amikor kiderül a nagy titok... hát az olyan, mint egy kipukkadt lufi... csalódás.
Minden felmerülő probléma, sérelem túlspilázott, míg azok megoldása elnagyolt, vagy éppen túlidealizált. L. A. Casey szerette volna átadni a gyász fájdalmát, a családi összetartás-, az egyéni bátorság fontosságát, és a szerelmet, ám ezek egyenrangúsága miatt minden elnagyolódott és valahogy semelyik téma nem kapott érzelmi töltetet. Számomra hiányoztak a karakteri mélységek, a valódi drámák (nem a klisés, filmszerűek), és az, hogy ha már a megbocsátás-gyógyulás útját járják a szereplők, akkor  ne annyi legyen, hogy végigzongorázzuk, mi volt a múltban, majd a jelenben két mondatnyit üvöltünk egymással, aztán a másik nyakába borulunk és HEA.
Lane-t leszámítva sajnos mindegyik szereplő kalapból előrángatott papírmasé szerepet töltött be. Kale is.

Elméletileg gyerekkori barátságból szövődő viszonzatlan/tiltott szerelemről van szó, ami alapjáraton az egyik kedvenc témám, ebben az esetben viszont nagyon kifejtetlen maradt. Valahogy Kale mindig csak olyan emlékekben bukkant fel, amikor Lane-t pátyolgatni kellett, ráadásul évek teltek el egy-egy ilyen alkalom között, így nem csoda, ha egyetlen alkalmat leszámítva, steril és némiképp érthetetlen lett a fene nagy szerelem kettejük között. Ami viszont nagyobb baj, hogy Kale nem csupán a múltban szorult a háttérbe, hanem a jelenben is. Gyakorlatilag az utolsó 10 százalékban kaptak Lane-nel néhány oldalt, hogy "tisztázzák" a félreértésüket, kibéküljenek és sírig tartó szerelmet fogadjanak egymásnak.
Bár őszintén szólva nem bánom, hogy Kale-ből csak minimálisat kaptam, szegény irdatlan nagy seggfej és papucs egyszemélyben. És ha azt hinnétek, Lane jobb, elárulom: nem. Önző hisztérika, aki akkor is maga miatt kesereg, amikor a szeretteit eltemeti... mert hát, jaj, most ki fogja meghallgatni őt?

Mindent összevetve, számomra némileg csalódás volt a Gyere haza!, főként úgy, hogy mindenhol az év könyveként emlegetik. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. Gyorsan lehet vele haladni (háromnegyed részben párbeszédekből áll), nincs benne felesleges dráma, ellenben sok-sok coelhos életbölcsességet lehet magunkba szívni, és minden negatívuma ellenére nem ereszti az olvasót. Engem is meglepett, mennyi minden miatt morgok, holott úgy falom a sorokat, mintha életem regényét tartanám a kezemben. Szóval...


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Lavender, Harry
Kedvenc jelenet: ruhavásárlás
Negatívum: a két főszereplő
Borító: 5/5 (bár semmi köze Kale-hez)
Sorozat: önálló




Nyereményjáték



Mostani játékunk a második esélyekről szól. Lane és Kale, a Gyere haza! főszereplői elsőre elmulasztották az esélyt a közös boldogságra, de most kaptak egy újabb esélyt, amit vagy megragadnak vagy nem. Mindenesetre a játékunkban ugyanilyen párosokat találsz minden állomáson. Olyanok new adult főhősökét, akiknek elsőre valamiért nem jött össze, de a sors újabb esélyt adott nekik.
Mi mondjuk a páros nevét, tőled pedig a könyv címét várjuk. Természetesen angolul és magyarul is elfogadjuk a címeket. Ha megvannak a címek, nincs más dolgod, mint beírni őket a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyes vagy, megnyerheted a regény három példányának egyikét.
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Elec & Greta




Nézzetek be a többi állomásra is

11/17 Dreamworld
11/19 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése