2018. szeptember 19., szerda

Frank Schwieger - Zeusz és bandája



A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a görög mitológia legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a görög istenségeket, és halandókat, akiket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub öt bloggere belevetette magát a Zeusz és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia. Tarts velünk, és a turné végén, ha az isteni szerencse is úgy akarja, te is megnyerheted a könyv egyik példányát.


Frank Schwieger: Zeusz és bandája

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634373575
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Benkő Gitta

Fülszöveg:
Érdekel ​a mitológia, a görög istenek világa, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve felrázza a görög mítoszokat, és bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvastál róluk. Ez a könyv tele van überkirály történetekkel a legmenőbb antik istenekről és hősökről. Tudod-e, miért bújtatja anyja Akhilleuszt, a majdnem sebezhetetlen hőst lányruhába, vagy azt, hogyan vágja át Aphrodité a két riválisát a szépségkirálynő-választáson? Nem? És hallottad már, hogyan újított be ötven tehenet Hermész egy szál pelusban élete első napján? Akár igen, akár nem, ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ki ne add a kezedből ezt a könyvet! Istenkirály sztorik – kizárólag a legvagányabbaknak! Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat! Az antik görög mitológia legizgalmasabb mondái zsír új csomagolásban. Mítoszok első kézből – isteni sugallatra. Minden szavuk igaz!

Saját véleményem:
A görög mitológia az egyik legkirályabb dolog iskolán kívül és belül, tele mindenféle drámával, hőstettel, árulással... már-már végeláthatatlanul. A Zeusz és bandája viszont elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg, teszi mindezt rövid, lényegre törő stílusban. Ahelyett, hogy egy-egy isten vagy halandó hős egész életútját mesélné el, három részre bontva, annak legfontosabb jellemzőire, s történetére koncentrál.

Minden fejezet három részből - nagyjából tíz oldalból - áll. Elsőként egy illusztráció látható az adott karakterről, néhány kulcsinfóval kiegészítve (testfelépítés, minek az istene, kiemelkedő jellemvonás), majd következik egy "Ez vagyok én" elnevezésű karakterlap olyan infókkal, mint a hős/isten/istennő halandósága, római megnevezése, családja, hazája, amikhez legjobban ért és amit ki nem állhat, végül pedig a karakter elmeséli legismertebb sztoriját. Ez lehet egy híres csábítás, hőstett, családi viszály, vagy éveken át tartó kaland, egyszóval bármi, amitől ikonikussá vált.
A kötet legfontosabb ismérve a mértékletesség, mindenből pont annyi jut, amennyi a gyerekek számára még megmarad az élvezhetőség és érthetőség határán. De a könnyebb befogadást segítendő, a nyelvezet is magán viseli a tipikus kamasz stílusjegyeket... Bár talán helyesebb volna azt mondanom, hogy izzadva próbálja utánozni azt, mert bizony jómagam sokszor inkább fárasztóként, mintsem szórakoztatóként éltem meg az egyes figurák laza, jópofáskodó narrációját, aminek nem sok köze volt a kiskamaszok élőbeszédéhez.

És ezzel el is érkeztünk a legnagyobb problémámhoz, a korosztályi besoroláshoz.
Nyelvezete szerint simán belőném a hat-tízéves gyerekeket, ugyanakkor, mint tudjuk, a görög mitológia nem mentes pikáns történetektől, elég ha Zeusz állatfétisére gondolunk, és megállunk a bika-ember-tehén vonalon, szemet hunyva a bizarr, családon belüli közösülések felett.
A Zeusz és bandájában konkrét szexjelenet ugyan nincs, ám finomabb-szókimondóbb utalások akadnak, amik arra engednek következtetni, hogy talán mégis inkább a tizenkét év felettiek mondhatóak célközönségnek. Nekik viszont talán túl... gyerekes a stílus.
Ettől eltekintve faltam a lapokat, s jókat mosolyogtam a különféle bugyutaságokon. Hiába nem tökéletes, van benne valami báj, amitől letehetetlenné válik. Az illusztrációk például hihetetlenül jópofák, és az istenek/halandók által kitöltött karakterlapok is izgalmasak... már csak azért is, mert a könyv elején az olvasóra is vár egy hasonló, amit magára szabhat.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc karakter: Odüsszeusz
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: a bor és alkohol dicsőítése
Borító: 5/4
Sorozat: -




Nyereményjáték


Te mennyire ismered a görög istenségeket? Képben vagy, Zeusz népes családjával? Most letesztelheted magad! Minden blogon találsz egy leírást Zeusz egyik gyermekéről és neked rá kell jönnöd, hogy kiről is esik szó. A turné végén megnyerheted a három példány egyikét Frank Schwieger Zeusz és bandája könyvből. Készen állsz, hogy bebizonyítsd, hogy te vagy az Olümposz legnagyobb ismerője? Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Zeusz lánya vagyok, számos testvérem van, de én vagyok a legmenőbb az asztronómiában és az asztrológiában. Persze nem jósnő vagyok, hanem egy igazi istennő, akit legtöbbször földgömbbel és mutatópálcával ábrázolnak




Nézzetek be a többi állomásra is

09/14 Zakkant olvas
09/16 Spirit Bliss oldala
09/18 Dreamworld
09/20 Olvasónapló
09/22 KönyvParfé

2 megjegyzés:

  1. Hello, Könyvparfé oldalán nincs fent a könyv és kérdés sincs

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tünde!
    KönyvParfé állomása ma, 22-én kerül ki, ami azt jelenti, hogy 23:59-ig valamikor. Bár gyanítom, ennél jóval hamarabb megtörténik a posztolás, de azért KönyvParfé sem ébred fel hajnalban, hogy fél 8-ra már kirakja. Egy kis türelmedet kérjük. :)

    VálaszTörlés