2019. november 10., vasárnap

Leylah Attar - A Serengeti köde



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában hamarosan magyarul is érkezik Leylah Attar A Serengeti köde című szívszorító, gyönyörű története, amely Tanzánia vadul lüktető szívébe kalauzolja el az olvasókat. Amellett, hogy történet számos izgalmat tartogat, rendkívül szívszaggató és fontos témát dolgoz fel. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!


Leylah Attar: A Serengeti köde

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576785
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Hajdú Beáta

Fülszöveg:
Egyszer Afrikában megcsókoltam egy királyt…
„Így történt, hogy egy régi, piros pajtában, a Kilimandzsáró lábánál felfedeztem azt a tünékeny csodát, amiről addig csak a nagy szerelmes regényekben olvastam. Az újonnan megtalált boldogság szárnyat bontott pillangóként repdesett körülöttem, és a szívembe költözött. Visszafojtott lélegzettel, mozdulatlanul figyeltem, félve, hogy elszáll, és akkor örökre elveszítem.”
Amikor Kelet-Afrika egyik bevásárlóközpontjában bomba robban, az ezt követő események egymás útjába sodornak két idegent, amire egyikük sem számított.
Tanzániában Jack Warden, az elvált kávéültetvényes elveszíti egyetlen lányát. Egy óceánnal arrébb, egy angliai kisvárosban Rodel Emerson elveszíti egyetlen testvérét.
Egy férfi és egy nő, akiknek a sorsuk egy tragikus délutánon összefonódik, egy rendkívüli küldetés nyomába erednek. Átszelik a Serengeti végtelen síkságát, hogy útba ejtve három állomást, megmentsenek három gyermeket – akik többet érnek holtan, mint élve.
De ha az eléjük kerülő akadályokat le is győzik, még egy kihívással szembe kell nézniük. Túlélhetnek-e vajon egy újabb veszteséget? Lemondjanak-e egy eleve kudarcra ítélt szerelemről? Egy szerelemről, amit ha elengednek, szertefoszlik, akár a Serengeti köde a napfényben…
Néha rátalál az ember egy szivárványra, ami betölti a szívét. Talán soha nem érheti el, és nem lehet az övé, de annyi színt és oly sok csodát hoz az életébe, amit soha nem fog megbánni.
A Mists Of The Serengeti című regény egy nőknek szóló szerelmi történet, valós események hatására született. Bizonyos részletei – például egy gyermek halála – felkavarhatják az érzelmeket. Különösen érzékeny olvasóknak nem ajánlott!

Saját véleményem:
A gyönyörű borító láttán azonnal szerelembe estem a könyvvel, míg Leylah Attar neve garanciaként kecsegtetett. A papírhattyú során rettentően megszerettem őt, azt, ahogyan és amit ír, de bevallom, A Serengeti köde még engem is teljesen meglepett. Legvadabb álmaimban sem számítottam arra, hogy ilyen szívszorító szépségű csodára lelek benne, mert ez bizony egy nagybetűs csoda, tele mindenféle gyönyörűséggel és fájdalommal. A Serengeti köde épp olyan, mint Afrika maga.

"Mind össze vagyunk kötve egymással különös, rejtélyes szálakkal. Meghúzol egyet itt, felfeslik egy élet ott."

A történet két főhősét, Ro-t és Jacket, kontinenseken átívelve, egy tragikus délután eseményei kötik össze. Egy áruházi lövöldözés és robbantás során a férfi elveszíti a nála nyaraló kislányát, Rodel pedig a Tanzániában önkénteskedő húgát, akiről később kiderül, jóval többet is tett annál, mint amennyiről beszámolt.
Miután az angol kisvárosban élő Ro megérkezik Tanzániába, hogy összeszedje testvére dolgait, ráakad egy listára, amin különféle dátumok, helyek és nevek szerepelnek. A cetliről hamar kiderül, hogy olyan afrikai gyerekek megmentésére vonatkozó adatokat tartalmaz, akik halva és megcsonkítva többet érnek, mintsem élve. Ők azok az albínók, akik a babona szerint éltükben bajt hoznak az emberekre, ám testrészeik mágikus erővel bírnak, s ezáltal igen magas a fekete piaci értékük, annyira, hogy nehéz sorsú szüleik sokszor saját maguk adják el őket. Ezek után Ro elhatározza, hogy teljesíti testvére, Mo utolsó feladatát. Ám mindehhez szüksége lesz valakire, aki jártas az ilyesmiben... csakhogy húga társának nyoma veszett, így az egyetlen szóba jöhető személy nem más, mint a kislányát gyászoló kávéültetvényes, a jégzombi szemű, kibírhatatlan Jack Warden.

"Néha rátalál az ember egy szivárványra, ami betölti a szívét. Talán soha nem érheti el, és nem lehet az övé, de annyi színt és oly sok csodát hoz az életébe, amit soha nem fog megbánni."

Afrika mai napig a megzabolázatlan, vad szépséget jelenti, egy, a miénktől merőben eltérő világot, melynek lakói teljesen más értékrendet képviselnek - olyat, amit erőteljesen meghatároz a nélkülözés, a fejletlenség, a hiedelmek és a természet. Mindez tökéletesen visszaköszön a regény során, mely a szerző saját tapasztalatainak hála annyira varázslatos és eleven, mintha az olvasó maga is épp Afrikában járna. Egészen elképesztő és leírhatatlan, mennyire csodálatosan fest a szavakkal Leylah Attar; ilyenre csak az képes, akinek mindez a szívéből jön, s a bőre alatt ott bizsereg minden, ami Afrikát jelképezi.
Jómagam sajnos még nem jártam a kontinensen, de a regényt olvasva úgy éreztem, mintha ott lennék a hósipkás Kilimandzsáró lábánál, a szavannán, vadállatokat lesve, maszájok földjén barangolva, vagy a kis, afrikai jegyeket magán viselő házban. Már pusztán ezért az utazásért is megérné elolvasni A Serengeti ködét, ami azért ennél sokkalta többet kínál. Egy olyan utazást, mely simogatja ugyan az ember lelkét, de közben cafatokra is tépi.

"Villámcsapásként ért a felismerés, hogy ilyen, amikor az ember végre él, mégha a szívéről végképp le is mondhat, mert tudja, hogy az örökre odaveszett."

Csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni a történetről, mely olyan elemi módon tárja elénk két sokat vesztett, gyászoló ember szerelmének történetét, hogy közben, ugyanazokat érezve, mint ők, te is majd elepedsz és szétszakadsz az érzelmek tengerében. Velük együtt sírsz, nevetsz, sóvárogsz. Az egyik leggyönyörűbb szerelmi történet ever. De az igazság az, hogy jóval több ennél: történet életről, emberekről, sorsokról, gyászról, Afrikáról - sok-sok érzelemmel átitatva.
A Serengeti köde él, kinyúl érted, magához ölel, elcsábít, megmosolyogtat, képen töröl, leránt, szétszakít, eléri, hogy szerelembe ess vele, aztán a szíved kellős közepébe döfi a tőrt az utolsó mondataival úgy, hogy életed végéig emlékezz rá és libabőr járjon át, ha csak rágondolsz.
Bátran ajánlom mindenkinek! Leylah Attar szenvedéllyel és veszéllyel teli vad kalandra hív, mely egyszerre akasztja benned a levegőt, késztet sóhajtozásra, sokkol és varázsol mosolyt az arcodra.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Ro, Jack, Bahati, Goma, Mo
Kedvenc jelenet: az egész könyv egy nagy-nagy szerelem
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vedd meg!




Nyereményjáték


A regény során a szereplők Tanzánia egy hatalmas területét beutazzák. A turné állomásain a regény helyszínéül szolgáló képeket találtok, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok a fotón szereplő hely nevét. (Ez lehet konkrét vagy akár általánosabb helyszín is.) A játék végén a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásának köszönhetően három példányt sorsolunk ki a könyvből.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/29 Veronika’s Reader Feeder - Interjú
10/31 Dreamworld - Idézetek
11/02 Könyvvilág
11/04 Angelika blogja
11/06 Sorok között - Borítók
11/08 Kelly és Lupi olvas
11/10 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése