2019. november 6., szerda

Jennifer L. Armentrout - A legsötétebb csillag



Úgy tűnik, Jennifer L. Armentrout még nem tudott búcsút venni a luxenek világától - a rajongók legnagyobb örömére -, hiszen egy spin-off sorozatba kezdett bele nem is olyan régen. Az Originek első része, A legsötétebb csillag idén ősszel érkezik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, ami Luc és Evie történetét meséli el. Természetesen a Blogturné tagjaiként mi sem hagytuk ki a lehetőséget, hogy elolvassuk a könyvet, és elmeséljük Nektek a véleményüket róla. Ha Ti is szeretnétek visszacsöppenni a luxenek, hibridek és originek izgalmas világába, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért, hiszen 3 példányt is nyerhettek belőle!


Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star - A legsötétebb csillag

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 978963457656
Oldalszám: 464 oldal
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett

Fülszöveg:
Ebben a könyvben aztán van minden – érzelem, romantika, akció, szerelem, barátság, hazugság és megtévesztés. – Star-Crossed Book Blog
A 17 éves Evie Dasher a saját bőrén tapasztalta meg az emberiség és az idegenek között kirobbant háború következményeit. Amikor egy razzia során pont az egyik hírhedt klubban tartózkodik, ahol az embereket és a túlélő luxeneket is szívesen látják, megismerkedik az éteri szépségű Luc-kel, akiről kezdetben azt feltételezi, hogy luxen… pedig valójában valami sokkal erősebb. Luc iránti vonzalma egyre mélyebbre sodorja egy számára eddig ismeretlen világba, ahol semmi sem az, aminek látszik…
Titkok, hazugságok és szerelem… ugorj fejest a luxenek elképesztő világába.

Saját véleményem:
Nincs olyan Luxen rajongó, aki ne imádta volna a kissé flegma, nagyszájú origint, Lucöt, aki kora ellenére igen nagy befolyással és hatalommal rendelkezett már az invázió előtt is. A lila szemű srácban kezdetektől fogva hatalmas potenciál rejlett, ráadásul jócskán maradtak vele kapcsolatban elvarratlan szálak. A The Darkest Star pedig mindezt kompenzálja azzal, hogy végre előtérbe helyezi Lucöt, az ő életét és ténykedését, miközben olyan társadalmi kérdésekre is választ ad, hogy mi történt a vérszomjas luxenek pusztítása után.

"– Néha az igazságot azért hallgatják el, hogy megóvják az embert."

Jennifer L. Armentrout az Opposition során lezárta Daemon és Katy történetszálát, ugyanakkor megteremtett egy olyan globális problémát, mely alapjaiban rendezte át a Föld emberi- és idegen lakosságának életét. Meglehet, az invázió elmúlt, ám az emberek nem felejtenek, rettegésben, gyűlöletben, veszteségekkel élnek, míg a kormány új rendeletekkel igyekszik fenntartani a békét, olyanokkal, amik az idegen fajok számára nem túl barátiak. Ilyen és ehhez hasonló állapotok adják a történet vázát, egyszersmind élnek szimbiózisban azzal.
Számomra az egyik legnagyobb élvezeti faktort ez a kölcsönösség adta. Az, hogy nem lehet különválasztani a háttérvilág és a karakterek problémáit, hogy mindegyik hatással van a másikra. Épp ezért, noha Lucék sorozata önállóan is olvasható, nem árt tisztában lenni az előzményekkel...
...annál is inkább, hiszen Lucnek (és még sokaknak másoknak is) múltja van, olyan múltja, ami sok tekintetben egészen más jelentést kölcsönöz az itteni dolgoknak.

"Nem áltatom magam. Én vagyok a tripla á megtestesítője.
Átlagos élet.
Átlagos arc.
Átlagos test."

A regény hősnője Evie (akit nyugodtan hívhatunk Katy 2.0-nak), a visszahúzódó, barack illatú, fotózásért rajongó lány, aki még soha életében nem volt szerelmes, nem szegett szabályokat, és tulajdonképpen semmi kirívót nem tett, azt leszámítva, hogy egy végzetes estén elkísérte barátnőjét a hírhedt éjjeli klubba, ami történetesen pont Luc tulajdona. Azon az estén azonban minden megváltozik, razzia üt rajta a bulizókon, és Evie kéretlen kapcsolatba keveredik az origin sráccal, aki ezt követően állandó szereplőjévé - és megkeserítőjévé - válik életének. Evie világa ettől kezdve a feje tetejére áll, titkok, rejtélyek, gyilkosságok övezik napjait, s miközben egy idegen sorozatgyilkos sorra szedi áldozatait az iskolájában, neki egy sor hazugsággal kell szembesülnie. Ráadásul olyan információk birtokába jut, melyek veszélyesek lehetnek rá, és a Foretokenben rejtőzködők számára is. 

Őszinte leszek. Míg Katy-t imádtam az olvasóközelisége miatt, addig itt, Evie esetében úgy éreztem, Armentrout felépített egy unalmas másolatot, minden szín vagy egyediség nélkül. Fogta a jól bevált receptet, kicserélt pár alapanyagot, és már készen is volt.
Szinte epekedve vártam, hogy Luc feltűnjön, és sziporkázó jellemével elvarázsoljon. Mert Luc zseniális, ehhez kétség sem férhet. Az odaszúrásai, évődései, és függővéges mondókái hajtottak előre, és felejtették el velem, hogy fejezeteken át, ugyanazokat a köröket rovom: ebéd a suliban, dumcsi a haverokkal, évődés Luckkel, egy kis rejtély, némi horror vagy krimi effekt lefekvés előtt/az iskolában. Sőt, tulajdonképpen végig az volt az érzésem, hogy az origin karaktere túlnőtt Evie-n. Hiába került ő fókuszba, hiába hegyeződött ki minden probléma, rejtély rá, valahogy mindez azt a célt szolgálta, hogy az ő tapasztalatain keresztül jobban megismerjük Lucot - a jellemét, munkáját, titkait -, és így a lány önmagában elveszett, nem tudott izgalmassá válni.
Szerencsére nagyjából a regény felénél azért beindultak az események, s onnantól kezdve Armentrout őrületes mennyiségű rejtélyt és izgalmat zúdított a nyakamba, annyit, hogy lehetetlenség volt letenni a könyvet. Imádtam Luc üzelmeit és múltját, a gyilkos ténykedését, azt, hogy megint jócskán belemásztunk a különféle fajok életébe, illetve az Evie családjával kapcsolatos rejtélyek felgöngyölítését is. Jennifer rendkívül ügyesen egyensúlyozott ezen elemek között, ráadásul a főszereplők kapcsolatát is szórakoztatóan alakítgatta.

Összességében tehát bár nem vagyok maradéktalanul elégedett a kezdeti unalmas körök, ön- és Alkonyat utánzás miatt, azért jól szórakoztam. Ha Jennifer tudja tartani a regény második felére jellemző lendületességet, akkor azt hiszem, egy, a Luxenhez hasonlóan izgalmas sorozat lesz ez, olyan, ami sokkal nagyobb horderejű kérdéseket boncolgat.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Luc, Daemon
Kedvenc jelenet: nagyon nyálas, ha azt mondom, minden Luc jelenet?
Negatívum: önkoppintások, és a periódikusan ismétlődő fejezetek
Borító: 5/5
Sorozat: Originek #1




Nyereményjáték


A mostani játékunk során kicsit fel kell elevenítenetek a múltbéli emlékeiteket a luxen sorozatról, ugyanis egy keresztrejtvényt hoztunk Nektek, ami természetesen ahhoz fog kapcsolódni. Minden állomáson egy feladványt fogtok találni, de legyetek résen, mert nem sorban fogunk haladni, ezért nagyon figyeljétek a feladvány előtti sorszámot, és oda illesszétek be a rejtvényben a szavakat is. A keresztrejtvény minden szavát várjuk a rafflecopter dobozba, és természetesen a legvégén a megfejtést se felejtsétek el beírni! Ha valamiben nem vagytok biztosak, inkább később írjátok be, mert sajnos utólag már nem tudtok javítani. A megfejtés már A legsötétebb csillaghoz fog kapcsolódni. Sok sikert!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


5. Katy vezetékneve




Nézzetek be a többi állomásra is

10/21 Könyvvilág
10/23 Sorok között
10/25 Angelika blogja
10/27 Deszy könyvajánlója
10/29 Dreamworld - Borítók
10/31 Veronika's ReaderFeeder
11/02 Sorok között - Idézetek
11/04 Dreamworld
11/06 Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése