2019. november 3., vasárnap

Alexandra Christo - Egy birodalom végzete



A Könyvmolyképző kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön bestseller. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!


Alexandra Christo: To Kill a Kingdom - Egy birodalom végzete

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576525
Oldalszám: 424 oldal
Fordító: Nagy Boldizsár

Fülszöveg:
Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.
A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!
Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénének képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.
Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?
Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.

Saját véleményem:
Én vagyok az az ember, akinek bármit el lehet adni kalózok címkével, így hát nem is volt kérdés, hogy olvasnom kell a To Kill a Kingdomot, ami ha kalózokat nem is, de egy jó kis dark romance-t tartalmazott, amolyan A kis hableány formában. Merthogy Alexandra Christo regénye bizony egy jócskán kifordított Ariel történet, amiben Lira (Ariel) nem annyira gyámoltalan, mint inkább vérszomjas, badass hősnő, és Elias (alias Erik herceg) sem piperkőc herceg. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

"Alapvetően mindenki egy üres vászon, a színeket pedig a tapasztalatok varázsolják ránk."

Úgy látszik, a komorabb fantasy történetekkel előbb unszimpátia, majd lángoló szerelem alakul ki köztünk. Akárcsak A kegyetlen herceg esetében, úgy eleinte ebben a regényben sem igazán találtam a helyemet, valahogy minden apró kis hiba felnagyítódott, és a nyűglődésen kívül szinte semmire sem voltam képes, holott minden adott volt ahhoz, hogy épp olyan lelkesedéssel faljam a lapokat, mint ahogyan Lira tépkedi ki a hercegek szívét. A szerző Lira személyében megteremtett egy első pillantásra anti-hősnőt, aki sztoikus nyugalommal édesgeti magához énekével áldozatait, hogy aztán a mélybe rántva, hidegvérrel szétmarcangolja őket, s vértől csatakos, még lüktető szívüket szépen elássa az ágya alá, a többi hercegi szív mellé. Mindezt azzal a céllal, hogy kellő számú szív birtokában átvehesse anyja, a Tenger Úrnője (Ursula 2.0) helyét, aki még nála is sokkal gonoszabb. Lira jelleme tehát tökéletes ellentéte a hősnők kilencvenkilenc százalékának, ráadásul szirén mivolta is rengeteg újdonsággal kecsegtet.
Minden túlzás nélkül állíthatom, valósággal lubickoltam a fejezeteiben, imádtam a kegyetlenséggel és ármánykodással átitatott víz alatti világról olvasni, ahol farkastörvények uralkodtak, és ahol úgy éreztem magam, mintha egy sűrű, fekete, kies, halott és gyilkos világban úszkálnék.

"– A háborúkat nem lehet megnyerni – felelem. – Ott mindenki csak veszteni tud."

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mi bajom volt? Nos, a válasz meglehetősen emberi és bagatell, ezt így utólag belátom. A regényben két nézőpont váltakozik, az egyik Liráé, a gyilkos sziréné, a másik pedig Elian hercegé, aki az év jelentős részében szirénvadászként szeli a habokat, de évente néhányszor azért hazalátogat a családjához, akik (tessék kapaszkodni) egy ókori Egyiptomra hajazó királyságban, egy piramisban (!) élnek. Azt hiszem, mindezzel még ki is békültem volna, de a szövegben számos modern kifejezés (bankett, bőrönd, kamumosoly, patchwork, stb.) kapott helyet, és ezek annyira felidegesítettek és kiszakítottak a világból, hogy egészen addig, míg Elian vissza nem pattant a hajójára, szenvedtem, mint hálóban ragadt szirén.
Ám utána! Utána szó szerint kezemhez ragadt a könyv, elvesztem a kincsvadászatban, melyhez rengeteg átverés, új világok felfedezése, szó- és kardpárbajok tömkelege, valamint két egymástól eltérő és egymással hadban álló világ találkozása társult, s melyben a főszereplők nem estek instant szerelembe.

"Én nem vagyok jó ember. És nem is hiszem, hogy láttam mostanában jó embert."

A To Kill a Kingdom lebilincselően szövevényes történet, mely azon a ponton válik izgalmassá, amikor Lira és Elian céljukul tűzik ki, hogy levadásszák egymást, miközben a herceg egy mesebeli varázslat nyomába eredve, hallomásokra és mondákra alapozva elindul, hogy beteljesítse küldetését, és megszerezzen valamit, amivel végleg elpusztíthatja a tengerben ólálkodó fenevadakat. Kettejük vérszomjas története Lira anyjának hála azonban váratlan fordulatot vesz, amikor a királynő elátkozza lányát, s szirén mivoltától és énekétől megfosztva, emberré varázsolja őt. Lira így, ingatag lábakon, ismeretlen szerepben kerül a Szaád fedélzetére, ahol ugyan ott van a megölni kívánt herceg, mégis egy sor akadály nehezíti a gyilkosságot, például Elian különcökből verbuvált baráti legénysége, a megszerzendő kincs, mely épp úgy elpusztíthatja az embereket, mint a sziréneket, és egy sor egyéb bonyodalom.
Lira és Elian külön-külön és együtt is fantasztikus karakter, nehéz őket beskatulyázni. Imádtam, hogy Alexandra Christo be merte vállalni, hogy negatív s erkölcstelen tulajdonságokkal ruházza fel őket, olyanokkal, amikre nem feltétlenül jelenthet magyarázatot vagy mentséget jellemük és múltjuk. Ettől váltak igazán hús-vérré. Ráadásul éles szóváltásaik elegendő mennyiségű humorral tompították az amúgy kifejezetten komor hangulatot, míg a kincsvadászat kellő izgalommal lazította a feszült helyzetet.
Mindezeket figyelembe véve, megkockáztatom, hogy Alexandra Christo regénye jó eséllyel indul az év legjobbja címért. Engem teljesen levett a lábamról, imádtam minden sorát (olyannyira, hogy még saját Pinterest táblát is készítettem hozzá), és őszintén sajnálom, hogy nem lett belőle sorozat, szerintem ez a világ bőven rejteget még magában potenciált, akár más szálakkal is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Lira, Elian, Madrid, Kahlia
Kedvenc jelenet: Lira és Elian kardpárbaja
Negatívum: modern kifejezések, dolgok
Borító: 5/5
Sorozat: önálló kötet




Nyereményjáték


Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok őket, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

10/24 Sorok között
10/26 Kelly és Lupi olvas
10/28 Readinspo
10/30 Dreamworld - Borítók
11/01 Fanni's Library
11/03 Dreamworld
11/05 Ambivalentina
11/07 Csak olvass!
11/09 Hagyjatok! Olvasok! - Idézetek
11/11 Könyv és más
11/13 Booktastic Boglinc
11/15 Utószó
11/17 Hagyjatok! Olvasok!
11/19 Flora the Sweaterist
11/21 Flora the Sweaterist - Interjú

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése