2021. július 2., péntek

Elizabeth Hoyt - A gyönyör hercege


A General Press Kiadó gondozásában immár a 11. regény jelent meg Elizabeth Hoyt nagy sikerű Maiden Lane sorozatából. A St. Giles utcáin játszódó történet főszereplői ezúttal a király titkos fegyvere, Hugh Fitzroy, Kyle hercege és az álruhában, információkkal és titkokkal kereskedő Alf, aki maga is kész talány.

 
Elizabeth Hoyt: A gyönyör hercege
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634524977
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Frei-Kovács Judit

Fülszöveg:
A veszély karmai elől...
Bátor, merész és lefegyverzően jóképű. Hugh Fitzroy, Kyle hercege a király titkos fegyvere, akit a Káosz Urainak legyőzésére küldtek, egy londoni sikátorban azonban mégis ő szorul védelemre. Egy rejtélyes alak egy férfi merészségével és egy nő kecsességével száll szembe az orgyilkosokkal.
...a vágy markába
Magabiztos, okos és független. Alf a legkevésbé sem védtelen nő; nappal álruhát ölt, információkkal és titkokkal kereskedik, hogy St. Giles utcáin életben maradjon, éjszaka pedig ő a városrész hírhedt kísértete, az álarcos igazságosztó. A csábításnak azonban még ő sem tud ellenállni.

Saját véleményem:
Ha történelmi romantikusról van szó, Elizabeth Hoyt az egyik nagy kedvencem, akárcsak az általa jegyzett Maiden Lane sorozat, melynek nagy előnye, hogy az egyes részek önállóan is kezelhetőek. Persze, ha valaki teljes élményre vágyik, ajánlott sorrendben haladni, ugyanis a történet kötetről-kötetre építkezik, sosem tudni, hogy egy múltban elejtett információmorzsa mikor nyer értelmet, ráadásul a szereplők is gyakorta fel-felbukkannak egymás könyveiben akár mellék-, akár főszerepben.

"Gyerekként megtanulta, hogyan kell rejtőzködni. Felnőttként megtanult harcolni, és megvédeni azokat, akik gyengébbek nála.
Talán eljött az ideje, hogy újra kitárja a szívét. Mert ha valami, ez igazán bátorságnak számított."

A gyönyör hercege a sorozat tizenegyedik kötete, eképp meglehetősen komplex háttérrel rendelkezik, a női főszereplő, Alf például rengetegszer szerepelt már a sorozatban, mint hírszerző utcagyerek, Kyle hercege pedig az ezt megelőző kötetben bolygatta meg a szálakat, míg a mostani rész mozgatórugóját jelentő Káosz Urai társaság ugyancsak összekötő elemként könyvelhető el. Ám aggodalomra semmi ok, ahogy említettem, Alf és Kyle hercegének története nyugodtan kezelhető és értelmezhető standalone kötetként is. Arról nem is beszélve, hogy bárki számára vétek lenne kihagyni ezt a szédítően izgalmas, perzselő, fordulatokkal és titkokkal teli regényt. 

Alf éjjel St. Giles kísérteteként járja London legsötétebb részeit, hogy segíthessen a bajbajutottaknak, míg nappal, a megélhetése végett fiú ruhát öltve magára, híreket ad-vesz, s olyan titkokat derít ki, amire más nem lenne képes. Huszonegyéves korára megtanulta már, hogyan éljen és mozogjon fiúként, amennyiben túl akarja élni mindazt, ami egy magafajta nincstelen árvalányra leselkedhet odakint. Férfiakat megszégenyítő bátorsággal és ügyességgel bánik a fegyverekkel, ő a surranás nagymestere, bátorsága és merészsége pedig határtalan. Erről tanubizonyságot téve megmenti Kyle hercegét, aki másnap magához hívatja Alf fiú alteregóját, és felbérli, hogy derítse ki, ki akarhatott az életére törni. Alf nyomozása során méhkasba nyúl, hamarosan az ő élete is veszélyben forog, sorsa pedig menthetetlenül összefonódik a múlt démonaival viaskodó hercegével. 
Onnantól kezdve, hogy a lány kis híján életét veszíti, megbízójával közös erővel erednek a támadók nyomába, s miközben egyre közelebb jutnak a Káosz uraihoz, a köztük fellángoló kapcsolat is jócskán összekuszálja a dolgokat. Alf nappal fiúként él a herceg házában, éjszakánként azonban titokzatos harlequin jelmezében látogatja a férfit, s önmaga számára is meglepő merészséggel veszi el azt, amire nőként leginkább vágyik. 

A történet rettentően izgalmas és szövevényes, a páros felállása pedig nem mindennapi. Ahogyan Alf a női és férfi alteregója között egyensúlyozva igyekszik segíteni a hercegnek, miközben egyre inkább felszínre tör benne mindaz, amit évtizedeken át elnyomott, nagyon érdekes színezetet ad a történetnek. Hol bátor, badass amazon, hol pimasz kölyök, míg máskor szenvedélyes szerető, vagy éppen félénk lány, aki nem tud mit kezdeni valódi önmagával. Ugyanakkor ott van Hugh, Kyle hercege, aki minden értelemben férfi, félárván maradt gyermekei miatt viszont kénytelen megtalálni a benne rejlő gyengédséget, s biztosítani azt az odaadást, amit halott felesége már nem tud. Csakhogy a fiúk nem egyszerű esetek: egyikük ki nem állhatja az apját, amiért az évekre eltűnt, másikukat pedig pánikrohamok gyötrik anyjuk halála miatt.
Ha tehát pusztán ennyiből állna a történet, már az is kellően érdekes lenne, de mindemellett még ott vannak a Káosz Urai is, akik perverz, gyermekmolesztáló összejöveteleket tartanak, s vezetőjüket elvesztve, most valami ugazán nagyszabású dologra készülnek, miközben lépten-nyomon halál jár a nyomukban.

A gyönyör hercege egy vérpezsdítően izgalmas és szórakoztató kötet, mely a humor és szenvedély mellett megannyi ármányt, múltban rejlő titkot, gyilkosságot, betöréseket, szédítő összecsapásokat ás árulásokat tartalmaz. Minden túlzás nélkül, szerintem ez a sorozat egyik legjobb - ha nem a legjobb - része! Minden egyes sorát élvezettel faltam, imádtam az álruhás hősnőt, a karakteres herceget, az apró évődéseiket, a nyomozásukat, és azt, ahogyan megtanították egymást saját maguk elfogadására. Ó és tudjátok mit szerettem még nagyon? A fejezetek előtt olvasható kis részleteket, melyek olyan történetté álltak össze (előrevetítve azt, mire számíthatunk az utolsó részben), amit önálló regényként is szívesen olvasnék egyszer.
Szívből ajánlom hát a Maiden Lane tizenegyedik részét mindenkinek, aki szeretne egy igazán jó könyvet tartani a kezében.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Alf, Kyle hercege, Iris
Kedvenc jelenet: a tetős
Negatívum: -
Borító: 5/4 (bocsánat, de nekem erről a pasiról Pintér tibor ugrik be)
Sorozat: Maiden Lane #11, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A gyönyör hercege az 1742-es Londonban játszódik. Mostani blogturnénk valamennyi állomásán olyan emberek neveit keressük, akik ehhez az időszakhoz köthetőek. A feladat a leírás alapján kitalálni és a rafflecopter megfelelő sorába beírni az urak teljes neveit.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Bath első grófja, aki 1742.07.14-én kapta meg e címet.




Nézzetek be a többi állomásra is

06/28 Betonka szerint a világ
06/30 Angelika blogja
07/02 Dreamworld
07/04 Könyvvilág
07/06 Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése