2021. július 28., szerda

Julie Kagawa - A vaskirály



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban ismét megjelent Julie Kagawa méltán népszerű sorozatának, a Vastündéreknek első kötete ezúttal új, modern külsővel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják A vaskirály titkokkal és izgalmakkal teli történetét, mely egészen a tündérek birodalmáig repíti olvasóját.

 
Julie Kagawa: The Iron King - A vaskirály
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635618682
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Borbás Mária

Fülszöveg:
A nevem Meghan Chase.
A nevem Meghan Chase. Kevesebb mint 24 óra múlva betöltöm a 16-ot. Számtalan történetet, dalt és költeményt írtak erről a csodálatos életkorról, amikor egy lány rátalál az igaz szerelemre, a csillagok csakis neki ragyognak, és a szőke herceg elgaloppozik vele a naplementébe.
Nem hiszem, hogy velem is így fog történni.
Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.
Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer.
De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez.

Saját véleményem:
A vaskirály egyike volt a legelső, önszántamból olvasott könyveknek. Emlékszem, mennyire boldog voltam, amikor sikerült szereznem egy ARC példányt belőle. A folytatásokat azonban mindig arrébb toltam valami újabb miatt, ezidő alatt pedig jócskán megkoptak az emlékeim. Egyedül annyi maradt meg bennem, hogy a történet minden sorát imádtam.
Amikor kiderült, hogy a Könyvmolyképző ismét kiadja a teljes sorozatot, immár új, modernizált borítóval, azonnal kaptam az alkalmon. Igaz, kissé félve attól, kilenc év távlatából vajon megkapom-e ugyanazon érzéseket, mint anno.

"– Nagyon veszedelmes lesz?
– Ó, rettenetesen (...). Épp ez benne a jó hecc. Annyi érdekes módon végezheted – egy üvegkard fúr át, lehúznak a víz alá és felfal egy vízimanó, pókká vagy rózsabokorrá változtatnak, vissza-vonhatatlanul…(...) Na jössz, vagy nem jössz?"

A történet hősnője Meghan Chase, egy tizenhat éves lány, aki viszonylagos békében éli életét édesanyjával, mostohaöccsével és nevelőapjával - aki mintha tudomást se venne róla -, egészen születésnapjáig, amikor is feje tetejére áll a világ. Öccse vérszomjas fenevaddá változik, anyja kis híján életét veszíti, mindeközben fura alakok és események övezik minden léptét, ráadásul legjobb barátjáról, Robbie-ról is kiderül, hogy valójában nem más, mint a híres tündér, Puck.
Meghan válaszút elé érkezik: vagy örökre elfelejti, mindazt, amit látott, vagy Puck társaságában útra kel Sohasohaföldre, a tündérek birodalmába, hogy megkeresse és visszaszerezze valódi öccsét, akinek a helyét otthon egy gonosz váltott gyermek vette át. Természetesen utóbbi mellett dönt, ám útját számos akadály nehezíti, miközben olyan tudás birtokába kerül, ami örökre megváltoztat mindent. Meghan számára nincs többé visszaút, élete örökre egybefonódik a tündérek birodalmával.

Julie Kagawa egy végtelenül izgalmas és fantáziadús kalandra invitálja olvasóját: Sohasohaföld szépsége és vadsága mellett számos veszélyt tartogat, emberevő manóktól kezdve, vérszomjas sziréneken és tavi lovakon át, egészen az ellenséges tündérudvar vadászaiig. Sosem tudni, milyen veszedelem bújik meg a bokrok takarásában, hová vezetnek a szúrós indákkal szegélyezett utak, vagy hogy milyen szándék lappang a velünk szembekerülőben.
Noha Meghan számára minden egyes lépés halállal fenyeget, ő kellő merészséggel és ravaszsággal veszi az akadályokat. Néha ugyan felelőtlen alkukat köt, de furcsa segítőinek hála egész ügyesen ellavírozik Sohasohaföldén. Személyében kellemes narrátorra lel az olvasó, mi több Meghan tökéletesen megfelel a mai kor feminista karaktertípusának: büszkén vállalja a véleményét, s nem fél dacolni Oberonnal, a Jó tündérek királyával sem. 
 
Hozzá hasonlóan a regény is időtálló. 
Ahogy fentebb említettem, tartottam tőle, hogy az elmúlt majd' egy évtized esetleg rányomja a bélyegét a történetre, és ne adj' isten gyerekesnek érződik, de a lapok most is épp úgy szippantottak be, mint kilenc évvel ezelőtt. Elvarázsolt a tündérek sokszínű világa, a megannyi a lény, imádtam hogy egyik kalandból csöppentem a másikba, miközben hol Puck, hol pedig Kacor, a beszélő macska csalt széles mosolyt az arcomra. A rideg, veszedelmes Ashről, az ellenséges tündérkirálynő fiáról nem is beszélve.
Julie Kagawa sodró lendületű történetet vetett papírra, olyat, mely minden eddiginél aktuálisabb háttérüzenetet közvetít hitről, modernizációról és a technika fejlődéséről, valamint annak óhatatlan következményeiről.
A vaskirály egyszerre félelmetes, vad és veszélyekkel teli mese, mindeközben pedig ámulatba ejtően varázslatos, színes, szagos és izgalmas. Bátran ajánlom minden fantasy és tündér rajongónak. Ha imádtad a Kegyetlen herceget, akkor ezt is fogod!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Kacor, Puck, Ash, Meghan
Kedvenc jelenet: a tánc
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Vastündérek #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során közismert tündéreket keresünk. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakva kitalálni, mi az állomáson szereplő tündér neve, majd beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


KUPC




Nézzetek be a többi állomásra is

07/16 Readinspo - Borítómustra
07/18 Csak olvass!
07/19 Sorok Között
07/20 Fanni’s Library - Idézetek
07/22 Fanni’s Library
07/23 Kelly & Lupi olvas - Interjúfordítás
07/24 Readinspo
07/26 Sorok Között - Trailerek
07/27 Dreamworld - Ismerd meg a szereplőket
07/28 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése