2012. december 11., kedd

Cat Patrick: Forgotten - Úgyis elfelejtem

magyar kiadás

Cat Patrick: Forgotten - Úgyis elfelejtem

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789632456768
278. oldal


Fülszöveg: Minden éjjel, miközben a tizenhat éves London Lane alszik, az aznapi események törlődnek az elméjéből. Reggelre csupán a jövőjére emlékszik. A lány megszokta már, hogy az előző este írt jegyzetei és egy bizalmas barátnő segítségével éli túl a napot. A dolgok azonban a fejük tetejére állnak, amikor az iskolában feltűnik egy új fiú. Luke Henry nem olyasvalaki, akit az ember csak úgy elfelejt, ugyanakkor – bárhogy is próbálja – London nem találja őt az előtte álló történések emlékképei között. Amit előre lát, az viszont egyre nyugtalanítóbb. Rájön, hogy ideje utánaeredni a múltnak, amit folyamatosan elfelejt még mielőtt elpusztítaná a jövőjét.

Saját véleményem:
  Az egész történetet egy szóval tudnám leginkább jellemezni, az pedig nem más, mint a : Keserédes.
  Hol azt veszi észre az ember, hogy a szája sarka felfelé húzódik és önkéntelenül mosolyog a szereplők tettein, beszélgetésein, hol a könnyeit törölgeti.Ez mindvégig így van.
  A történet egy 16 éves lányról, London-ról szól, aki nem emlékszik a múltjára, de a jövőjére és az abban szereplő eseményekre, személyekre igen. A történet elején ugyan nem derül ki, hogy miért van ez a problémája, de a vége felé megtudjuk az okát.

  Tehát adott egy lány, akinek a memóriája minden hajnalban, 4:30-kor törlődik, ám erről rajta kívül összesen két személy tud. Az édesanyja, és a legjobb barátnője, Jamie. 
  London úgy próbál lépést tartani a világgal és a mindennapokkal, hogy lefekvés előtt jegyzeteket ír magának, amiket aztán másnap reggel elolvas, így képbe kerül. 
  A történet elején azonban találkozik egy sráccal, aki most jött a városba, és rögtön beszélgetésbe elegyednek, amíg a tűzriadó tart. A srác kölcsönadja a pulcsiját, mert London csak egy rövidke nadrágban és pólóban van, de a riadó végén eltűnik. Este London úgy dönt, hogy bármennyire is helyes az idegen, akit Luke-nak hívnak, mégsem írja fel a jegyzetei közé, mert valamilyen oknál fogva nem látja őt a jövőjében. Ezért igyekszik megkímélni magát a hiú ábrándoktól. Viszont a sors folyton egymás közelébe sodorja őket, így akarva-akaratlanul is összeismerkednek. 
  Közben London-nak még olyan problémákkal is szembe kell néznie, mint a barátnője jövője. Jamie beleszeret egy tanárba, de London tudja, hogy ez nem végződik jól, így megpróbálja figyelmeztetni a barátnőjét, de az nem hallgat rá. Ebből kifolyólag össze is vesznek.
  Eközben viszont London összejön Luke-kal.Itt muszáj megjegyeznem, hogy az első randijuknál szebbet egy lány sem kívánhatna magának. Az a rész annyira gyönyörűen van megírva, és maga a randi is csodálatos. Minden giccstől mentes. (Egyszer én is szeretnék egy hasonlót :) )

  Mivel azonban London a jegyzetei nélkül soha nem emlékszik Luke-ra, ezért minden egyes nap újra beleszeret a fiúba. Kicsit olyan ez, mint Az 50 első randi. Közben persze Luke-nak nem árulja el, hogy milyen problémája van, így előtte eljátssza, hogy mindenre emlékszik. 
Cat Patrick
  A könyv nagy része az ő szerelmi szálukon alapul, de az írónő mégis annyira szépen beleszőtte a baráti szálat a maga minden hepehupájával, megértésével és kitartásával, és egy krimi szálat is.
  London-nek van egy furcsa látomása, egy temetőről, gyászolókról, de nem látja, hogy ki van a koporsóban. És ezzel kaptunk is egy másik főcselekményt a szerelem mellé. Az olvasó csak London gondolatai által tud előre gondolkozni, de mire eljutna egy következtetéshez, megoldáshoz, kiderül, hogy az nem igaz, mert fordul egyet az egész, és új jelölt van.
  A fülszöveggel ellentétben azonban barátnője nem túl nagy segítség, annál inkább Luke. A fiú minden nyomozásban segít London-nek, aki egyrészt keresi a nagymamáját, az édesapja után is kutat, plusz a barátnője jövőjét is megpróbálja megmásítani. 
  Bár nagyon vékony kis könyv, és az írásmódja is roppant egyszerű, mégis olyan értékeket rejt, amit mások 5-600 oldallal sem képesek elérni.Tele van érzésekkel.
  A végéről direkt nem írok semmi konkrétat, csak annyit, hogy minden tiszteletem az édesanyjáé, hogy ezt végig csinálta, mind London-nel, mind mással...
  Viszont úgy érzem, hogy a vége össze lett csapva. Kaptunk egy óriási jelentőségű problémát, mégis nagyon gyorsan és könnyen le lett tudva. Szerintem ezt bővebben ki lehetett volna fejteni, simán belefért volna a történetbe.
  És reménykedtem egy X év utáni epilógusban, csak a megerősítés végett, mert a Luke-os dolog teljes mértékben az olvasó fantáziájára van bízva, nincs elvarrva.  

Szereplők: 
London - korához képest egy nagyon éretten viselkedő lány, szerethető karakter 
Luke - a kedvenc jeleneteim mind hozzá köthetőek. A randi, a gardróbos rész, levelei. Komolyan mondom, kell egy ilyen srác. Romantikus, de megfelelő mennyiségben, nem esik át a ló túloldalára, megértő, segítőkész, jó barát és lehet vele beszélgetni, mind emellett azért érződik, hogy pasi ;)
Tetszik, hogy annak ellenére, hogy tudja, mi van London-nel, nem adja fel, sőt ugyanúgy szereti, és, ha kell minden egyes nap elismétli a dolgokat. 
A többieket nem vesézném ki, mert annyira nem jelentősek. Talán még London anyukája, akinek lehet könnyű, de kiváltképp nem sokszor van jelen.

külföldi borítók
Pontszám: 5/4,5 pont
Kedvenc szereplő: Luke 
Kedvenc jelenet: az első randi 
Negatívum: összecsapott befejezés 
Borító: 5/5 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése